Lezzet ödüllerinin sahibi oldular

Türkiye'nin en büyük gastronomi yarışma ve festivalleri arasında yer alan "7. Alanya Belediyesi & Altın Kepçe Uluslararası Yemek Yarışması"nda derece elde eden Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yük

GÜNDEM 4.02.2019 13:24:00 0
Lezzet ödüllerinin sahibi oldular

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Uluslararası düzeyde gastronomi dünyasının ülkemizde ağırlandığı ve 6 ülkeden 753 yarışmacının katıldığı yarışmada elde ettikleri başarılarla bireysel ödülleri toplayan Arda Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı öğrencileri ve başarının mimarı öğretim elemanlarını makamında ağırladı.

 

FARKLI LEZZET VE ŞOVLARLA YETENEKLERİNİ GÖSTERDİLER

 

Trakya lezzetleriyle ödüle uzanan yolu ve başarı hikâyelerini anlatan öğrenciler Türkiye ve Edirne Gastronomisi hakkındaki görüşlerini paylaştı. Yurt içi ve yurt dışından Alanya’ya gelen pek çok yarışmacının, 3 gün boyunca farklı lezzetler ve şovlarla yeteneklerini gösterme imkanı bulduğu ve meslekte duayen olmuş önemli isimlerden oluşan jüri üyelerinin değerlendirdiği yarışmada, 1 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalya ve bir de kupa kazanarak lezzet ödüllerinin sahibi olan Arda Meslek Yüksekokulu öğrencileri Şevval Palabayık, Berk Kanat, Erkutay Avcı ve Doruk Efe Usluyer’e ziyarette, Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yeşim Yeşiloğlu, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hatice Palüzar ve Öğretim Görevlisi Şinasi Özmen eşlik etti.

 

6 ÜLKEDEN 800 YARIŞMACI

 

Tamamen yöresel malzemelerden hazırlanan yemeklerle yarışmaya katıldıklarını belirten Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Öğretim Görevlisi Şinasi Özmen, "Çok kısa bir hazırlık sürecinden geçerek katıldığımız, prestiji yüksek bir yarışmada önemli başarılara imza attığımızı düşünüyorum. Yerel lezzetleri gün yüzüne çıkartarak bilgi ve tecrübelerinizle birleştirdiğinizde Türk mutfağının zenginliğini ve büyüklüğünü daha iyi anlayabiliyorsunuz. Yarışmaya, ancak iki gün hazırlanma fırsatı bulabildik ve buna rağmen birçok başarı elde ederek Trakya Üniversitesi’ni gururlandırdık. Birbirinden farklı yemeklerin hem sunum hem de lezzet açısından değerlendirildiği, 6 ülkeden 800’e yakın yarışmacının kıyasıya yarıştığı ciddi bir yarışmadan söz ediyoruz. Eğitimde kaliteye önem vererek öğrencilerin teorik derslerini, uygulamalı derslerle pekiştirebildiği ve bu bağlamda teoride aldıkları bilgiyi uygulamaya dönüştürdükleri modern mutfaklarımızda Türkiye ve dünyaya ait çeşitli lezzetleri yapmaya gayret ediyoruz. Derece elde eden ürünlerimizden pizzayı glütensiz un ve yöresel lezzetler kullanarak hazırladık. Hayrabolu tatlısını, Kırklareli’ne özgü Hardaliye sos eşliğinde hazırlayarak Uzunköprü’ye ait yöresel tahin ile ikram ettik. Hazırladığımız Osmanlı Şerbeti de yanına çok yakıştı. Yine Glutensiz hazırladığımız Trakya Sini Mantısı ve Dermason Fasulye eşliğinde Levrek Fileto, lezzeti ve sunumuyla jürinin ilgisini çekti. Üniversitemizin üstlendiği ‘Bölge Üniversitesi’ olma misyonuna yakışır bir şekilde, Edirne’nin ve Balkanlar’ın gastronomi değerlerine sahip çıkacak önemli bir kazanım niteliğinde olan eğitim mutfaklarının ve Aşçılık Programı’nın kente ve bölgemize kazandırılmasında Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun büyük emeği var" dedi.

 

"BAŞKA OKULLARDAN EĞİTİM İÇİN GELİYORLAR"

 

Arda Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hatice Palüzar Aşçılık Programının, Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında yeni açılan bir bölüm olmasına rağmen, lezzet geliştirme ve deneyimleme noktasında dikkatleri üzerine çekmeyi başardığını belirterek adını ulusal ve uluslararası arenada duyurduğunu belirtti. Arda Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yeşim Yeşiloğlu, “Başka okullardan, teknik liselerden bizim mutfağımızı eğitimimizi görmek için geliyorlar. Gayet olumlu dönüşler aldık. Beğenilen bir bölüm ve faaliyetlerimiz oldu. Bunun dışında yine oldukça anlamlı bir yemek yarışması ve festivalinde geniş bir lezzet yelpazesiyle önemli başarılar elde ettik. Yeni açılan bir bölüm olmasına rağmen, yüksek bir standart ve eğitim kalitesi yakaladığımızı düşünüyorum. Önümüzdeki dönem Osmanlı Mutfağı dersimiz de olacak” dedi.

 

"İLGİ VE TALEP ARTTI"

 

Trakya Üniversitesini başarıyla temsil eden öğrencileri makamında kabul eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu öğrencileri tek tek tebrik ederek, "Üniversitemiz Arda Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı öğrencilerimiz, Alanya Uluslararası Yemek Yarışması’nda çeşitli kategorilerde önemli başarılar elde ederek bizleri gururlandırdı. Henüz çok kısa bir süre önce, 2018-2019 eğitim öğretim yılının başında gastronomi sektörüne önemli hizmet ve katkılar sunacak, geleceğin neferlerinin yetişeceği inancıyla eğitim faaliyetlerine başlayan Aşçılık Programı’nın çiçeği burnunda öğrencilerinin yakaladığı başarı bizleri heyecanlandırıyor. Trakya Üniversitesi, öğrencilerini bir adım öne taşımak için gerçekleştirdiği çalışmalara her yıl bir yenisini ekliyor. Edirne’nin yanı sıra bölgedeki çeşitli hizmet sektörlerinin ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte insan gücü yetiştirmek ve bunların istihdamına öncülük etmek maksadıyla alanında uzman akademisyenlerin katkılarıyla çalışmaya devam ediyoruz. Okulumuz ve öğrencilerimiz, modern ve donanımlı örnek uygulama mutfaklarımızda geliştirdikleri yöresel lezzetlerle kısa sürede adını ulusal ve uluslararası gastronomi dünyasında duyurmaya başladı. Yarışmada elde edilen başarı ve ödüllerin yanı sıra öğrencilerimizin ödül aldıkları lezzetlere, yarışma için ülkemizden ve yurt dışından Alanya’ya gelen usta isimlerin de büyük ilgi gösterdiğini biliyoruz. Tüm aşçılara ve sektörün profesyonellerine ardına kadar kapısını açtığımız mutfaklarımıza ilgi yoğun. Bu eğitim yılının başında, 40 öğrencisiyle eğitim faaliyetlerine başlayan Aşçılık Programı’na, ilgi ve talepler daha şimdiden artmış durumda. Edirne ve Trakya Bölgesi’ne uzun yıllar önemli hizmetler sunacak ve geleceğin aşçılarının yetişmesinde, coğrafyasına ve Balkanlar’a öncülük edecek Arda Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı, yurt içinden olduğu kadar Balkanlar’dan da çok sayıda öğrencinin hedefi haline gelmiş durumda. Bu bölümü açtık ve çok kısa sürede öğrencilerimizin başarılarından söz eder hale geldik. Geleceğin lezzet ustalarının meslek hayatlarına başarıyla hazırlandığını görmek bizleri mutlu etti. Başarılarının devamını diliyorum" şeklinde konuştu.

 

TRAKYA YÖRESEL PİZZA'YI İKRAM ETTİLER

 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nun konuşmasının ardından öğrenciler gelmeden hemen önce hazırladıkları ve pizza kategorisinde kendilerine altın madalyayı getiren “Trakya Yöresel Pizza”yı da ikram etti. Çölyak hastalarına yönelik glutensiz un, tuzsuz Edirne peyniri, Edirne eski kaşarı, Edirne Osmanlı Köyü sucuğu, Edirne Tava ciğeri ve hamura aroma vermek için Kırklareli Hardaliye içeceği kullanarak hazırlanan pizzanın tadına bakan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, çok beğendiğini ifade ederek patent alma girişiminde bulunabileceklerini belirtti.

 

Haber / Özge MERİÇ