"İnsanlar ağaçlara daha fazla zarar veriyor"

Kırklareli Vize'de oturan, vatani görevini 'Orman Askeri' olarak yapan 94 yaşındaki Hüseyin Salık, hala ormanları korumak için mücadele veriyor. Cezaların eskisi gibi caydırıcı olmadığını belirten Hüse

GÜNDEM 30.12.2018 15:19:00 0
"İnsanlar ağaçlara daha fazla zarar veriyor"

Bulgaristan'ın Şumnu kentinde dünyaya gelen Hüseyin Salık, 10 yaşındayken ailesi ile birlikte Vize'nin Pazarlı köyüne göç etti. Köyde ailesi ile birlikte çiftçilik ve çobanlık yapan Salık, 1943 yılında vatani görevine İstanbul Selimiye Kışlası'nda başladı. Daha sonra Balıkesir'e gönderilen Salık, ormanların talan edilmesini önlemek için oluşturulan timde, 3 yıllık askerliği boyunca 'orman askeri' olarak görev yaptı.

 

SON ORMAN ASKERİ

 

Vatani görevinin ardından yeniden köyüne dönen Hüseyin Salık, çiftçilik ve çobanlık yapmayı sürdürdü. Bugüne kadar yaptığı 3 evlilikte eşleri vefat eden Salık, kızı ile birlikte yaşamaya devam ettiğini dile getiredi. 94 yaşında olmasına rağmen ağaç sevgisinden vazgeçemediğini belirten Sağlık, Köyünde küçük bir cevizlik oluşturarak, buradan topladığı cevizleri her gün cebine koyup, yolda ve köy kahvesinde karşılaştığı kişilere veriyor. Hemen her gün eline aldığı baltası ile köyün çevresindeki ormanları gezen 'son orman askeri' Hüseyin Sağlık, ağaçları budayıp, atılan çöpleri topluyor.

 

7 AY EĞİTİM ALDI

 

Hüseyin Salık, ormanları korumak için vatani görevi sırasında 7 ay eğitim aldığını anlatarak, "Askerde ormanları koruma görevini biz yapıyorduk. Ormana zarar verenlere çok büyük cezalar veriliyordu. Bir yaş ağaç kesenin onu neyle taşıyorsa, o araca el koyuyorduk. Öküzle taşıyorsa öküzüne, atla taşıyorsa atına, kamyonla taşıyorsa kamyonuna. Bunlar daha sonra ihaleyle satışa çıkarılıyordu. Ormana zarar vermenin cezası çok büyüktü. Ben 1947'de terhis olduğum yıl ormancılar sivilleşiyordu. Biz son orman askerleriydik. Hatta ormancılara biz eğitim verdik. Bizden sonra orman askerin elinden alınarak sivilleşti" dedi.

 

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL

 

Ormanları çok iyi bildiğini belirten Hüseyin Salık, "Ağaçları biz çok iyi korurduk. Şu an ağaçlar yeterince korunmuyor. Cezalar eskisi gibi caydırıcı olmadığından, insanlar ağaçlara daha fazla zarar veriyor. Ben bu yaşımda hala elimde balta, ormanı koruyorum. Baltayı ormandaki hayvanların bana saldırmasını engellemek, bir de ağaçları budamak için kullanıyorum. Her gün ormana gider dolaşırım. Ektiğim ceviz ağaçlarım var, kendime ait. Onlardan topladığım cevizleri köylüye dağıtıyorum" dedi. Sağlıklı olmasının doğal beslenmeden kaynaklandığını anlatan Salık, "Ben bu yaşıma kadar hep doğal olanı yedim. Çay içmem, asitli içeceklerden uzak durdum. İçki, sigara gibi kötü alışkanlıklarım hiç olmadı. Temiz hava beni hala zinde tutuyor. Yıllarca çobanlık yaptığım için bu yaşımda sağlıklı olmamı temiz havaya borçluyum. Kendimi hala dinç hissediyorum" dedi.

 

ELİNE BALTAYI ALIP, ORMANA GİDİYOR

 

Pazarlı Köyü Muhtarı Mustafa Özdil ise "Her sabah bahçesi var oraya gidiyor. Daha sonra eline baltayı alıp, ormana gidiyor. Ormanda gezdikten sonra evine geliyor. Ve halen dinçtir. Kendisi çobanlık yaptığı için ormanda gezince eski hatıralar gözlerinde canlanıyor sanırım. Çok fazla bir şey yaptığı yok, sadece ormanda geziyor. Bahçesinde çalışıyor, arılar var biraz, arılarıyla ilgileniyor" dedi.

 

Haber / Aleyna ÇELİK