Tarihi bina restore edildi

Edirne Belediyesi tarafından "Yambol ve Edirne-Tunca'nın İki Şehri" isimli proje kapsamında mülkiyetindeki Türk Konut Mimarisi'nin örneklerinden biri olan tarihi binanın restorasyonu tamamlandı. Rest

GÜNDEM 8.03.2019 18:48:00 0
Tarihi bina restore edildi

T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında yürütülen “Yambol ve Edirne- Tunca’nın İki Şehri” isimli proje kapsamında restore edilen tarihi binanın açılışı törenle yapıldı.

 

“EDİRNE TARİH VE KÜLTÜR ŞEHRİDİR”

 

II. Grup Tescilli Sivil Mimarlık örneği binanın açılışında konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’nin tarih ve kültür şehri olduğunu söyledi. Kentin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve coğrafi konumu nedeniyle tarihi boyunca göz önünde olan bir şehir olduğunu vurgulayan Başkan Gürkan, “Geriye dönüp baktığımızda bu şehirde birçok farklı imparatorluğun, birçok kültürün, birçok inancın izlerine bugün halen rastlıyoruz. Bir taraflarımda biz Müslümanların ibadethanesi muhteşem Selimiye Camii, hemen arkasında Bulgar Ortodoksların Kilisesi Sveti Georgi, biraz aşağıda Yahudilerin Avrupa’daki en büyük üç sinagogundan biri olan Edirne Büyük Sinagogu… Edirne’nin sadece inanç anlamında değil; inançla birlikte o inanca mensup milletleri de, kültürleri de barındıran, yaşatan bir kent olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu. Başkan Gürkan, Edirne’nin tüm tarihi dokusunu, tüm tarihsel kimliğini ortaya çıkarana kadar çalışmalara devam edeceklerini kaydetti.

 

“SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJELERİ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM BAŞLAYACAK”

 

“Ne kadar imkan varsa o kadar hizmet üretebilirsiniz” diyen Başkan Gürkan, “İmkanlarımızın kısıtlı olması bizi bu hizmet etme aşkından ve yolundan çevirmedi, bundan sonra da çevirmeyecek. 5 yıldır yürüttüğümüz koruma amaçlı imar planları restorasyonlar, röleveler ve çok önem verdiğimiz ama çeşitli nedenlerden dolayı başlangıcını yapamadığımız 14 tarihi dokusunu korumuş sokağımızdaki Sokak Sağlıklaştırma Projeleri önümüzdeki dönem mutlaka başlayacak ve bitirilecek. Bu bizim Edirne’ye borcumuz; bu bizim Edirne’ye vefa borcumuz. Edirne’ye bugün itibariyle yıllık gelen 5,5 milyon olan turist sayısını önümüzdeki 5 yılda 10 milyona çıkartma hedefimiz var. Bu hedefimizi gerçekleştirmenin en önemli araçlarından birisi de tarihi kimliğimizin, tarihi sokaklarımızın öne çıkarılması. Bunu hep birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.  Belediye Başkanı Recep Gürkan daha sonra Edirne Belediyesi ve Yambol Belediyesi Proje ekipleri ile restore edilen binanın açılışını yapıldı. Ardından  “Yambol ve Edirne- Tunca’nın İki Şehri” isimli projeyi tanıtan sunumlar yapıldı. Daha sonra Yambol Proje Koordinatörü Niyazi Aşikov, Yambol’un tarihi, kültürü ve turistik değerleri ile ilgili bilgiler vererek, Edirneleri Yambol’a davet etti. 

 

Haber/Seda AKYOL