Çanakkale'ler sonsuza dek geçilmeyecek

Vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk Milleti'nin vatanı için hangi zorluklara göğüs gerebileceğinin en güzel örneklerinden birisi olan Çanakkale SavaÅ?

GÜNDEM 18.03.2019 15:20:00 0
Çanakkale

Çanakkale Zaferi’nin 104’üncü yılında şehitler tüm Türkiye’de olduğu gibi Çerkezköy’de düzenlenen törenlerle anıldı. Şehitleri anma programı saat 10:00’da Çerkezköy Şehitliği’nde düzenlenen çelenk sunumu ile başladı. Çerkezköy Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Çerkezköy Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği’ne ait çelenklerin sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşan 3.Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda görevli Maliye Teğmen Emrah Çemrek, 104 yıl önce bugün 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilemeyeceğinin tüm dünyaya gösterildiğini ve deniz zaferinin ilan edildiğini söyledi.

 

 

 

 

“EN GÜZEL ÖRNEKLERİNDEN BİRİSİDİR”

 

Şanlı tarihimizde bütün görkemi ile yerini alan ve tüm dünyaya karşı azmin, cesaretin ve fedakarlığın sayısız örneklerinin sergilendiği Çanakkale Savaşı’nın vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk Milleti’nin vatanı için hangi zorluklara göğüs gerebileceğinin en güzel örneklerinden birisi olduğunu kaydeden Çemrek, başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere gerektiğinde vatanı için ‘Şehit’ olmayı en şerefli görev olarak bilen 7’sinden 70’ine kadın erkek tüm Anadolu insanının bu zaferden aldıkları güç ile Kurtuluş Savaşı’nı başlattığını ve işgal altındaki vatan topraklarını kurtararak Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduklarını dile getirdi.

 

 

 

 

“TÜRK VATANI, İLELEBET HÜR KALACAKTIR”

 

Ülkemizin bugün ulaştığı seviyenin, başta Çanakkale ve Kurtuluş savaşı olmak üzere Kore’de, Kıbrıs’ta, teröristlerle mücadelede, yurt dışında icra edilen harekatlarda hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimizin eseri olduğunu kaydeden Çemrek “Türk vatanının kutsallığını, Türk milletinin namusunu ve Türk bayrağının şanını canından üstün tutan aziz şehitlerimiz; sizleri bizden ayıran ölüm size olan bağlılığımızı asla koparmayacak, kutsal emanetiniz olan Türk vatanı, ilelebet hür kalacaktır. Sizlere söz veriyoruz ki; Çanakkale’ler sonsuza dek geçilmeyecek, gök kubbeden ay yıldızlı al bayrak hiç inmeyecek dünya var oldukça bu topraklar Türk yurdu olmaya devam edecektir” dedi.

 

 

 

 

“RAHMET VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ”

 

Çemrek, başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ebedi başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşları olmak üzere, vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlık uğruna, canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anarak sözlerini tamamladı. 3.Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda görevli Maliye Teğmen Emrah Çemrek’in günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasının ardından Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban şeref defterini imzaladı.

 

 

ŞEHİTLER İÇİN DUA ETTİLER

 

Şeref defterinin imzalanmasının ardından şehitlerini kabirlerini ziyaret ederek protokol üyeleri, şehit aileleri, gaziler ve vatandaşlar, şehitler için dua ederek kabirlerine çiçekler bıraktı. 2012 yılında Siirt’in Pervari ilçesinde düşen helikopterde şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Dinçer Ersoy’un 6 yaşındaki yeğeni Ecrin Naz da amcasının kabri başında onunu için dua etti. Şehitlikteki programın ardından 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. Yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri Halk Eğitimi Merkezi’nde devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, Çerkezköy’deki şehit aileleri ile yapılan röportajların yer aldığı video sunumu ile devam etti. Çerkezköy Kaymakamlığı tarafından hazırlanan videoyu izleyen katılımcılar duygulu anlar yaşadı.

 

 

 

 

“HİÇBİR MİLLETİN GÖSTEREMEYECEĞİ BİR KAHRAMANLIK DESTANIDIR”

 

Anma programında konuşan Kızılpınar Belediyesi Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Süleyman Berk, 18 Mart’ın Türk milletinin esir edilemeyeceğinin ve Türk vatanının parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gün olduğunu ifade etti. 18 Mart’ın, ölümsüzlük şerbetini içenlerin Allah’a kavuştukları gün olduğunu dile getiren Berk “Bugün, barutun kanla, kanın canla, canın; vatan, namus ve bayrak uğruna destanlaştığı gündür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Anafartalar civarında askerleriyle verdiği üstün mücadele ve 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan Seyit Onbaşı ile arkadaşlarının göstermiş olduğu kahramanlık, dünyaya hiçbir milletin gösteremeyeceği bir kahramanlık destanıdır” dedi.

 

 

 

 

“MEHMETÇİK, İŞGALCİ ASKERLERE İNSANLIK DERSİ VERMİŞTİR”

 

Çanakkale’yi Çanakkale yapanın, bitmek tükenmek bilmeyen düşman mermilerinin sesi değil, yaralı düşman askerini sırtına alıp onu düşman mevzisine kadar götürüp, işgalci askerlere insanlık dersi veren kahraman Mehmetçik olduğunu kaydeden Berk “Bu toprakları vatan yapan, cepheye gönderdiği oğluna ‘ya şehit ol, ya gazi’ demek suretiyle, vatanın her bir karış toprağını evladının canından üstün tutan Türk analarıdır” dedi. Okul Müdürü Süleyman Berk “Üzerinde yaşadığımız bu kutsal vatan topraklarını bizlere armağan eden, milletimizin varlığının, birliğinin ve beraberliğinin ölümsüz sembolleri aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, şükranlarımı sunuyorum” sözleri ile konuşmasını tamamladı.

 

 

 

 

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

 

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla ilçe genelinde yapılan resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Garnizon Komutanı Ahmet Ömercikli ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay tarafından ödüllerinin verilmesinin ardından Kızılpınar Belediyesi Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin hazırladığı ‘Çanakkale Geçilmez’ isimli oratoryo gösterisi sunuldu. İlgiyle izlenen oratoryo gösterisinin ardından program sona erdi.

 

YOĞUN KATILIM

 

Programa Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgenaral Ahmet Ömercikli, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Emniyet Müdürü Murat Sevgi, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Volkan Torun, Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erdinç Uzun, siyasi partilerin ilçe başkanları, belediye başkan adayları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler, öğretmenler, şehit aileleri ve gaziler katıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU