TÜBİTAK tarafından destek almaya hak kazandı

Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmakognozi Anabilim Dalı'ndan Dr. Öğr. Üyesi Gamze Göger'in "Tripleurospermum callosum (Boiss. & Heldr.) E. Hossain Bitki Ekstrelerinin in vivo Caenorhabditis elega

GÜNDEM 28.03.2019 17:32:00 0
TÜBİTAK tarafından destek almaya hak kazandı

Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmakognozi Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Gamze Göger’in TÜBİTAK programında sunduğu projeyi 345 bin bütçeyle hazırlayacağı belirtildi.

 

ÇEŞİTLİ ARAŞTIRMALAR YAPILACAK

 

Hayata geçirilecek olan projede Doç. Dr. Fatih Göger ve Dr. Arş. Gör. Deniz Aksoy’un araştırmacı, Prof. Dr. Fatih Demirci ve Prof. Dr. Yavuz Bülent Köse’nin danışman olarak yer alacağı kaydedildi. Konu ilgili açıklamada bulunan Proje Yürütücüsü ise “Türkiye’nin kuzeyinde doğal yayılış gösteren ve halk arasında üst solunum ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılan, bir papatya türü olan “Tripleurospermum callosum”un “in vitro” ve “in vivo” yöntemlerle antimikrobiyal etkisinin araştırılacak. Projemizde ilk aşamada bitki ekstrelerinin model organizma üzerindeki yaşam süresi üzerine etkisi araştırılacak. Bu sayede güvenli ve toksik olmayan konsantrasyonlar belirlenecek. Bir sonraki aşamada ise C. elegans insan üriner sistem patojenleri ile enfekte edilerek antimikrobiyal etkisi incelenecek. Halk arasında kullanımı yaygın olan söz konusu aktif ve güvenli konsantrasyonlarının belirlenmesi, daha sonra yapılacak araştırmalar için de veri sağlayacak” dedi.

 

“KLİNİK ÇALIŞMALARA YOL GÖSTERİCİ OLACAK”

 

Kanıta dayalı farklı bitkisel preparatların geliştirilmesi için gerekli bilimsel adımların atılacağını ve klinik çalışmalara yol gösterici olacağını belirten Proje Yürütücüsü, “Projenin diğer önemli özelliği ise özellikle lisansüstü öğrencilerin proje, araştırma ve eğitim deneyimleri ayrıca tecrübeleri için yetkinlikler kazanabilecek olması. Projenin diğer çıktıları arasında ülkemize katma değer sağlayacak ürün ve preparatların geliştirilebilme potansiyelidir. Projemizi hayata geçirirken Eczacılık ve Fen Fakültelerimizin yanı sıra Trakya Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜTAGEM) laboratuvarlarının alt yapı ve olanaklarından yararlanacağız” şeklinde konuştu.

 

Haber/Özge MERİÇ