'Meme Kanseri Söyleşisi' düzenlendi

Edirne Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından meme kanserine dikkat çekmek amacıyla Genel Cerrahi Meme Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Atakan Sezer'in katılımı ile 'Meme Kanseri SÃ

GÜNDEM 7.03.2019 17:14:00 0

Edirne Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşide Genel Cerrahi Meme Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Atakan Sezer, Meme Kanseri’nde en çok merak edilenleri cevaplayarak Meme Kanseri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

 

“MEME KANSERİ ÖLÜM SEBEPLERİ ARASINDA BİRİNCİ SIRADA”

 

Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak söyleşiye başlayan Prof. Dr. Atakan Sezer, Her dört kadından birinin meme şikayetleri ile ilgili bir doktora başvurduğunu kaydetti. Prof. Dr. Sezer, “Bu kadınların yüzde 80’nin de iyi huylu bir meme hastalığı; yüzde 20’sinde ise meme kanseri var. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre meme kanseri kadınlardan yüzde 23 ile en çok görülen kanser türü. Meme kanseri ölüm sebepleri arasında birinci sırada” şeklinde konuştu.

 

“MEME KANSERİNİN YÜZDE 5 İLE 10’U GENETİK”

 

Memenin yapısı hakkında da detaylı bilgi veren Prof. Dr. Sezer, “Meme kanseri en hızlı artan kanserlerin başında yer alıyor. 8 kadından biri meme kanseri. Her 3 dakikada bir meme kanseri tanısı konuluyor. Türkiye’de her yıl 30 bin kadına tanı konuluyor. Tedavi edilmeyen bir meme kanseri hastası en fazla 36 ile 40 ay arasında yaşıyor. Yaş ilerledikçe meme kanseri riski de artıyor. Meme kanserinin yüzde 99’u kadınlarda yüzde 1’i ise erkeklerde görülüyor. Aile öyküsünün olması riski arttırıyor. Meme kanserinin yüzde 5 ile 10’u genetik” dedi. Prof. Dr. Atakan Sezer, meme kanserinin belirtileri hakkında da katılımcılara ayrıntılı bilgiler verererek kendi kendini muayyenin önemine değindi. Seminer Prof. Dr. Atakan Sezer’in katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla son buldu.

 

Haber/Seda AKYOL