İklim değişikliği masaya yatırıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından, "Trakya Bölgesi'nde İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon için Kapasite Artırımı Projesi" kapsamında düzenlenen eğitim programları devam e

GÜNDEM 25.01.2019 17:30:00 0
İklim değişikliği masaya yatırıldı

'Trakya Bölgesi Arazi ve Su Kaynakları, Tarımsal Üretim Potansiyeli ve Aşırı Hava Olaylarının Mevcut Durumu' konulu eğitim programının üçüncüsü Süleymanpaşa’da düzenlendi. Programa Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı Aslan, Tarımsal Hizmetler personeli ve proje koordinatörü Levent Tuna, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukçu, NKÜ Teknik Bilimler MYO Öğr. Gör. Dr. Bahadır Altürk, TR21 Trakya Bölgesi kamu kurumları, yerel yönetimlerden temsilciler ile Trakya İklim Değişikliğini İzleme ve Adaptasyon Platformu üyeleri katıldı.

 

EN SESSİZ SEDASIZ OLANI TÜRKİYE’DE YAŞANDI

 

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) tarafından desteklenen, TESKİ ve TRAKYAKENT'in iştirakçisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da yararlanıcısı olduğu "Türkiye'de İklim Değişikliği Alanında Kapasitesinin Geliştirilmesi Hibe Programı" kapsamında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin proje sahipliğinde düzenlenen eğitimin açılış konuşmasını yapan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, yeryüzünde insanlar ve toplumların, aslında ekonomik nedenli dürtüler nedeniyle üretim araçlarında değişmesiyle birlikte değiştiğini, bu değişimlerin en sessiz sedasız olanının da Türkiye'de yaşandığını belirtti. Türkiye'deki yerel yönetimlerin 2014 yılından bu yana büyükşehir belediyeleri adı altında idare edilmeye başlandığını kaydeden Aslan “Eskiden yerel yönetim anlayışı, ait olduğu belde ya da ilçenin günlük ihtiyaçlarını gidermek üzerineydi. Günümüz dünyasında artık ülkeler değil, kentler mücadele ediyor. Bundan dolayı artık, o belde ya da ilde yaşayan insanların yaşam standartlarını yükseltmek de yerel yönetimlerin işi haline geldi. Bu değişimlerin içerisinde coğrafi şartların sunduğu ya da kısıtladığı olanaklar da dahil. Ekonomik gelişme ve onun getirdiği fonksiyonlar ile de yerel yönetimler ilgilenmek zorunda” dedi.

 

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bu değişim nedeni ile Trakya Bölgesi'ndeki ilkim değişikliği ile ilgili proje hazırladıklarını kaydeden Aslan, “Akademik dünyadan hocalarımız da bu projeyi sahiplenerek daha da gelişmesini sağladılar. Artık insanoğlunun sebep olduğu olaylar sonucu değişmiş bir çağda yaşıyoruz. Fakat hiç umutsuzluğa kapılmadan, tedirgin olmadan dünyada var olan iklim değişikliğinin önüne geçmek için çalışmalıyız” dedi. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı Aslan'ın konuşmasının ardından Proje İklim Değişikliği Modelleme Koordinatörü Prof. Dr. Fatih Konukcu da Proje ve Eğitim Programının detaylarını anlattı.

 

SERTİFİKA VERİLDİ

 

İklim değişikliğinin Trakya Bölgesi'ndeki tarımsal üretime etkileri, Trakya Bölgesi'ndeki su kaynakları üzerine etkileri ve Trakya Bölgesi'ndeki Ekstrem İklim Olaylarının genel değerlendirilmesinin yapıldığı eğitimin eğitim sonunda "Trakya İklim Değişikliğini İzleme ve Adaptasyon Platformu" üyelerine Katılım Sertifikası verildi.

 

Haber / Seda AKYOL