'Tarihi köprü yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya'

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde bulunan, Uzunköprü ilçesiyle aynı adı taşıyan ve dünyanın en uzun taş köprülerinden olma özelliğine sahip tarihi Uzunköprü, dökülen taşla

GÜNDEM 8.02.2019 15:49:00 0

2015'te UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınan tarihi köprünün en son 1970 yılında tadilat gördüğü belirtildi. Tarihi köprünün yıkılma riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten Uzunköprü Kent Konseyi Başkanı Akbal, “UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınan, yaklaşık 575 yıl önce yapılan Uzunköprü, ne yazık ki yıkıma terk edilmiş durumda. Yıllardan beri onarılması için çeşitli mücadeleler yapılmasına rağmen Karayolları, hala köprüyü ulaşım amacıyla kullanmakta. Vakıflar Bölge Müdürlüğü de daha önce ihale kararları alınmasına rağmen köprünün onarımına başlamadı. Yüklü araçların geçişleri her ne kadar engellense de hala geçmekte olmaları, köprüye büyük zarar vermekte” dedi.

 

YETKİ KARAYOLLARINDA

 

Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri ise köprüyle ilgili rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin onaylandığını, uygulama ihalesi yapılmasına dair yetkinin Karayolları Genel Müdürlüğü'nde olduğunu söyledi. Yetkililer, “Karayolları'nın projeleri ihaleye çıkarmasından sonra onarım çalışmaları başlatılacak” dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ