Kansere dans farkındalığı

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla yürüyüş ve çocukların dans gösterisinden oluşan bir dizi farkındalık etkinliği düzendi. Etkinlikle il

GÜNDEM 1.04.2019 17:54:00 0
Kansere dans farkındalığı

 

Ülke genelinde kanser hastalığına olan farkındalığı arttırmak amacıyla her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan Ulusal Kanser Haftası kapsamında Edirne İl Sağlık Müdürlüğü de bir dizi farkındalık etkinliği düzenledi.

 

“KORKU SONUCA POZİTİF YÖNDE ETKİ ETMİYOR”

 

Atatürk Anıtı'nda Sultan 1'inci Murat Hastanesi Çocuk Kreş'i öğrencileri tarafından dans gösterileriyle başlayan etkinlikte, Devlet Hastanesi ile TÜ. Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevli doktorlar ve çalışanların da katılımıyla Saraçlar Caddesi'nde yürüyüş düzenlendi. Kanserde erken teşhisten değil geç kalmaktan korkulması gerektiğini belirten Edirne İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, "Bu konudaki korkuyu aşmalarını vatandaşlarımıza salık veririz. Gerçekten de korkmamalıyız çünkü ilerideki korku sonuca pozitif yönde etki etmiyor. Ama baştan bunu yakalarsak engellememiz mümkün" dedi.

 

“YÜZDE 30 İLE 50 ARASINDAKİ KANSERLER ÖNLENEBİLİRDİR”

 

Hafta kapsamında yapılan etkinliklerdeki amaçlarının kanser konusunda duyarlılığı arttırmak olduğuna vurgu yapan Kalkan, "Kanser bildiğiniz üzere en genel tanımıyla vücudumuzdaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıdır. Sebebi bilinen ölümler arasında ikinci sırada gelmektedir. Yüzde 30 ile 50 arasındaki kanserler önlenebilir kanserlerdir. Bu sebeple erken teşhis hayat kurtarıcı bir önem arzetmektedir. Biz hem meme kanseri, hem rahim ağzı kanseri hem de kolerektal kanserler konusunda halkımızın duyarlılığını arttırmak için bu gibi etkinlikleri yaygın bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Her şeyden önce sağlıklı beslenme, hareketsiz yaşamdan kurtulma olarak en basitinden kazanacağımız iyi alışkanlıklarla ileride bizi bekleyen kanser tehlikesine karşı çok güzel bir önlem alma imkanına sahibiz. Bunun için tüm kurum ve kuruluşlarımızla sağlık bakanlığımızın ülkemiz çapında dikkat çekici uygulamalara devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

 

“KANSERDE GEÇ KALMAKTAN KORKMAK LAZIM”

 

Vatandaşları erken teşhis için sağlık merkezlerine de davet eden Kalkan,"Hastalıklar başlangıç aşamasında tanınmaları zor olsa da tedavileri mümkün ve kolaydır, ilerlemiş aşamalarda tanınmaları kolay ama tedavileri zordur. Mutlaka halkımızı sağlık merkezlerimize gelmeye davet ediyoruz. Gerçekten kanserde geç kalmaktan korkmak lazım. Kanserin erken teşhisini bize sağlayabilecek bütün argümanlardan ve çabalardan yararlanmalıyız. Bu konudaki korkuyu aşmalarını vatandaşlarımıza salık veririz. Gerçekten de korkmamalıyız çünkü ilerideki korku sonuca pozitif yönde etki etmiyor. Ama baştan bunu yakalarsak engellememiz mümkün" ifadelerine yer verdi.

 

Haber / Yakup KARATEPE