Yapı Denetimi Yönetmeliği'ndeki değişiklikler anlatıldı

Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Çerkezköy'de düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği'nde Değişiklikler ve Elektronik Beton

GÜNDEM 4.03.2019 15:12:00 0
Yapı Denetimi Yönetmeliği

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nde Değişiklikler ve Elektronik Beton İzleme Sistemi konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

 

“HER AN TEHLİKE OLUŞTURABİLECEĞİNİ GÖSTERDİ”

 

Saat 14:00’da düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Kaan Sinan Tohumcu, ülkemizin deprem kuşağında yer aldığını belirterek “Yenilenen deprem tehlike haritası ile Tekirdağ ilimizin deprem riski artmıştır. Geçmişte yapılan sağlıksız yapılaşmanın oluşturduğu yapıların depremler sonrası uğradığı yıkımlar nedeniyle ülkemiz büyük kayıplar yaşamıştır. Hatta sadece depremler değil, geçen ay İstanbul Kartal’daki binanın çökmesi, bize sağlıksız yapıların her an tehlike oluşturabileceğini açıkça göstermiştir. Bu nedenle yapı denetimin konusunda uzman personele sahip kurumsallaşmış firmalar vasıtasıyla yürütülmesi gereğinden hareketle bakanlığımız 2001 yılından bugüne bazı düzenlemeler yapmıştır” dedi.

 

“2011 YILINDA 81 İLE YAYILDI”

 

2001 yılında 19 pilot ilde başlayan yapı denetim sisteminin, 2011 yılında 81 ile yayıldığını kaydeden Tohumcu “Bugün ise 1 Ocak itibariyle hangi yapıda hangi yapı denetim firmasının görev alacağı bakanlığımızca belirlenmeye başlanmıştır. Böylelikle hiçbir yapı denetim firması ile yapı müteahhidi arasında ticari bağ kurulamayacak, adil bir dağıtım ile yapı denetim kuruluşlarımızın ve sektörde görev yapan mühendis, mimar ve teknik personelimizin kendilerini geliştirmelerine olanak sağlanacaktır. Yeşil, çevreye duyarlı, güvenli, medeniyet anlayışımıza ve yerel mimariye uygun yapılar inşa etme gayesiyle çalışan tüm yapı denetim sektör ve paydaşlarına katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi. 

 

“NEDEN DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ?”

 

İl Müdürü Kaan Sinan Tohumcu’nun açılış konuşmasının ardından Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde görevli mimar Uluç Berat Körpınar tarafından “Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklikler Yapılmasına Dair Yönetmelik” anlatıldı. Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği’nde neden değişikliğe gidildiğini ve hangi değişikliklerin yapıldığını anlatan Körpınar, yapı denetim kuruluşunun yetki sınırı, yapı denetim kuruluşuna izin belgesi verilmesi, yapı denetim kuruluşu sayısının belirlenmesi, teknik personelin deneyim ve nitelikleri konusunda da bilgi verdi.

 

“HANGİ HALLERDE FESHEDİLEBİLİR?”

 

Yapı denetim hizmet sözleşmesinin ‘sözleşmenin taraflarının sözleşme hükümlerine uymaması, yapının mülkiyetinin değişmesi, yapı denetim hizmet sözleşmesi imzalandıktan sonra yapı sahibinin, en az 2 ay süreyle yapı ruhsatı almamsı ve bunu müteakip yapı ruhsatı almaktan vazgeçtiğini ilgili idaresine bildirmesi, yapı denetim kuruluşunun yazılı uyarısına rağmen yapı müteahhidinin ruhsat ve ekleri ile mevzuata aykırılığa devam etmesi, yapının inşaatının herhangi bir nedenle en az 6 ay süreyle devam etmemesi, yapı denetim kuruluşunun o yapı için istihdam etmesi gereken denetim personelini en az 1 ay süreyle eksik tutması, yapı ruhsatının iptal edilmesi, yapı denetim kuruluşunun o yapı nedeniyle yeni iş almaktan men cezası alması, yapı denetim kuruluşunun izin belgesinin vize süresi dolduktan sonraki 30 takvim günü içinde vizesini yaptırmaması, yapı denetim kuruluşunun izin belgesinin bakanlıkça geçici olarak geri alınması veya iptal edilmesi, bakanlıkça yapı denetim kuruluşunun o yapı için görevlendirilmesinin kaldırılması” hallerinde feshedilebildiğini dile getiren Körpınar, 200 kilometreye kadar diğer illerde faaliyet eski hizmet sözleşmesi konusunda da katılımcıları bilgilendirdi.

 

BETON İZLEME SİSTEMİ ANLATILDI

 

Mimar Gamze Başak Yurttaşan’ın “Yapı Sahipleri ile Yapı Denetimi Hizmet Sözleşmesi İmzalayacak Yapı Denetim Kuruluşlarının Elektronik Ortamda Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ” hakkında yaptığı bilgilendirmenin ardından makine mühendisi Gazanfer Çoban da “Elektronik Beton İzleme Sistemi” ile ilgili sunum yaptı. Taner Bakan’ın “Yenilenen Bina İçi Elektronik Haberleşme Tesisatı teknik Şartnamesi” konulu sunumunun ardından toplantı sona erdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU