Öğrencilere teorik ve uygulamalı ilk yardım eğitimi verildi

Trakya Üniversitesi Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından öğrencilere yönelik, teorik ve uygulamalı ilk yardım eğitimi verildi. İlk yardım Eğitmeni Erdem Demir tarafından ver

GÜNDEM 29.04.2019 17:22:00 0
Öğrencilere teorik ve uygulamalı ilk yardım eğitimi verildi

İLK YARDIM EĞİTİMLERİ DEVAM EDECEK

Konuyla ilgili açıklama yapan Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa Hatipler "İnsan, yaşamı boyunca ilk yardım gerektiren birçok durumla karşılaşabiliyor. Ancak çok az sayıda insan, acil müdahale gerektiren durumlarda neler yapması gerektiğini biliyor. Zamanında yapılacak basit ama etkili bir müdahale belki de bir hayat kurtarabilir. Bu noktada personelimiz ve öğrencilerimiz için bilinçlendirme çalışmalarımıza devam ediyoruz. Daha önce akademik ve idari personelimizle aldığımız bu eğitimi bu sene de öğrencilerimiz için düzenliyoruz. Hasta ya da yaralı kişiye, profesyonel ekipler gelinceye dek, etkili ve en uygun müdahaleyi yapabilmek için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmak amacı ile düzenlediğimiz temel ilk yardım eğitimleri tüm öğrencilerimize yönelik olarak devam edecek" sözlerine yer verdi.

"BİLİNÇSİZ MÜDAHALELER HASTANIN KÖTÜ OLMASINA SEBEP OLUYOR"  

İlk yardım Eğitmeni Erdem Demir, "Yapılan araştırmalara göre ülkemizde yaralıların yüzde 90’ından fazlası olay yerinde herhangi bir müdahale yapılmadan hastaneye ulaştırılıyor ve ölümlerin yüzde 10’u ilk 5 dakika içinde meydana geliyor. Kaza yerinde ilk 5 dakika içinde uygulayacağımız etkili bir ilk yardım ile hayat kurtarabilir ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebiliriz. Ancak bilinçsiz müdahaleler hastanın iyileşmesinden çok, kötüleşmesine sebebiyet verebilir. Bu noktada ilk yardımın daha geniş kitleler tarafından öğrenilmesini ve ilk yardım yapan kişilerin bilinçsiz uygulamalardan kaçınmasını sağlamak önem kazanıyor" şeklinde konuştu. Özellikle ülkemizde trafik kazaları ve doğal afetler gibi öngörülemeyen ani kazalar sıklıkla meydana geldiğinden ilk yardım uygulamalarının daha çok önem kazandığının dikkat çeken Erdem Demir eğitimin her hafta öğrencilere verileceğini belirtti.

Haber/Yakup KARATEPE