"Güneş kremi kış aylarında da kullanılmalı"

2001 yılından bu yana Atatürk Caddesi'nde Çerkezköylü kadınlara cilt bakımı ve güzellik hizmeti veren Tılsım Güzellik Salonu işletmecisi Sevilcan Yılmaz, kış aylarında cildi zararlı etkenlerden kor

GÜNDEM 24.12.2018 16:57:00 0
"Güneş kremi kış aylarında da kullanılmalı"

Bir çok şey tersine bilindiğini ve güneş kreminin sadece yaz aylarında değil kış aylarında da kullanılması gerektiğini dile getiren Sevilcan Yılmaz, "Kış günü güneş yok, güneş koruyucu kullanmayayım, iğneli bakım yaptırmayayım kızarırım gibi yanlış düşünceler var. Kış günü öncelikle cildi beslemeli ve korumalıyız. Dışarıdaki hava şartları, kış, ayaz, soğuk hava şartları cildin kurumasına, ph derecesinin bozulmasına ve cildin pul pul dökülmesine neden oluyor. Kış aylarında cildi beslemek, onarmak yenileyici bakımlar yapmak çok çok önemli. Yazın cilt güneşte kurur, lekelenir, nemsiz kalır. Kış ayları da tam tersi cildi besleme zamanıdır. Onarma zamanıdır. Yenileme zamanıdır. Kış aylarında yapılan bakımlar daha çok besleyici, cilt katmanlarını onarıcı yenileyici bakımlardır. Vitamin maskeleri ile yine besleyici bakımlar kullanılabilir. Cildin bariyer katmanlarını güçlendirecek, yapılandıracak, onaracak ürünleri tercih ediyoruz. Ama mutlaka bir güneş koruyucu yine öneriyoruz. Çünkü güneş koruyucu sadece yaz aylalarında değil cilt için kış aylarında çok gerekli. Bunu kimse atlamamalı. Çalıştığımız ortamlarda bizim için çok önemli. Sadece güneş ışınlarına maruz kalmıyoruz. Spot ışıkları, bilgisayardan gelen ışınlar, telefonların yaydığı ışınlar bunlarda cildimizi etkiliyor. Hatta bazen sürekli telefonla konuşan kişilerde eğer cilt yağlı ve hassas ise telefonların verdiği titreşimler yanakta aknelenmeye sebebiyet veriyor. O yüzden kulaklık kullanmalarını öneriyorum" dedi.

 

BOL BOL C VİTAMİNİ ALINMALI

 

Cilt bakımına gelemeyen kadınların kış aylarında öncelikle cilt temizliğine çok dikkat etmesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Cilt temizliği kesinlikle sabun içerikli olmalı. Soğuk su kullanılmamalı. Soğuk su cildi ve gözenekleri sıkılaştırır evet fakat soğuk su cildi kurutur. Nemlendirici sürmeyi, yağ sürmeyi kesinlikle unutmamaları lazım. Aloevera içerikli nemlendiriciler, cildi nemlendiren, besleyen kremler kullanmaları gerekiyor. Haftada bir de olsa vücutlarına peeling yapmalarını öneririm. Soğuk hava elleri, dudakları kurutuyor. Dudak için ekstra kullanabilecekleri bir ürün yoksa vazelin sürebilirler. El ve dudaklarına nemlendirici veya vazelin sürmeden dışarıya çıkmamalarını tavsiye ediyorum. Koruma faktörlü el kremleri korumalarını öneriyorum. Kış aylarında özellikle vitamin takviyesi çok önemli. Gıda takviyesi ile bol bol C vitamini alınmalı. Özellikle 25 yaşından sonra hyalüronik asit vücudumuzda azaldığı için hyalüronik asit alınabilir. Kırışıklıkların engellenmesi ve vücudun nem dengesini sağlayabilmek için bu önemlidir.

 

CİLTTE BİR DÖNGÜ VAR

 

Cilt temizliğinin makyaj yapmaya başlandığı andan itibaren mutlaka yapılması gerektiğini belirten Yılmaz, "Çünkü ciltte bir döngü dediğimiz olay var. Deri Bazal’dan başlar ve Epidermis’e kadar 28 günde bir deri atar. Bu gençlerde 4 hafta 28 günlük bir döngüdür. 40 yaşının üstünde 6 haftaya kadar çıkabilir. Gençlere şunu tavsiye ediyorum mutlaka ciltlerini temizlesinler. Rutin, ayda bir yaptıramıyorlarsa bile 3 ayda bir veya mevsim dönüşlerinde yılda 4 defa cilt bakımlarını yapmalarını öneririm. Eğer yaş 30 üstü ise kış aylarından düzenli olarak mutlaka kür bakımlarını tavsiye ederim" dedi.

 

MEVSİMİ OLAN SEBZE VE MEYVELER TÜKETİLMELİ

 

Kırmızı ve mor meyve sebzelerin kış aylarında çok tüketilmesi ve bolca su içilmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz, "Özelliklede sadece mevsimi olan sebze ve meyveler tüketilmeli. Omega3'ler kış aylarında çok önemli. Cildimizi besleyen, bağışıklığını güçlendiren bir vitamin. Eğer balık tüketmiyorsak mutlaka Omega3 alınmasını ve bunların akşam yemeği ile beraber alınmasını tavsiye ederim. Omega3 iyi uyumamızı sağlar. Beyni sakinleştirir hatta anti depresanların yerine geçer depresyonu engeller. D vitamini de çok önemli eğer ki güneşten alamıyorsak gıda takviyesiyle bunu gidermeliyiz" dedi.

 

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI KULLANILABİLİR

 

Kaş ve kirpiklerin hormonel sebeplerden dökülebildiğini dile getiren Yılmaz, "Aşırı rimel kullanımı özellikle sürekli suya dayanıklı rimellerin kullanılması kirpiklere zarar veriyor. Makyajlarını temizlenmeden kesinlikle uyumamalarını tavsiye ediyorum. Yatmadan yarım saat önce kişisel bakımların yapılması gerekiyor. Önce cildin temizliği sonra gece kreminin sürülmesi önemli faktörler arasında yer alıyor. Kirpik bakımı için hindistan cevizi yağı, keratin ve vitamin takviyeleri kullanabilirler. Ciltleri için haftada bir gün cilt yapısına uygun bir maske uygulaması yapabilirler" dedi. Göz kenarlardaki kırışıklığın yatış pozisyonuyla da ilgili olduğunu dile getiren, "Yatış pozisyonunu değiştirmeliyiz. Tek tarafa yatmamak gerekiyor buda kırışıklıkları arttırabiliyor" dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ - Seda AKYOL