Kadın toplumun gerçek mimarıdır

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Çerkezköy Kent Konseyi'nde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

GÜNDEM 8.03.2019 20:53:00 0
Kadın toplumun gerçek mimarıdır

Etkinlikler saat 12:30’da başlarken, etkinliklere Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe ve kadınların yanı sıra Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın eşi Güliz Akay da katıldı. Hanım Eli Sokağı’nda “Kadınlar Yetenekleriyle Yarışıyor” yarışması kapsamında kadınların hazırladığı yiyecek ve el işlerini yer aldığı stantların gezilmesinin ardından kadınlar Vatan Sana Minnettar Anıtı’na kırmızı karanfiller bıraktı.

 

 

 

SERGİNİN AÇILIŞI YAPILDI

 

Çerkezköylü kadın ressamlar Türkan Şans, Seyhan Gabralı, Demet Eroğlu, Nurdan Göksu, Emel Başarır, Fatoş Uçar, Yeşim Karahancı, Emine Fidan Gökalp ve Gülnur Karabaş’ın resimlerinin yer aldığı ‘Çağdaş Ressamlar Sergisi”nin açılışı yapıldı. Açılışın ardından davetliler sergiyi gezerek resimleri incelediler.

 

 

120 KADIN İŞÇİ CAN VERDİ

 

Saat 14:00’da da Kent Konseyi Salonu’nda Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Eğitimi düzenlendi. Programın açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, “1857 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin New York  kentinde 40 bin dokuma işçisinin başlattıkları grev sonucu, fabrikada çıkan yangında 120 kadın işçi can verdi. Yapılan cenaze törenine 10 binler katıldı. Ölen kadın işçiler anısına, Birleşmiş Milletler 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti” dedi. Bu yıl 8 Mart’ın temasını ‘kadınlar toplumların gerçek mimarlarıdır’ olarak belirlediklerini kaydeden Serfiçe “Dünyaya gelen bir bebeği büyüten, eğiten anne bir kadındır. Bu kadın anne önce bebeğine insan olmayı öğretir. Eğitilen her  bir bebek geleceğin bilim adamı, doktoru, avukatı, mühendisi, siyasetçisi, öğretmenidir. Toplumu oluşturan bir parçasıdır. İşte Kadın bu nedenle toplumun gerçek mimarıdır” dedi.

 

“CUMHURİYET KADINLARIYIZ”

 

Türk kadınının çok şanslı olduğunu söyleyen Serfiçe “Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün kadınlara verdiği değer ortada. Bizlere verdiği seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere her alanda kadınların önünü açtı. Bizler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet kadınlarıyız” dedi. Konuşmanın ardından etkinliğe katılan kadınlar, Funda Serfiçe eşliğinde hep bir ağızdan andımız’ı okudu. Program, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çerkezköy Kadın Danışma Merkezi Müdürü Psikolog Beril Buket Bağcı’nın ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Eşitsizliği” konulu konferansı ile devam etti. Kadınlar ve kız çocuklarının dünya nüfusunun yüzde 50ʼsini oluşturduğunu dile getiren Bağcı, “Bu, dünyanın potansiyelinin de yarısını oluşturdukları anlamına geliyor. Ancak toplumsal cinsiyet eşitsizliği günümüzde çok yaygın. 2014 yılından itibaren 143 ülkenin anayasalarında kadın erkek eşitliğini garanti altına aldığını kaydeden Bağcı “52 ülkenin daha bu adımı atması gerekiyor” dedi. Dünyada her yıl yaklaşık 15 milyon çocuk gelinin evlendirildiğini dile getiren Bağcı “Bu da günde 37 bin çocuğun gelin olduğu anlamına geliyor. Küçük yaşta evlenmek kız çocuklarının eğitimini de etkiliyor” dedi.

 

“KADINLARIN YÜZDE 35’İ ŞİDDET GÖRÜYOR”

 

Dünya genelinde kadınların yüzde 35ʼinin eşleri ya da tanıdıkları tarafından uygulanan fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığını dile getiren Bağcı “Nerede yaşıyor olursanız olun, toplumsal cinsiyet eşitliği temel bir insan hakkıdır” dedi. Kadınların bir ülkenin temel taşı olduğunu dile getiren Bağcı “Kadın eli değen her iş değerlidir ve kutsaldır. Kadınlara gereken değer her zaman verilmeli ve hiçbir zamanda şiddete maruz bırakılmamalıdır” dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ