Kalyon: Üretim seferberliği başlatmadan ekonomiyi düzeltemezsiniz

Ekonomiyi ve ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendiren Saadet Partisi Çerkezköy ilçe Başkanı Mehmet Kalyon, 2018'de faiz lobisine ödenecek miktarın 71,7 milyar lira olduğunu belirterek "Bu rakam 2019 bütçe he

GÜNDEM 17.12.2018 14:37:00 0
Kalyon: Üretim seferberliği başlatmadan ekonomiyi düzeltemezsiniz

Saadet Partisi Çerkezköy ilçe Başkanı Mehmet Kalyon ekonomi ve ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

 

“BÜTÇE BİR HÜKÜMETİN KİMLİĞİDİR”

 

Bütçe görüşmelerinin devam ettiği bu süreçte önemli başlıklardan birinin ekonomide yaşanan gelişmeler olduğunu dile getiren Saadet Partisi Çerkezköy ilçe Başkanı Mehmet Kalyon, "Bütçe bir hükümetin kimliğidir. Ekonomi anlayışının aynasıdır. Bu iktidarın 2019 bütçe rakamlarını değerlendirelim. Bütçe beklentisi olarak, 880,4 milyar lira gelir. 961 milyar lira da gider öngörülüyor. Böylelikle bütçe, 81 milyar "açık vermeyi” hedefliyor. Bütçede en dikkat çekici rakamlardan birisi faize ödenecek miktar. İktidar Cumhuriyet tarihinin faiz rekorunu bu yılda kırmaya niyetli görünüyor. 2018'de faiz lobisine ödenecek miktar 71,7 milyar lira olarak belirlenmişti. Bu rakam 2019 bütçe hedefinde ise 117 Milyar lira olarak belirlendi. Hemen belirtmek istiyorum ki faiz hedefindeki bu dehşet verici artış bizi son derece endişelendiriyor" sözlerine yer verdi.

 

“HALK BÜTÇESİ DEĞİL RANT BÜTÇESİ”

 

Rakamların hükümetin kimliğini ele verdiğini dile getiren Kalyon, "Bütçe'de faize ayrılan pay 117 milyar lirayken, buna karşın yatırımlara ayrılan pay 54 milyar lira. Tarıma ayrılan pay ise 26,5 milyar lira. Bu rakamın destek payı ise 16.1 Milyar lira. Rakamlar ortadayken ilgili bakan çıkıp konu ile alakalı; 2019 bütçesinin tasarruf bütçesi olacağını iddia ediyor. Evet bu bir tasarruf bütçesi ama israftan değil, üretimden ve tarımdan tasarruf bütçesi! Bu rakamlar üzerinden 2019 bütçesinin röntgenini çektiğimizde 3 sonuç görüyoruz. bir, bu bütçe halk bütçesi değil, rant bütçesidir. iki, bu bütçe üretim bütçesi değil, tüketim bütçesidir. Üç, bu bütçe geçim bütçesi değil, çaresizlik bütçesidir. Bu bütçede emekli yoktur. Asgari ücretli yoktur. Memur, işçi, emekçi yoktur. Çiftçi, üretici yoktur. Aslan payı her yıl olduğu gibi bu yılda, yandaşlara aktarılacaktır. Yine en çok faiz lobisi ve bankalar kazanacaktır. Rakamlar bunun göstergesidir" ifadelerini kullandı.

 

"HAVUZ SİSTEMİNİ KURMADAN SÖMÜRÜYÜ ÖNLEYEMEZSİNİZ"

 

Tablonun ortada olduğunu belirten Kalyon, "Sözü hiç uzatmaya gerek yok. Denk bütçe yapmadan faiz lobisini engelleyemezsiniz. Havuz sistemini kurmadan sömürüyü önleyemezsiniz. Üretim seferberliği başlatmadan ekonomiyi düzeltemezsiniz. Adaleti tesis etmediğiniz sürece mülkün temelini sağlam tutamazsınız. Her işin başına, önce ahlak ve maneviyat düsturunu koymadan haksızlığı ve ahlaksızlığı önleyemezsiniz. Şahsiyetli bir dış politikaya geçmeden sözü dinlenir itibarlı bir devlet haline gelemezsiniz" dedi.

 

"BU YAPILAN SADECE PEŞKEŞ ÇEKMEKTİR"

 

Kalyon, "Zafer Havalimanı, hükümetin yanlış ekonomi anlayışı ne yazık ki milletimize pahalıya mal oluyor. Bakınız daha önce Osmangazi ve farklı köprülerde yaşanan zarar ne yazık ki geçtiğimiz günlerde Kütahya Zafer Havalimanı'nda da yaşandı. Ulaştırma bakanının açıklamasına göre 5 yılda uçmayan yolcu garantisi karşılığında 26 milyon 691 bin euro ödendi. Zafer Havalimanı 5 yıllık periyot da 4 milyon 73 bin yolcu garantisi verildiği halde sadece 170 bin 534 yolcu uçtu. Şimdi her yerde yapılan havalimanları, köprüler, yollar ile övünen iktidara sormak istiyorum. Bu hizmetler için fizibilite raporları çıkarıldı mı? Eğer fizibilite raporları çıkarılmayıp milletin parası yanlış yatırımlara harcandıysa bu yapılan sadece peşkeş çekmektir" açıklamasını yaptı.

 

Haber / Özge MERİÇ