"Dış ticarette bir can simidi olarak hayatımıza girdi"

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Çerkezköy TSO Konferans Salonu'nda 'Dahilde İşleme Rejimi Eğitimi' düzenlendi. Saat 10:00-16:00 saatleri arasında düzenlenen eğitime konuşmacı olarak AytaÃ

GÜNDEM 15.01.2019 14:21:00 0

Çerkezköy TSO Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitime mali işler müdürleri, dış ticaret müdürleri ve denetim birimi amirleri katıldı. Düzenlenen eğitimde Dahili İşleme Rejiminin (DIR) ne demek olduğu,  kullanılan dahili işleme rejim sistemleri, sağladığı avantajlar – kolaylıklar, sektörel farklılıklar ve uygulamalar dahilde işleme izin belgesi (DİİB) başvuru süreci, dahilde işleme izin belgesi  (DİİB) proje hazırlama, dahili işleme rejim otomasyonu belge alınması ve kullanımında dikkat edilecek hususlar, özel şartların incelenmesi, telafi edici vergi, dahilde işleme izin belgesi (DİİB) kapatma ve teminatların iadesi, cezai durumlarda uygulanacak cezalar hakkında katılımcılar bilgilendirildi.

 

“TEK BAŞINA İHRACAT REJİMLERİNİ KAPSAMAZ”

 

1996 yılında yayınlanan kararlarla dış ticarette bir can simidi olarak hayatımıza girdiğini belirten Eğitmen Aytaç Varol, "İddialı bir başlıkla başlıyoruz. Aslında dış ticarette bir can simidi. Yaklaşık 1996’da başlayan bir rejim. Daha öncede 1980’lerde hayatımıza girmişti. Çok kullanılan bir sistem. Dahilde işleme rejimi yine günlük rejimlerin içerisinde bildiğiniz gibi ekonomik etkili günlük rejimlerin ana başlık altında incelenir. Dahilde işleme, hariçte işleme, gümrük kontrolü altında işleme, antrepo,  geçici ithalat ana başlık altında incelenir. Yani rejimin uygulamasında hem imalatçıları hem ihracatçıları, ithalatçıları ilgilendiren ekonomik süreçlere müdahale eden, onları etkileyen rejimlerdir bunlar. Değişikliklere uğrayabilir, sürelidir. Bu anlamıyla ekonomik etkili rejimler sadece tek başına ithalat, sadece tek başına ihracat rejimlerini kapsamaz, her ikisini içeren rejimdir. Yine mevzuatta bildiğiniz gibi dahilde işleme rejimi kararı var. Onun altında uygulama tebliğleri var. Uygulama genelgelerini eskiden ekonomi bakanlığı yayınlardı. Şimdi iki bakanlık birleşince ticaret bakanlığı oldu. Yeni uygulamada gümrük uygulamalarda gümrükler gümrük genelgelerinde yürütülürdü. Rejime uygulamasıyla gümrüklerdeki süreçlerin yürütülmesinde farklı farklı genelgeler yayınlanabiliyor. Onları da takip etmekte fayda var" şeklinde konuştu.

 

“YOĞUN KULLANILAN VE KATMA DEĞERİ YÜKSEK BİR REJİM”

 

İthalatta ham madde , yardımcı madde, yarı mamül, değişmemiş eşya olabileceğini ama bunlarda sınırlama olduğunu dile getiren Varol, "Dahilde işleme rejimi eğer bir imalatınız varsa ve yine ihracat ayağınız varsa sizin imalatta ihtiyaç duyduğunuz ham maddeleri ithal ediyor iseniz bu ithalatla gerçekleştireceğiniz süreçte ödeyeceğiniz günlük vergilerinde muafiyet yada istisna sağlanmasıdır. İhracatta yüzde bir oranında yapabilirsiniz. İthalat yaparken vergilerinizi teminata bağlıyorsunuz. Daha sonra imalatı gerçekleştiriyorsunuz, ihracatı yaptıktan sonra ve vergiyi kapattıktan sonra gidip gümrüklere verdiğiniz teminatı da çözmüş oluyorsunuz. Yani gümrük vergileri ve diğer vergilerden böyle de muafiyet sağlamış oluyorsunuz. Dahili işleme rejiminin Türkiye’deki uygulanan yüzdesine bakmak lazım. Türkiyede toplam ihracat içerisinde 2016 - 2015 yıllarında karşılaştırma yapılmış yüzde 41 oranında, 2017 yılında bunun yüzde 45’lere çıktığı söyleniyor. Yine döviz kur oranı yüzde 42’de kalmış yani yani yüz birimlik ihracat yapılmışsa buna karşılık 42 dolarlık ithalat yapılmış demektir. Dır ithalatı toplam ithalatın çok altında kalıyor. Yani bu anlamıyla dış ticarette dahili işleme rejimi önemli bir erguman. Yoğun kullanılan ve katma değeri yüksek bir rejim" ifadelerini kullandı.

 

“YÜZDE 60-70’LERE KADAR YÜKSELEBİLECEK BİR VERGİ”

 

Eğitmen Varol, "Dır ile yararlanılan muafiyet ve istisnalar dediğimizde en çok giden gümrük vergisidir. Ama artık dış ticarette ithalat uygulanan gümrük vergileri çok çeşitlendi. Bunlar ilave Gümrük Vergisi, Ek Mali Yükümlülük, KDV,  ÖTV (II, III ve IV sayılı liste),  Anti-Damping Vergisi Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu KKDF istisnası, Yurt içi Alımlarda KDV Tecil-Terkin Uygulamasıdır. Tüm bu vergileri teminata bağlıyorsunuz ve belgeyi kapattığınız zaman bu vergilerin hiçbirini ödemeden işlemi sonuçlandırmış oluyorsunuz. Bir can simidi olma özelliği de bu zaten. Dahili işleme rejiminde hiçbir gümrük vergisi ödemeden ithalat yapabiliyorsunuz ihracat yapma koşuluyla. Eğer ithal ettiğiniz eşyayı ihraç ediyorsanız bu sayılan tüm gümrük vergilerinde istisna sağlıyorsunuz. Bu çok önemli bir şey. Alt alta topladığınız zaman yüzde 60-70’lere kadar yükselebilecek bir vergi yükünden kurtuluyorsunuz. Rejimin sağladığı bir şey daha var, ticaret politikası ön vergilerine tabii olmamak. Ürün güvenliği denetim tedbirlerinin kimilerinden de muafiyet sağlıyor" dedi.  Eğitmen Aytaç Varol’un katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla eğitim son buldu.

 

Haber / Seda AKYOL