'ZİRAATbiyotek' projesinin kapanış toplantısı düzenlendi

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Namık Kemal Üniversitesi tarafından yürütülen "ZİRAATbiyotek" isimli projenin kapanış toplantısı Naip Mahallesi'nde bulunan NKÜ Ziraat Fakült

GÜNDEM 20.03.2019 12:50:00 0

ZİRAATbiyotek Projesi kapanış toplantısı kapsamında düzenlenen törene Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Soner Gül, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

 

 

 

 

"YERLİ VE MİLLİ OLARAK ÜRETİLECEK"

 

Törenin açış konuşmasını yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, "Bölge halkına ve çiftçilerimize fayda getirecek bir proje düşüncesiyle yola çıkıldı. Buradaki amacımız Trakya Kalkınma Ajansı ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak yerinde kırsal kalkınmayı destekleyerek yöremizin ekonomik olarak kalkınması ve refahının artırılmasını sağlamaktır. Bu proje sayesinde, tarımsal ileri teknoloji araştırma laboratuarları yörede yaygın tarımı yapılan ve ihtiyaç duyulan fideler ve fidanlar zirai hastalıklardan azade ve verim düzeyi yüksek hale getirilmiş şekilde ve ayrıca hem Trakya ve Tekirdağ’a, hem de Naip’e özgü yerli ve milli olarak burada üretilecektir" sözlerine yer verdi.

 

"KÖYLÜLERİMİZİN EKONOMİYE VE TÜRKİYE’YE KATKI SAĞLAMALARINI İSTİYORUZ"

 

Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin ise "Biliyorsunuz ki ülkemiz ve dünyamızdaki iklim değişiklikleri sonucu şiddetli yağışlar ve kuraklık ile çeşitli bitkisel hastalıklar ve böcek zararlıları sebebiyle günden güne tarımsal üretimde azalmalar meydana gelmektedir. Azalan tarımsal üretim ve artan nüfus arasındaki ilişkiyi de göz önüne aldığımızda artık alternatif bazı projelerin hayata geçirilmesi kaçınılmaz oluyor.  Özellikle sanayi ile tarımı bir arada ortaklaşa kullanarak çeşitli AR-GE çalışmalarının, burada da gördüğümüz gibi laboratuar çalışmalarının göz önüne alınması ve yürütülmesi önem arz ediyor. Tarımda bitki biyoteknolojisi ve moleküler genetik alanında artık yeni hedefler, yeni stratejiler ortaya koymamız gerekiyor. Bu sebeple Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Birimi (ZİRAATbiyotek) ismi verilen bu proje Trakya Kalkınma Ajansı’nın kıymetli desteği ile Üniversitemiz arasında ortaklaşa hayata geçmiş bulunuyor. Bina ve makine ekipman dahil yaklaşık maliyeti 2.7 milyon lirayı bulan proje ile hayata geçen ZİRAATbiyotek ile zaten yöremizde mevcut olan gelişmiş seracılığa katkı sağlamak ve tarımla uğraşan çiftçilerimizin daha iyi ve daha kaliteli üretim yapabilmesi için bir eğitim merkezi vazifesi görmesi amaçlanmıştır. İçinde yer alan AR-GE laboratuarı ile geliştirilecek bitkiler sayesinde çiftçilerimizin ekonomik olarak zayıflamasına engel olunmak istenmektedir. Bu vesile ile burada yaşayan insanlarımızın, özellikle gençlerimizin kente göç etmemesini, köylülerimizin daha ekonomik değeri yüksek üretimler yaparak ekonomiye ve Türkiye’ye katkı sağlamalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

 

GIDA ÜRETİMİNİN ARTMASI GEREKİYOR

 

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ise "Dünyada nüfus artıyor. Bu da demek oluyor ki gıda üretiminin de artması gerekiyor. Onun içindir ki hem seralarımız iklim farklılıklarını ortadan kaldırıyor, hem de yeni geliştirilmiş bitkilerden elde edilen tarımsal üretim belki 5-6 katına kadar çıkartılabiliyor. Bunlar önemli kazanımlar. Bunu yapabilecek bir merkez kurulmuş burada. Bu anlamda kurumlarımızın yapmış olduğu bu iş birliği ile ortaya çıkan, bugün açılışını yaptığımız ZİRAATbiyotek’i coşkuyla karşılıyor, emeği geçen kurumlarımızı kutluyorum" ifadelerine yer verdi.

 

"YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMLERE İHTİYACIMIZ VAR"

 

Düzenlenen kapanış toplantısında son olarak konuşan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Bu tesis belki küçük gözükebilir ama çok önemli bir amaç için kuruldu. Günümüzde başta tarımsal üretim olmak üzere gıda, stratejik bir mesele haline geldi. Özellikle gıdanın genetiği ile oynanması durumunda insana zarar verici biyolojik nesneye dönüşebileceğini görüyoruz. Bu bakımdan bizim bu ziraat alanında, bilhassa temel gıdalarımızın genetiği anlamında yerli ve milli üretimlere ihtiyacımız var. İşte bu kurulan tesis bu anlamda bir başlangıç olarak düşünülmeli ve sayılarının üretimi arttırmak adına ivedi olarak çoğalması da lazım. Çünkü bizim milletimizin yiyeceğini ve içeceğini tamamen bu ülkede ve onun maddi ve manevi faydasına hizmet edecek bir şekilde planlamamız ve gerçekleştirmemiz lazım" sözlerine yer verdi.

 

BİLGİLENDİRME YAPILDI

 

Konuşmaların ardından tesis ve laboratuarları gezen TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve beraberindekiler, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat, Prof. Dr. Yasemin Oraman, Dr. Öğr. Üyesi Sefer Demirbaş, Dr. Öğr. Üyesi Sheida Daneshvar, Arş. Gör. Elif Ceren Pehlivan tarafından proje ve laboratuarlar ile ilgili bilgilendirildi. Tören, yerleşke bahçesine TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop adına sedir ağacı dikilmesi ile son buldu.

 

Haber / Özge MERİÇ