Tohum Takas Şenliği ilk kez düzenlenecek

Edirne Belediyesi bünyesinde Yerli Tohum Bankası'nı kuran Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, bugün saat 13:00'da, 1. Tohum Takas Şenliği yapılacağını açıkladı. Yerli üretimi desteklemek, Edirne'

GÜNDEM 15.03.2019 12:29:00 0
Tohum Takas Şenliği ilk kez düzenlenecek

Edirne Belediyesi tarafından organize edilecek olan 1. Tohum Takas Şenliği'nin 16 Mart Cumartesi günü saat 13:00’de Karaağaç Yatılı Bölge Ortaokulu Bahçesi’nde düzenleneceğini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, şenlikte çeşitli gösterilerin düzenleneceğini ve aynı zamanda katılımcılara fide dağıtımında bulunulacağını söyledi.

 

"ARTIK BUNA DUR DEMEK İSTİYORUZ"

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, canlıların yaşamlarını sündürebilmeleri için temiz su ve temiz gıdaya ihtiyaçları olduğunu ifade ederek "Uygarlık bir tohumun yeşermesiyle başladı. Tarımla başladı medeniyet. Uygarlığımıza, medeniyetimize, bereketli topraklarımıza ve atalarımızdan bizlere miras kalan yerli tohumlara sahip çıkıyoruz. Bu bizim geleceğe olan en büyük sorumluluğumuz" sözlerine yer verdi. 2006 yılında yürürlüğe giren Tohumculuk Kanunu’yla kayıt altında olmayan yerel tohumların satışının yasaklandığını ifade eden Gürkan, "2006 yılında yürürlüğe giren 5553 sayılı tohumculuk Kanunu, bir anlamda üreticinin de kaderini değiştirdi. Kendi ektiği tohumu satamayan; ekmek istediği ürünün yerli tohumunu satın alamayan çiftçi ithal tohumlara, hibrit tohumlara yönlendirdi" ifadelerine yer verdi. Tarımda uygulanan yanlış politikalarla birlikte çiftçinin toprağa küstüğünü belirten Gürkan, "Bundan 15 yıl önce Karaağaç’ın bereketli topraklarından yetişen çeşitli ürünler; Ayşekadın fasulyesi, lahanası, pırasası, patlıcanı… Her akşam buradan yüklenerek İstanbul haline götürülmekteydi. Ya şimdi; gecede neredeyse bir kamyon bile buradan üretim yapamaz hale geldik. Üreticiyi yokluğa, yoksulluğa mahkum ettik. Üreticiyi hibrit tohuma mahkum ettik. Biz artık buna dur demek istiyoruz. Hedefimiz üreticiyi tekrardan yerli tohuma yönlendirmek. Yerli ve sağlıklı tohumlarla geleceğe sağlık bırakmak istiyoruz" sözlerine yer verdi.

 

"BU AKIM DALGA DALGA TÜM TÜRKİYE’Yİ SARACAK"

 

Sözlerine devam eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, uygarlığın bir tohumla yeşerdiğini ifade ederek, "Yerli tohumlarımız bizim en büyük mirasımız. En büyük mirasımız olan yerli tohumlarımızı geleceğe taşımalıyız. Bir şeyi çok iyi biliyoruz ki; tohuma sadakat geçmişe ve geleceğe sadakattir.  Unutmayalım; uygarlık tohumla yeşerdi. Tarımla başladı, medeniyet. Bugün yerli tohumun değerini anlarsak; ne kadar zengin bir mirasa sahip olduğumuzu da anlarız. Geleceğe olan sorumluluğumuzu yerine getiriyor; bereketli topraklara sahip olan kentimizde yerli tohumu yeniden canlandırıyoruz.  Umutlu bir gelecek için; çocuklarımıza bırakacağımız zengin bir miras için biz varız. İnanıyorum ki üreticimiz de bizi yalnız bırakmayacak. Yerli tohumla yetişen; o tadına doyamadığımız domatesleri,  patlıcanları, biberleri ve lahanaları bu topraklarda tekrar yeşerteceğiz. Ve Türkiye’nin Avrupa sınırı olan Edirne’de başlattığımız bu akım dalga dalga tüm Türkiye’yi saracak; geleceğe sağlık bırakacağız" şeklinde konuştu.

 

Haber / Özge MERİÇ