Uluslararası Bilimsel Dergiler Sempozyumu 3'üncü kez düzenlendi

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen '3. Uluslararası Trakya Üniversitesi Bilimsel Dergiler Sempozyumu'nda Avrupa Bilim Editörleri Birliği de (EASE) yer aldı. 'Nasıl Başarılı Bilimsel Yazar ve Dergi Editör?

GÜNDEM 6.01.2019 15:55:00 0
Uluslararası Bilimsel Dergiler Sempozyumu 3

3. Uluslararası Trakya Üniversitesi Bilimsel Dergiler Sempozyumu'nun Onursal Başkanlığı’nı üstlenen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Sempozyum Başkanlığı görevini yürüten Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) Yönetim Kurulu Üyesi, TÜBİTAK ULAKBİM TR-Dizin Fen Bilimleri Komitesi Üyesi ve Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun’un yanı sıra Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) Başkanı Pippa Smart, eski Başkan Ana Marušić ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kemal Özdemir, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Yurtcan, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tammam Sipahi, Uzunköprü Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İsmail Kılıç, Sempozyum Sekreteri ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadri Kıran, Trakya Üniversitesi Bilimsel Dergi Editörleri ve Yardımcıları, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

 

2 GÜN SÜRDÜ

 

Trakya Üniversitesi bilimsel dergileri başta olmak üzere akademik alanda yayıncılık kalitesini artırmak amacıyla Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde 3. Uluslararası Trakya Üniversitesi Bilimsel Dergiler Sempozyumu düzenlendi. "Nasıl Başarılı Bilimsel Yazar ve Dergi Editörü Olunur?" başlığıyla Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyum 2 gün boyunca yoğun katılımla devam etti.

 

"ÖĞREN, TECRÜBE ET VE PAYLAŞ"

 

3. Uluslararası Trakya Üniversitesi Bilimsel Dergiler Sempozyumu’nun açılışında konuşan Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) Yönetim Kurulu Üyesi ve Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, sloganlarının "Öğren, tecrübe et ve paylaş" olduğunu belirterek, "Akademik yayıncılık ve bilimsel dergi editörlüğü konusunda, üniversiteler olarak daha ileriye gidebileceğimizi düşünüyorum. Ne yazık ki yazarlık ve editörlük eğitimleri, yetkin ve nitelikli bir biçimde gerçekleşmiyor. Sempozyum süresince ele alacağımız ve üzerinde büyük bir hassasiyetle duracağımız konular bu nedenle çok önemli. Bilimsel dergileri analiz ederek kaliteyi artırmak, mevcut durumlarını değerlendirmek, iyileştirme faaliyetlerinde bulunmak ve yapıyı geliştirmek amacıyla her yıl birçok toplantı ve çalıştay gerçekleştiriyoruz. Bu doğrultuda, bilimsel dergi editörleri ve yazarlarla bir araya geliyor, eğitimler düzenliyoruz. Yürüttüğümüz çalışmaların odağında, ‘Öğren, tecrübe et ve paylaş.’ mottosu yer alıyor. Bilimsel yayıncılık alanındaki tecrübelerimizi diğer dergilerimizle de paylaşarak, onlara katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Sempozyumumuzun ilk gününde, yazarlara yönelik ancak editörlerin de yararlanacağı önemli bilgiler paylaşılacak. İkinci gün ise ağırlıklı olarak editörler odaklı olacak" şeklinde konuştu.  

 

TARİHİ BİR GÜNE TANIKLIK EDİYOR

 

Prof. Dr. Cem Uzun'un ardından konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "Trakya Üniversitesi, yine tarihi bir güne tanıklık ediyor. Düzenlenmesinden gurur ve mutluluk duyduğumuz bir organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. Çok değerli konuklar bugün bizlerle burada. Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) Başkanı Pippa Smart, eski Başkanı Ana Marušić, Avrupa ve Balkanlar’dan gelen bilimsel dergi editörleri, yayın kurulu üyeleri ve yayıncılıkla ilgilenen daha pek çok akademisyen ile üniversitemizin değerli dergi editörleri aramızda. Trakya Üniversitesi, 12 fakültesi, ulusal ve uluslararası alanda önemli yere sahip 14 bilimsel dergisiyle eğitime ve bilime katkı sunmaya devam ediyor. Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) Yönetim Kurulu Üyesi ve ULAKBİM tarafından TÜBİTAK ULAKBİM TR-Dizin Tıp Veri Tabanı Komitesi Üyeliği’ne seçilen Değerli Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cem Uzun, Trakya Üniversitesi bilimsel dergilerini daha ileriye taşımak için var gücüyle çalışıyor. Aktif bilimsel yaşamımızın bir parçası olan akademik yayıncılık alanında kaliteyi yakalamayı kendisine misyon edinen Trakya Üniversitesi’nin, bu konuda çıtayı yükseltme hedefinden mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Farklı disiplin ve branşlardan pek çok bilimsel dergisiyle Trakya Üniversitesi, güçlü olduğunu hissettiği bu alanda zirveyi hedefliyor. Bu konuda fark yarattığımıza inanıyorum. Bölge dergiciliği, bölge yayıncılığı açısından önemli ve faydalı bir toplantı olacak. Konusunda uzman, Türk ve yabancı akademisyenlerin katılımıyla başarılı bir sempozyum olmasını dilerim" dedi.  

 

USTALAR İLE TANIŞMA VE DERGİ DEĞERLENDİRMESİ

 

Prof.Dr. Cem Uzun moderatörlüğünde, “Ustalar ile Tanışma ve Dergi Değerlendirmesi” isimli bir panel düzenlenerek bilimsel yayıncılık alanında serbest soru-cevap oturumu yapıldı ve yakın zamanda Web of Science’a kabul edilen Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri dergilerinden “Trakya University Journal of Natural Sciences” ile Sosyal Bilimler alanındaki “Balkan Araştırmaları Dergisi”nin genel bir değerlendirme yapıldı. Trakya Üniversitesi bilimsel dergiler editör ve editör yardımcılarının, Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) Başkanı Pippa Smart ve eski Başkan Ana Marušić ile tanışma ve dergi denetimi gerçekleştirme fırsatı bulduğu çalıştayın sonunda, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu tarafından, değerli sunumlarıyla 3. Uluslararası Trakya Üniversitesi Bilimsel Dergiler Sempozyumu’na önemli katkılar sağlayan, Pippa Smart ile Ana Marušić ve Sempozyum Başkanı, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun’a teşekkür belgeleri ve hediyelerini takdim ederek teşekkür etti.

 

222 KİŞİ KATILDI

 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun konuşmasının ardından, 3. Uluslararası Trakya Üniversitesi Bilimsel Dergiler Sempozyumu’nda emeği geçen akademisyen ve öğrencilere, sempozyumun “çevre dostu” konsepti çerçevesinde, adlarına dikilen 10’ar adet fidana ait sertifikalar takdim edildi. Trakya Üniversitesi 3. Uluslararası Bilimsel Dergiler Sempozyumu - “How to Become Successful Authors&Editors of Scientific Journals”, https://www.facebook.com/trakyauniversitesirektorlugu/ adresinde canlı olarak yayınlanarak 8 bine yakın kişiye ulaşırken, etkinliği Türkiye, Ukrayna, Makedonya, Yunanistan, Romanya ve Bulgaristan’dan olmak üzere 222 kişi katıldı. Trakya Üniversitesi’nden 128, diğer üniversitelerden 63 ve 23’ü yabancı, 4’ü TÜBİTAK, 4’ü yayınevinden olmak üzere geniş bir katılımcı kitlesiyle gerçekleşen etkinlik, Facebook üzerinden yapılan canlı yayın organizasyonunda, tek günde bin 575 kişilik etkileşim sayısına ulaşarak, önemli bir kitle tarafından takip edildi. Çalıştay programının son gününde Selimiye Camii, Hünkar Mahfili, Eski Kütüphane, Arasta Çarşısı ve Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’ni içeren bir tarih ve kültür gezisi düzenlendi. Gezinin son durağı olan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nde katılımcılara bir müzik dinletisi de sunuldu.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU