"Sendikaya üye olmak anayasal haktır"

Ordu Tekstil'de işten çıkarılmasının ardından işyerini mahkemeye veren sendika üyelerinin mahkemeyi kazandıklarını ve mahkemenin işverenin işten çıkarılan işçilere toplam 16 maaş ödemes

GÜNDEM 11.03.2019 15:12:00 0
 "Sendikaya üye olmak anayasal haktır"

Teksif Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan konu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, "Teksif Sendikası olarak bir süre önce örgütlenme çalışmaları başlatmış olduğumuz, Ordu Tekstil’de çalışan işçi emekçi arkadaşlarımız örgütlenmede, Teksif Sendikası'nı tercih ederek, anayasal haklarını kullanarak Teksif Sendikasına üye olmuşlardı. Sendikaya üye olmanın anayasal hak olmasına rağmen işveren ve işveren vekilleri sendikaya üye olan bazı arkadaşlarımızı değişik sebepler göstererek alın teriyle ekmeğini kazanan emekçi arkadaşlarımızın örgütlenmede öncülük yapan bazı işçileri işten atmışlardı. İşten atılan  bu arkadaşlarımıza, Teksif Sendikası aracılığı ile kurum anlaşmalı, avukatlarımız tarafından işe iade davaları iş mahkemesine açıldı ve bu davalar işten atılan arkadaşlarımızdan yana  sonuçlandı. İş Mahkemesi Sendikaya üye olmanın her çalışanın anayasal hakkı olduğunun kararını verdi. İşveren ve işveren vekilleri tarafından işten çıkarılan her sendika üyesi  işçi arkadaşımız için işvereni sendikal tazminat ödemeye hükmetti. İşçi emekçi arkadaşlarımızın sendikaya üye olmalarının anayasal haklarının olduğunun kararını verdi. İşten atılan emekçi arkadaşlarımıza T.C. İş Mahkemesi’nin her bir işçi için 4 ay boşta geçen zaman olmak üzere 12 maaş sendikal tazminata  ödenmesine karar vermiştir. İşten çıkartılan arkadaşlarımız toplamda 4+12=16 maaş tutarı brüt maaş hakkı kazanmışlardır" ifadelerine yer verdi.

 

"TEK YÜREK OLMAYA DAVET EDİYORUM"

 

Sözlerine devam eden Türkkan, "Her çalışan emekçi arkadaşlarımız şunu iyi bilmelidirler ki sendikaya üye olmak anayasal haktır. Hiç bir işveren ve işveren vekilleri sırf sendikaya üye oldu diye sendikaya üye olan işçileri işten çıkaramaz,. Çıkartsa bile her bir çalışan işçi arkadaş işe iade davası açma hakları vardır ve açılan bu davalar işçi emekçiden yana sonuçlanmaktadır. 5237 Sayılı Türk ceza Kanunu’nun 118. maddesi diyor ki, '(1)-Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya sendikanın faaliyetlerine karılmaya veya katılmamaya sendikadan istifa ettirmeye zırlamak cebir veya tehdit  kullanan kişi,altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (29)-Cebir veda tehdit  kullanılarak yada hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası hükmolunur' Tüm emekçi işçi arkadaşlarımıza sesleniyorum gelin Teksif Sendikası çatısı altında birleşelim bir olalım. Teksif Sendikası her zaman her daim haklarınızı korur ve hak ettiğiniz  hakları sizlere sunar her zaman her daim birlikte olursak kazanırız her işçi  emekçi arkadaşlarımızı, Teksif Sendikası çatısı altında bir olmaya birlik olmaya tek yürek olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

 

Haber / Seda AKYOL