Yeni Adliye Sarayı törenle açıldı

Tekirdağ Yeni Adliye Sarayı bugün saat 11:00'da törenle açıldı. Açılışa katılan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Türkiye'de ve dünyada yargı ile ilgili önemli sorunlar var.  Bu

GÜNDEM 20.03.2019 16:25:00 0
Yeni Adliye Sarayı törenle açıldı

Düzenlenen açılış törenine; TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Adalet Bakan Yardımcısı Selahattin Menteş, Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun, Enez Kaplan, Çiğdem Koncagül, Mustafa Yel, Hakimler ve Savcılar Kurulu 1. Daire Başkanı Halil Koç, İl Protokolü ve vatandaşlar katıldı.

 

40 BİN 809 METREKARE

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış töreni Başsavcı Güngör Karakoç’un konuşmasıyla devam etti. Ardından Hakimler ve Savcılar Kurulu 1. Daire Başkanı Halil Koç’un konuştuğu programda Adalet Bakan Yardımcısı Selahattin Menteş konuştu. Menteş, "Yeni Adliye Binası ile birlikte tüm adli ve idari yargı birimleri tek adliye binasında toplanmıştır. Daha önceden adli yargı, idari yargı, icra yargıları, denetimli serbestlik şube müdürlükleriyle şehrin 6 farklı noktasında faaliyet göstermekteydi. Bu hizmet binamızla birlikte vatandaşımızın adalet hizmetine erişimini inşallah kolaylaştıracağız. Eski adliyemiz, sadece 7 bin metrekare kullanım alanına sahipti. Bugün, açılışını yaptığımız binanın toplam kullanım alanı 40 bin 809 metrekaredir. Hakim ve savcılarımız; duruşma salonları, sosyal alanları, kapalı otoparkı, dijital altyapısıyla birlikte modern bir binada adalet hizmeti verecek, vatandaşlarımız da tek merkezden hizmet alma imkanına kavuşmuş olacaktır" sözlerine yer verdi.  

 

"VATANDAŞIMIZIN DEVLETE OLAN GÜVENİ VE BAĞLILIĞINI ARTIRACAK"

 

Adalet Bakan Yardımcısı Selahattin Menteş'in ardından konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, "Devlet teşkilatı dediğimizde çok büyük bir mekanizmadan bahsediyoruz. Bunun içerisinde insanımızın hizmet etme görevi üstlenmiş, kendisine böyle bir fonksiyon yüklenmiş kurumlarımız var ve bu kurumlarımızda hizmet etme görevi personeli eliyle, memur dediğimiz kişiler eliyle yürütülmektedir. Adalet teşkilatı da, bu teşkilatlarımızdan devlet sistemi içerisindeki teşkilatlarımızdan bir tanesidir. Hem de olmazda olmazlarından bir tanesidir. İdare olarak bizler, pek çok işlem yaparız ama anayasamızda bir güvence vardır. İdarenin yaptığı her türlü eylem ve işlemler yargı denetimine de tabidir. Eğer biz, idare olarak bir yanlış yaparsak bundan memnun olmayan vatandaşın adalet mekanizmasına götürmesi ve orada bu yanlışın düzelmesi mümkündür. Adalet mekanizmasının da en iyi şekilde işlemesi için birtakım fiziki mekanlara ihtiyacı vardır. Bugün, bu fiziki mekanların en güzellerinden bir tanesini Sayın Meclis Başkanımızın teşrifleriyle Ankara’dan gelen Bakan Yardımcımız  ve sizlerin teşrifleriyle açıyoruz. İnşallah burada, adaletimiz çok daha hızlı bir şekilde işleyecek bunun daha hızlı işleyebilmesi için de her türlü imkanın sağlanmasına gayret edilecektir. Daha önceden Tekirdağ’ımızda birkaç yerde birden yürütülmek durumunda kalan adalet hizmetleri bugün, artık tek bir binada toplanacak ve böylece vatandaşımız buna çok daha kolay bir şekilde erişebilecektir. İnsanımızın adalete olan güveni daha da artacaktır.  Böylece İnsanımız şunu söyleyecek, benim hakkım yenilirse bana sahip çıkacak birileri var. İşte onlarda bu binada görev yapacaklardır. Bu vatandaşımızın devlete olan güvenini ve bağlılığını artıracaktır" şeklinde konuştu. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise Adliye Sarayı'nın Tekirdağ için hayırlı olmasını diledi.

 

"ÇOK BÜYÜK BİR ÖNEMİ VAR"

 

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ise, "Bu binanın çok büyük bir önemi vardır. Bu sadece adli yargıyı değil, onun dışında vergi mahkemelerini de, idari yargıyı da bir çatı altında topluyor. Yargıdan hizmet alan vatandaşlarımıza; hakimlerimizin, savcılarımızın çok daha iyi hizmet vereceğini düşünüyorum, ümit ediyorum. Türkiye’de ve dünyada yargı ile ilgili önemli sorunlar vardır.  Bunlardan bir tanesi fiziki mekanlardır.  Hakimlerin, savcıların yürüttüğü kovuşturmalarda, fiziki altyapı yetersizliğinin oluşturduğu sorunlar vardır. Adalet Sarayımızın açılmasıyla bu sorun büyük ölçüde aşılacaktır" dedi. Tören kurdele kesimi ve Adalet Sarayı’nın gezilmesinin ardından sona erdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU