"Tekirdağ'a 16 yılda 1.5 milyar lira sağlık yatırımı yapıldı"

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Tekirdağ'a gelen Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım'ı ziyaret etti. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Tekirdağ Valiliği zi

GÜNDEM 3.03.2019 16:30:00 0

Tekirdağ’a 16 yıllık AK Parti iktidarı döneminde 17.5 milyar yatırım yapıldığını dile getiren Bakan Koca “1.5 milyar kadar da sağlık yatırımı olmuş oldu. Şu dönemde toplam sağlık kuruluşu olarak 14 tanesi hastane olmak üzere 30 sağlık kuruluşu hizmet vermeye devam ediyor.  Önümüzdeki süreçte özellikle bildiğiniz gibi sağlıkta şehir hastanelerinin sayın cumhurbaşkanımızın hayalim dediği projelerden bir tanesinin de Tekirdağ’ımızda inşaatına başlandı. Biz şehir hastanelerini özellikle bulunduğu bölgede sağlıkta en üst zirve noktada hizmet veren, araştırma ve eğitimin de aynı zamanda zirvesi olan, üniversite ile işbirliği ve birlikte kullanım anlamında üniversite hastanesi kimliği de olabilen ve en son noktada hizmetin verilebilir olduğu ve hastanın oradan artık sevk edilmediği bir markalaşmaya doğru giden hastaneler olarak konumlandırmış bulunuyoruz” dedi.

 

 

 

“2020’NİN SONUNDA HİZMETE AÇILACAK”

 

Şehit hastanesinin 460 olan yatak kapasitesinin 560 yatağa çıkardıklarını söyleyen Bakan Koca “Toplam kapalı alanı 158 bin metrekare olan, 16 ameliyathanesi, 96 yoğun bakım yatağı olan son derece modern ve ileri teknoloji ile donatılmış bir şehir hastanesi olacak. Bu şehir hastanesi inşaatına başlandı. 2020’nin sonunda 2 yıllık zaman diliminde teslim edilmesi ve hasta kabulüne başlaması anlamında ihale yapılmıştı. Onu da yakından takip ediyoruz. Gelecek yılın sonunda hizmete açmış olacağız” dedi.

 

 

 

 

“PROJE İHALESİ YAPILDI”

 

Bunu dışında şehir hastanesinin devreye girmesiyle özellikle son dönem çok önemsedikleri sağlık turizmi açısından da Tekirdağ’ın her geçen gün sağlık üssü olabileceği ve birçok ülkeden hasta turizmi anlamında önemli bir fonksiyon göreceğini kaydeden Koca “Ayrıca devam eden ihale aşamasında olan 16 adet sağlık kuruluşumuz var. Bu 16 adet sağlık kuruluşu çerçevesinde özellikle Saray 112, Hayrabolu 112, Süleymanpaşa’da Altınova Aile Sağlığı Merkezi, Gündoğdu Aile Sağlığı Merkezi dahil olmak üzere bunlar planlanmış durumda. Bunun dışında Ergene’de 75 yataklı, Kapaklı’da 100 yataklı proje ihalesi yapılmış olan ve bundan sonraki süreçte hızla yapımına devam etmeyi planladığımız 2 hastane. Ayrıca özellikle son dönem acil istasyonu sayılarımız 2002 yılında 3 iken 31’e, ambulans sayımız 3 iken 47’ye yükseldi. Bugün yine teslimini yapacağımız 4 tane ambulans ve devamında 6 tane ambulans ile birlikte 57 ambulansa çıkmış olacağız” dedi.

 

“13 HASTALIĞA KARŞI AŞILAMA YAPIYORUZ”

 

Türkiye’nin devlet eliyle aşılamayı en yüksek oranda yapan ülkelerden biri olduğunu ve 13 hastalığa karşı aşılama yaptıklarını söyleyen Bakan Koca, “Toplam ortalama aşılama oranımız da yüzde 96, Tekirdağ’da yüzde 99. Kızamık ile ilgili de son dönem özellikle Avrupa’da, Kuzey Amerika’da ve Asya’da yoğun bir salgın olduğunu biliyoruz. Toplam Avrupa’nın, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirtmiş olduğu geçen yıl ki kızamık sayısı 82 bin 560 kişi. 2016’ya göre 15 kat, 2017’ye göre 3 kat artış söz konusu. Biz de bölgede böyle bir salgının olduğu ve doğu ile batı güzergahının merkezinde olan bir ülke olmamıza rağmen, Avrupa’nın, Kuzey Amerika’nın, Asya’nın etkilendiği gibi etkilenmedik. Fakat biz bu çerçevede de özellikle bize yakın olan kendi göç nedeniyle gelen göçmenleri aşılama dahil olmak üzere yoğun bir aşılama yaklaşımı içindeyiz. Bu anlamda yurt dışından gelen, kişi ve devamında kızamık geçiren kişiler il dışında bile olsa mutlak aşılama yaptığımızı bu anlamda daha sıkı takip ettiğimizi söyleyebilirim. Burada özellikle, kızamığın önlenebilirliği ancak aşıyla. Buradan vatandaşlarımıza sesleniyorum. Kızamık birinci ve ikinci aşı bebeklik döneminde yapılan sonra okul çağında yapılan iki aşıdan oluşmakta. Birinci aşı konusunda genelde ailelerimiz hassas ve aşılama oranı yüksek ama okul döneminde bu aşılamanın aynı oranda olmadığını görüyoruz. İkinci aşının da koruyuculukta önemli olduğunu, özellikle titrasyonu, koruyuculuğu, bağışıklığı sağlamak için de ikinci aşının mutlak yapılması gerektiğini bu çerçevede yer yer bir takım okulda yapılan toplu uygulamalarla yer yer korku ve bir takım benzer yaklaşımlarla aşının daha az yapıldığını biliyoruz ve Milli Eğitim Bakanlığımızla da görüşerek okullardaki uygulamayı daha tekil, daha ikna ederek ama mutlak yapılması noktasında bir gayret ve yaklaşım içerisinde olmuş olacağız” dedi.

 

“DİYALİZ VERİ SİSTEMİ OLUŞTURUYORUZ”

 

Diyaliz teknikerleri ile ilgili özellikle birkaç gün önce resmi gazetede bir yönetmelik yayınlandığını dile getiren Bakan Koca “Diyaliz teknikerlerinin çalışmaları ile istihdamı ve merkezlerin genel durumu ile ilgili bir yönetmelikti. Diyaliz teknikerleri özellikle istihdam noktasında büyük sorun yaşıyordu. Bu yönetmelikle bu sorun çözülmüş oldu. Yani bundan böyle hemodiyaliz ve periton diyaliz sertifikalarını sonlandırıyoruz. Buralarda özellikle diyaliz teknikerlerinin istihdamının önünün açıyoruz. Buradan tabii sertifikası olanların endişeye kapılmalarına gerek yok. Bu çerçevede sertifikası olan kişiler de sertifikaları ile devam ediyor olacaklar. Ama bundan sonraki süreçte diyaliz teknikerleri de artık buralarda çalışıyor olacak. Türkiye diyaliz veri sistemi oluşturuyoruz” dedi.

 

ŞEHİR HASTANESİ İNŞAATINI İNCELEDİ

 

Tekirdağ'ın dört ilçesine gönderilecek olan 4 adet ambulansın teslim törenine katılan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca daha sonra yapımı devam eden şehir hastanesi inşaatında giderek, incelemelerde bulundu.

 

SEÇİM OFİSİNİN AÇILIŞINA KATILDI

 

AK Parti Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mestan Özcan ile Süleymanpaşa İBelediye Başkan adayı Cüneyt Yüksel'in Hürriyet Mahallesi'ndeki seçim ofisinin açılışına da katılan Bakan Koca, seçimlere günler kaldığını ve seçimin ülke geleceği için önemli olduğunu ifade ederek “Bu seçimin Cumhur İttifakı'yla birlik ve beraberlik içinde, bu coğrafyadan ümidi olanlar için de güçlü lider ülke olmayı perçinleyecek seçim olduğunu unutmayalım. Bu süreçte sandığa gitmemezlik asla yapmayalım. Oyumuzu kutsal bilip, oyumuzun sorumluluğunun gereğini yapmayı ihmal etmeyelim. 31 Mart'ın yeni dönemde dostlarımızı sevindiren, düşmanlarımızı üzen bir seçim olmasını diliyorum" dedi.

 

2019’DA HİZMETE GİRECEK

 

Sağlıkta 82 milyon vatandaşa adil, kaliteli, nitelikli ve sürdürülebilir bir sağlık hizmeti vermeyi hedeflediklerini ifade eden Bakan Koca “Vatandaşlarımıza en iyi hizmeti verebilmek için çalışıyoruz. Şehir hastaneleri bölgenin sağlık üstleri olacak. Üniversite ile işbirliği içerisinde sadece hizmette değil, eğitim ve araştırmada da söz sahibi olacak şehir hastaneleri yapıyoruz. Tekirdağ Şehir Hastanesi de 2019 yılının Haziran ayında tamamlanarak hizmete girecektir. Ben bu seçim bürosunun her iki adayımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Bakan Koca, akşam yemeğinin ardından Tekirdağ'dan ayrıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU