Uzay bilimlerine katkı sağlayacak

Kırklareli Üniversitesi Lüleburgaz Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yeşiltaş, ikili iş birliğiyle Belçika'nın Antarktika'daki üssünde meteoritler ve gökyüz?

GÜNDEM 11.02.2019 16:26:00 0
Uzay bilimlerine katkı sağlayacak

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi (PolReC) koordinesinde gerçekleşen 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin yanı sıra; ikili iş birlikleri kapsamında da Türkiye'nin farklı üniversitelerinden 8 bilim insanı Şili, Belçika, Kore ve Kolombiya gibi ülkelerin kıtadaki araştırma üsleri ve gemilerinde bilimsel faaliyetlerde bulundu.

 

“MUTLULUĞUNU VE GURURUNU YAŞIYORUM”

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Kırklareli Üniversitesi Lüleburgaz Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yeşiltaş, “Bu seferle Doğu Antarktika'da gözlemlerde bulundum. Buradaki platoda yapmış olduğum aramada bulduğum 3 adet meteoriti ülkemize götürmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyorum” dedi.

 

GEZEGENLERİN BİRER PARÇASI

 

Meteoritlerin uzayda bulunan büyük ölçekli asteroitlerin veya gezegenlerin birer parçaları olduğunu söyleyen Yeşiltaş, meteoritlerin ve içerisinde bulunan yapıların incelenmesiyle asteroitler ve gezegenler hakkında, dolayısıyla da güneş sistemi hakkında detaylı bilgilere sahip olunabileceğine dikkat çekti. Yurt dışında aldığı eğitim ve yaptığı çalışmalar esnasında birçok meteorit incelediğini ve bu örnekler üzerinden uluslararası bilim insanlarıyla makaleler yazarak birçok konferansta konuşma yaptığını belirten Yeşiltaş “Bu çalışmalarıma Antarktika bölgesinde topladığımız örnekleri de ekleyecek olmamız mutluluk verici. Ayrıca Türkiye Antarktika'da ilk defa meteorit arama ve toplama çalışması yaparak, orada benzer çalışmalar yürüten dünyanın ileri gelen birkaç ülkesi arasına girip uzay bilimleri alanındaki yarışa resmi olarak dâhil olmuştur” dedi. Bölgede çok miktarda buzul yarıklarının da bulunduğunu dile getiren Yeşiltaş, toplanan meteorit örneklerinin oldukça önemli olduğunu ifade ederek “İçerisindeki yapılarla barındırdığı bilgiler, yapılacak incelemeler sayesinde dünyada ilk kez Türk araştırmacılar tarafından akademik literatüre kazandırılacak. Toplanan örnekler Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) araştırmacılarla birlikte incelenerek uluslararası meteorit veri tabanına resmi olarak kaydedilecek. Türk Uzay Ajansı’nın da kurulduğu bu günlerde Antarktika'dan topladığımız meteoritlerden elde edeceğimiz bilgiler şüphesiz uzay bilimlerine katkı sağlayacak ve bu alanda belki de bilinmeyenlere ışık tutacaktır. Böylesine önemli bir projenin yürütücüsü olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

 

Haber / Aleyna ÇELİK