"+1 farkla 47 metre koşuyoruz"

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) Tekirdağ Şubesi ortaklığında 21 Mart Dünya Down Sendromu Far

GÜNDEM 21.03.2019 13:25:00 0
"+1 farkla 47 metre koşuyoruz"

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl Marmaraereğlisi Sahili'nde düzenlenen 47 metrelik farkındalık koşusuna, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, ZİÇEV Tekirdağ Şube Başkanı Rukiye Güneş, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Talat Atay, Marmaraereğlisi Ay Yıldız Engelli Hakları Koruma Derneği Başkanı Çağatay Altınordu, ZİÇEV temsilcileri, down sendromlu çocuklar ve aileleri katıldı.

 

“BİZLERDEN DAHA İNSAFLI, İÇTEN VE DUYGUSALLAR”

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda konuşan Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Talat Atay, "Her yıl Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla Süleymanpaşa ilçemizde etkinlikler yapıyorduk. Bu yıl bir farklılık olsun diye düşündük ve etkinliklerimizi Marmaraereğlisi ilçesinde yapmaya karar verdik. Büyükşehir Belediyesi olarak düzenlediğimiz etkinlikleri il geneline yaymaya başladık. Büyükşehir Belediyesi'nin ana binası Süleymanpaşa ilçesinde olabilir ancak 11 ilçemiz de Büyükşehir Belediyesinin öz evladıdır. Down sendromu bir hastalık değildir. Öncelikle bunun farkına varmamız gerekiyor. Down sendromlu kardeşlerimizin normal insanlara göre 1 kromozom fazlası vardır. Onlar bizlerden daha insaflı, içten ve duygusallar. Senede bir gün de olsa bu farkındalığı fark ettirebilmek için Marmaraereğlisi'ndeyiz" ifadelerini kullandı.

 

“ONLARIN YALNIZCA BİR KROMOZOMU BİZDEN FAZLA”

 

Atay’ın ardından konuşan Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, "Down Sendromlular Günü, bizlere Down Sendromlu bireyler hakkında toplumsal bilinç oluşturmak açısından önemli bir fırsat sunuyor. Down sendromu ortalama her 800 doğumdan birinde görülüyor. Normalde insan vücudunda 46 kromozom bulunurken, Down sendromlularda 47 kromozom bulunuyor. Unutmayalım ki onlar acıma duygusu oldukça gelişmiş, çıkarcılık, bencillik gibi davranışları olmayan karşılıksız seven, yalan söylemeyen ve sadece sevilmeyi hak eden bireylerdir. Onlarla hayat daha anlamlı, daha renkli ve daha eğlencelidir. Çünkü Down Sendromlu bireylerin sevgileri sonsuz, saf ve gerçektir. İlçemizde böyle anlamlı bir etkinliğin gerçekleştirilmesini sağlayan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak’a, ZİÇEV ekibine ve tüm katılımcılara teşekkür ederim" şeklinde konuştu. Başkan İbrahim Uyan’ın konuşmasının ardından İÇEV öğrencileri halk oyunları gösterileri ve “Ispanaklı Yumurta” isimli gösterilerini sahneledi.  Konuşmaların bitmesiyle ZİÇEV'de eğitim gören Down Sendromlu öğrenciler tarafından hazırlanan gösteriler sergilenerek 47 metrelik farkındalık koşusu düzenlendi. Etkinlik farkındalık koşusuna katılan öğrencilere protokol üyeleri tarafından madalya takdim edilmesiyle sona erdi.

 

Haber/Özge MERİÇ