Çevreci öğrencilerden anlamlı rekabet

Edirne Süloğlu'nda bulunan Cumhuriyet Ortaokulu öğrencileri kurdukları 'Eko Tim' ile çevredeki atıkları toplayıp geri dönüşümü sağlayarak en çevreci okullar arasına girip, 'yeşil bayrak' sahibi olmayÄ

GÜNDEM 17.01.2019 15:23:00 0
Çevreci öğrencilerden anlamlı rekabet

Cumhuriyet Ortaokulu öğrencileri, okul içinde ve çevrede teneffüslerde dahil olmak üzere sürekli dolaşarak, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından düzenlenen en çevreci okullar arasına girerek, Yeşil Bayrak'ı almayı amaçlıyor.

 

10 KİŞİ İLE EKO TİM

 

Süloğlu Cumhuriyet Ortaokulu'nda öğrencilere çevreyi ve doğayı koruyup temiz tutmaları alışkanlığını kazandırmak, atık malzemelerini toparlayıp dönüşümlerini sağlamak amacıyla 6 ve 7'nci  sınıf öğrencileri arasında 10 kişiden oluşan  'Eko Timi' kuruldu. TÜRÇEV'in düzenlediği,  'Eko Okullar' programına katılan, Eko Tim'in hedefi 2 yıl sürecek program sonunda  çevreci okullar arasına girip yeşil bayrağın sahibi olmak. Tamamı kız öğrencilerden oluşan tim, okul içi ve çevresinde gezerek atıkları toplayıp okulda bulunan geri dönüşüm kutularında topluyor. Burada toplanan malzemeler geri dönüşüm olurken öğrenciler, okul içinde yere çöp atıp geri dönüşümü sağlamayan öğrencileri çevreyi temiz tutmaları konusunda uyarıyor. Okulda boş ders saatleri ve teneffüslerde atık malzeme toplayan öğrenciler, bu sayede çevreyi temiz tutarken çevre bilinci kazanıp diğer öğrencilerin çevreye duyarlı olmasını sağlıyor.

 

"ÇEVREYE DUYARLI BİRYLER YETİŞTİRİYORUZ"

 

Amaçlarının çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek olduğunu belirten, Cumhuriyet Ortaokulu Müdürü Nilgün İncik, "Çevre bilinci,  çevre yönetimi sürdürebilir kalkınma eğitim için çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek amacıyla uygulanan bir program olması sebebiyle okul projesine katılımı yaptık. 62 ülkede bu projeye katılım var. Edirne'de bir özel okul olmak üzere iki okuldan biriyiz bu proje için başvuran. Buradaki amaç katılımın öğrenciler tarafından çevre bilinci ve duyarlı öğrenciler yetiştirmek. Ayrıca bu öğrencilerimizin de sivil toplum kuruluşlarına, yerel yönetimlere ulaşarak, rol alarak çevrenin etkin bir şekilde korunması sahip çıkılması amacını gütmektedir" dedi.

 

"GERİ DÖNÜŞÜMÜ ÖĞRETİYORUZ"

 

Proje ile öğrencilere küçük adımlarla büyük hedeflere ulaşabileceklerini göstermek istediklerini belirten Proje yürütücüsü Fen Bilgisi öğretmeni Duygu Yılmaz Baltabıyık, "Bu kapsamda küçük etkinliklerimiz oluyor. Çöplerin hepsinin atık olmadığını, bunların geri dönüştürülerek kullanılabileceğini öğretmek istiyoruz. Bu kapsamda mavi kapak topluyoruz, atık piller topluyoruz, atık kağıtlar topluyoruz ve onların bunları yeniden kullanılabileceğini öğretmek istiyoruz. Çocuklar bir şey yaptıkça onların mutlu olduğunu görüyoruz. Çevre yok olabilecek düzeyde ve o yüzden çevreyi korumanın önemli olduğunu onlarda biliyorlar, kendilerinin yaptığı bu önemli görevi layıkıyla üstleniyorlar" diye konuştu.

 

DOĞA BİZİM DOĞAMIZ

 

Her teneffüs arası dışarı çıkarak atık pil, kapak gibi doğada buldukları her şeyi geri dönüştürdüklerini dile getiren 'Eko Tim' üyesi Begüm Yatsıtepe, "Çözdüğümüz derslerde kullandığımız test kağıtlarını da atık kutusuna atarak dönüştürüyoruz. Böylece doğada ekonomik bir şekilde geri dönüm yapmış oluyoruz. Okul içinde ve çevresinde yere çöp atan arkadaşları da uyarıp gerektiği anda okulda görevli öğretmenlerimize bildiriyoruz. Herkes doğayı çevreyi korumalı. Çünkü doğa bizim doğamız" dedi. Öğrencilerden Elif Keskin ise, "Doğayı korumamız gerekir çünkü doğayı seviyoruz. Eğer doğayı korumazsak bize kötü sonuçlar doğurabilir. Her sabah seçtiğimiz sınıflara çöp topluyoruz. Çevremiz çok kirleniyor. Doğada en çok poşet ayran ve asitli içecek şişeleri buluyoruz. Buradan çevreyi kirletenlere lütfen doğayı kirletmesin diyorum, çünkü doğa bize lazım" sözlerine yer verdi.

 

Haber / Emrullah ELMA