"Ekonomik kriz milletin üzerine yükleniyor"

Gündemi değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak "Benim ilim Tekirdağ. Son dönemde sürekli tuğla fabrikalarının, gıda üretimi yapan fabrikaların, tekstil fabrika

GÜNDEM 15.01.2019 14:02:00 0

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak’ın MYK gündemiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. ABD Başkanı Trump’ın sosyal medya aracılığıyla “Türkiye Kürtleri vurursa onları ekonomik olarak mahvederiz” sözlerini anımsatan Öztrak “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiçbir devlet ülkemizi bu kadar açıktan tehdit etme cüretini göstermemişti. Ülkemizin toplumsal huzurunu ve ekonomisini doğrudan hedef alan bu ifadeyi kabul etmiyoruz. CHP olarak görüşümüz, egemen güçlerin Suriye’yi bir an önce terk etmesidir. Bu sorunun Suriye’nin toprak bütünlüğü gözetilerek çözülmesidir. Başta Türkiye, Irak, Suriye ve İran’ın oluşturacağı Ortadoğu Bölgesel İşbirliği Teşkilatı zemininde bu bölgeye barışın getirilmesidir. Bu tehditler bize sökmez” dedi.

 

“BORÇ VEREN EMİR DE VERMEYE CÜRET EDİYOR”

 

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ve onun sıcak parayla ekonomiyi şişirme politikalarının bugün gelinen noktanın başlıca müsebbibi olduğunu kaydeden Öztrak “Bu tehdit, bu iktidarın elinde ekonomimizin Türkiye’nin zayıf karnı haline getirildiğini göstermektedir. Borç veren artık emir de vermeye cüret ediyor. Emir alan da gereğini yapıyor” dedi.

 

“DARALMANIN ÇOK DAHA ŞİDDETLİ OLACAĞI GÖRÜLMEYE BAŞLANDI”

 

Kasım ayına ait sanayi üretimi rakamları ile ilgili de konuşan Öztrak “Kasım’da, bir önceki yılın aynı ayına göre, sanayideki daralma yüzde 6,5. Bu, Kasım ayları itibariyle, 2008 yılından bu yana, üretimde görülen en sert daralma. Aramalı ve sermaye malı üretimindeki daralma ise ilerleyen dönemlerde bu işin daha da ciddi bir görünüm alacağını gösteriyor. Ekim-Kasım döneminde sanayi üretimindeki daralma ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3. Yani sanayi yüzde 5,3 bu iki ayda ortalama olarak küçülmüş. Geçen yılın son çeyreğinde ekonomide daralmanın çok daha şiddetli olacağı ayan beyan görülmeye başladı” dedi.

 

“EKONOMİK KRİZ BÜTÜN AĞIRLIĞIYLA MİLLETİN ÜZERİNE YÜKLENİYOR”

 

Tekirdağ ile ilgili de konuşan Faik Öztrak “Benim ilim Tekirdağ. Son dönemde sürekli tuğla fabrikalarının, gıda üretimi yapan fabrikaların, tekstil fabrikalarının kapandığına, iflas ettiğine dair bilgileri alıyorum. Bunlar 200 kişi, 300 kişi çalıştıran fabrikalar ve benim bölgem aslında bu krizden ihracata dönük fabrikalar olması nedeniyle en az etkilenmesi gereken bölgelerden bir tanesi. Dolayısıyla ekonomik kriz bütün ağırlığıyla milletimizin üzerine yükleniyor. Ama damat ve saray yönetimi bu konudan bihabermiş gibi her şey çok iyi gidiyor diye ortalıkta dolaşıyorlar” dedi.

 

“CEVABINI SANDIĞA SAKLAYIN”

 

Milletin gerçek gündeminin ekonomi olduğunu dile getiren Öztrak “Şimdi ben milletime soruyorum: pazar, çarşı, tezgâh yangın yerine dönmüşken, bunları küçümseyip, görmezden gelen; ancak yandaşlarının, derdiyle dertlenip milletimizin derdini unutan; saraylarında keyif çatan, senin benim bilmediğim binlerce liralık ithal yiyecek ve içeceklerle beslenen, bu kibir abidelerinin böbürlenmelerinden, milletin gerçek gündemini yok saymalarından memnun musunuz, değil misiniz? Cevabı duyar gibiyim. Ama bu cevabınızı lütfen 31 Mart’ta önünüze gelecek olan sandığa saklayın” dedi. Öztrak “Milletin yastık altındaki dolarına yüzde 4 faiz verenler; son yaptıkları ihalede Londra’nın ve New York’un yeni faiz lobilerinin dolarına yüzde 7,7 tefeci faizi verdiler bununla da bayram ediyorlar. Çok değil 2015’in Ocak ayında aynı vadede Türk Lirası borca hazine yüzde 7,7 faiz veriyordu. Şimdi yüzde 7,7 faizli hazine Dolar cinsinden borca veriyor. Nereden nereye? Yani milletin gelecek 10 yılı, New York’un, Londra’nın faiz lobileri tarafından ipotek edilmiş vaziyette” dedi.

 

 MİLLETE “İLLET” DEDİLER, MİLLETE “ZİLLET” DEDİLER

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak “Biz milletin gerçek gündemini yani aş, iş meselesini anlatmaya devam edeceğiz. Anlaşılıyor ki biz halkın gündemini savundukça; Saray’ın sinirleri de bozulmaya devam edecek. Sarayın sinirleri bozuldukça da milletin hakkını, hukukunu arayan CHP’ye ve bizimle sandıkta iş birliği yapan partilere saldırılarını ağırlaştıracak. Bunlar milletten öyle bir koptular, şuur altında millete düşman oldular; önce sarayın bekçisi çıktı millete “zillet” dedi. Şimdi de Sarayın kibirli adamı çıkmış ben ondan aşağı kalır mıyım diyerek millete “illet” diyor. Ben milletime soruyorum Sarayın bu hakaret dolu üslubundan memnun musun? Sana ve senin tercihine yapılan bu hakaretlere bir cevabın olmayacak mı? Cevabını duyar gibiyim. Sesinde şu an söylemediğin ancak 31 Mart’ta sandıkta söyleyeceğin sözcükler olduğunu anlıyorum” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU