Bakan Selçuk, eğitim hayırseverleri ile buluştu

Çerkezköy'de düzenlenen kahvaltıda Tekirdağ genelindeki eğitim hayırseverleri ile buluşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "2040'lara doğru yeni bir dünya düzeni, yeni bir dünya sistemi geliyor. B

GÜNDEM 25.03.2019 12:02:00 0
Bakan Selçuk, eğitim hayırseverleri ile buluştu

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, Tekirdağ’daki eğitim hayırseverleri ile Çerkezköy’de düzenlenen kahvaltıda buluştu.

 

 

 

 

“TEMEL HEDEFİMİZ ÇOCUKLARIN GÖZ AYDINLIĞINI ARTIRMAK”

 

Bugün saat 09:00’da Çerkezköy Beyaz Konak’ta düzenlenen kahvaltıda konuşan Bakan Selçuk, “Bugün burada olmamın benim açımdan birkaç mutluluk verici olayı var. Çok uzun süredir gelmek istediğim bir şehir burası. Çünkü gerek Ankara'daki arkadaşlarımızla konuşurken, gerekse bütün illerle ilgili analizlerimiz sonucunda konuşurken, Tekirdağ'da bulunmayı öncelikle listemize almıştık ve bu yüzden burada olmak bizim için ayrı bir mutluluk verici. İkinci mutluluk verici olay ise sizlerin eğitimle ilgili hayırseverlik noktasında buluşmuş olmanız. Herkesin finansmanı olabilir. Herkesin parası olabilir. Ama herkes hayır yapamaz. Herkesin hizmette bir takım eserler ortaya koyması herkese nasip olmaz. Bu sebeple ben buraya gelen bütün katılımcıları, saygılarımla selamlıyorum. Çünkü yaptığınız iş dışarıdan çok daha değerli görülüyor. Siz elbette bunu değerli görüyorsunuz ama bunun çok daha ayrı bir değeri var. Bunu paylaşırken bütün Türkiye'de genel olarak ne kadar okulumuz, eğitim kurumumuz hayırseverler tarafından yapılmış, bunun istatistiğine baktığımızda gerçekten Türkiye açısından gurur verici bir tabloyla karşı karşıyayız. Milli Eğitim Bakanlığı olarak aslında yapmak istediğimiz işlerde temel hedefimiz çocuklarımızın göz aydınlığını arttırmak. Bunu niye istiyoruz? Bu topraklarda gururla, onurla, şerefle, haysiyetle dimdik ayakta dursunlar bayrağı diksinler, yükseltsinler ve tüm dünyada bu ülkenin bu toprağın çocukları olmaktan gurur duysunlar istiyoruz” dedi.

 

 

 

 

“METOT TEMELLİ GAYRETE İHTİYAÇ VAR”

 

Yapmaları gereken çok fazla iş olduğunu kaydeden Bakan Selçuk “Çünkü, eğitim meselesi ekonomi ve demokrasi ile çok ilgili bir mesele. Eğer demokrasinizin yükselmesi isteniyorsa, eğer ekonominizin yükselmesi isteniyorsa muhakkak suretle eğitimimizin yükselmesi gerekiyor. Çünkü bizim ekonomi ile ilgili yapmak istediğimiz bütün hedefler, aslında eğitimle ilgili hedefler. Orta gelir tuzağından söz ediliyor dünyada. Ve bütün dünya için şunu söylemek mümkün. Eğer orta gelir tuzağı varsa tüm ülkede orta eğitim tuzağı vardır. Yani eğitimimiz ortaysa ekonomimiz de orta olur. Dolayısıyla bizim öncelikle eğitime yatırım yapmamız ama bu yatırımda bugünkü küresel standartlarda uluslararası evrensel normlar içerisinde yapmamız gerekiyor. Bunu yapabilmek için bir takım bilimsel çalışmalara ihtiyaç vardır. Metot temelli gayrete ihtiyaç var. Bu sadece arzu etmekle, temenni etmekle yapılabilecek bir iş değil” dedi.

 

 

 

 

“BİR YOL HARİTASI GEREKİYOR”

 

Bunun bilimle, akılla olabilecek bir iş olduğunu söyleyen Selçuk “Eğer biz bu anlamda Türk eğitim sisteminin önümüzdeki vizyonuna bakarsak 2023 Eğitim Vizyonu da bütün dünyada var olan eğitim standartlarını, eğitimin ekonomiyle bir şekilde bağlantılı olduğunu ortaya koyan standartları dikkate alan bir dokümandır. Bu dokümanın öncelikle vurgu yaptığı birkaç husus var. Bunlardan bir tanesi eğitim bir sistemdir ve bunun alt sistemleri vardır. Her bir alt sistemin uluslararası kriterler dikkate alınarak muhakkak suretle ulusal düzeyde ilişkilendirilmeye ihtiyacı vardır. Bizim de bu anlamda bütün alt sistemden kast ettiğimiz şey öğretmen yetiştirme, okul öncesi eğitim, dijital alt yapı, bunun ötesinde öğretmen eğitimi, hizmet içi eğitim gibi birçok alt sistemin birlikte ve bütünsel olarak dönüştürülmesini amaçlıyoruz. Ama bunun için bir proje gerekiyor, bir yol haritası gerekiyor. O yüzdende 3 yıllık bir yol haritasını ortaya koymak ve ay ay, sene sene, ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı fizibilite raporları ile birlikte simülasyon modelleri ile birlikte ortaya koymayı hedef edindik kendimize” dedi.

 

“OKULLARIN MUTFAĞI ÖĞRETMEN ODALARI, SINIFLARDIR”

 

Bunu ortaya koyduktan sonra da adım adım bir yapbozun parçasını tamamlarmışçasına hedefleri hayata geçirmeye gayret ettiklerini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk “Ama bu yol sadece Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ankara'dan yapacağı çalışmalarla sınırlı olamaz. Oradan göndereceğimiz genelgeler, talimatlarla okullar hayat bulmaz. Okulların mutfağı öğretmen odaları, sınıflardır. Dolayısıyla bizim okullardan yola çıkan bir yol haritasına ihtiyacımız var. Doğu felsefesinde bir söz vardır. ‘Doğan her şey aşağıdan yukarıya doğru hareket eder, ölen her şey yukarıdan aşağıya doğru hareket eder’. Bizim aşağıdan yukarı doğru bir eğitimsel harekete ihtiyacımız var. Yani okullarımızdan öğretmenimizden yola çıkarak, öğretmenlerimizin omuzlarında yükselecek bir işten bahsediyorum. Bunu akademisyenler olarak bizler yapamayız, bürokratlar olarak bizler yapamayız. Eğer toplum bize öncülük ederse, toplum bizim ortaya koyduğumuz taahhüdü sahiplenirse Türkiye eğitim sisteminde çok büyük yol alır” dedi.

 

“SİZİN DESTEĞİNİZ ÖNEMLİ”

 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin uzun yıllardır, uzun dönemler içerisinde birçok güzel atılım yaptığını kaydeden Bakan Selçuk “Geçmişte yapılan atılımlar, güzel şeyler var. Bütün bu güzelliklerin üstüne yeni güzellikler eklemek, görevimizi yapmakla meşgulüz. Bu arada eğer bizler eğitim sisteminin geleceği açısından hep birlikte bir şey yapacaksak 2040'lara doğru yeni bir dünya düzeni, yeni bir dünya sistemi geliyor. Buna hazırlanmak için çocuklarımızın bir takım yeni bakış açılarına ihtiyacı var. Çocuklar bize şu soruyu soracaklar. ‘Siz bizi neye hazırladınız?’ Biz de diyeceğiz ki ‘sizi yeni bir dünyaya hazırlamaya çalıştık’. Ama bunun için çok gayrete ihtiyacımız var. Çok fazla atılıma ihtiyacımız var. Elimizden geleni fazlasıyla yapmakla meşgulüz ve sizlerin emeklerinizin farkındayız. Neler yaptığınızın, hayallerinizin farkındayız. Türkiye için ne istediğinizin farkındayız ve bu farkındalıkla birlikte çok güzel yolculuklar yapabiliriz. Ben burada olduğunuz için, bu milletin çocukları için gösterdiğiniz emek için, gösterdiğiniz gayret için şükranlarımı paylaşıyorum. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı olarak bizim bundan sonraki hedeflerimizde bu ülkenin ortak paydasını dikkate alan bir gelecek hayali, bir gelecek perspektifi olduğunu bilmenizi isterim. Sizin burada olmanız eğitime verdiğiniz değeri daha da sürdüreceğinizi gösteriyor. Bu bölgede, bu şehirde çocuklarımızın uluslararası rekabete açık bir şekilde yetişebilmesi için bizim biraz daha hep birlikte çalışmamız lazım. Bu anlamda sizlerin desteği inanılmaz derecede önemli” dedi.

 

HAYIRSEVERLERE SERTİFİKA VERİLDİ

 

Bakan Selçuk konuşmasının ardından Mediha Mehmet Tetikol Ortaokulu’nu yaptıran hayırsever Mediha Tetikol'a sertifika verdi. Programda Tekirdağ genelindeki 37 hayırsevere sertifika verildi. Kahvaltıda Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Korosu da sahne alarak mini bir konser verdi.

 

ÖĞRETMENLERLE BULUŞTU

 

Kahvaltının ardından hayırseverlerle toplu fotoğraf çektiren Bakan Selçuk “Bir Türkiye’nin eğitim sisteminin kalitesi üzerinden ne yapabiliriz diye bakıyoruz. Milletin ortak paydası üzerinden bir binayı yükseltmeye çalışıyoruz.  Desteklerinizi bekliyoruz. Gayretler için sonsuz teşekkürler” dedi. Beyaz Konak’taki programın ardından beraberindekilerle birlikte Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret eden Bakan Ziya Selçuk, atölyeleri gezerek okul müdürü Murat Kıroğlu’ndan bilgiler aldı. Okulun konferans salonunda öğretmenlerle bir araya gelen Bakan Selçuk, basına kapalı yapılan toplantının ardından Tekirdağ’a hareket etti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU