'Herhangi bir Aralık'ta değil, her Aralık'ta birlikteyiz'

Edirne'de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. Törende konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tüm Edirnelileri engellilerin farkında olmay

GÜNDEM 3.12.2018 17:38:00 0

Bugünden yarına tüm engelleri kaldırmanın mümkün olmadığını kaydeden Gürkan, “Bunun yüzlerce, binlerce nedeni var. Planlamayla ilgili nedenler, ekonomik nedenler, yapım, imalat süreçleriyle ilgili nedenler var. Ama bunlardan en önemlisi, düşüncelerle ilgili, zihniyetle ilgili, bakış açısıyla ilgili nedenler var. Aslında proje yapmak kolay, imalat yapmak çok zor değil, finans bulmak imkansız değil ama o bakış açısını, o düşüncedeki değişiklikleri düzenlemeye çalışmak gerçekten hepimizi en çok yoran, en çok zorlayan, en çok başarısız olduğumuz konu. Bir türlü o bakış açısındaki istediğimiz hızı yakalayamıyoruz” dedi.

 

““MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

 

Gürkan “Edirne’de yaklaşık 5 yıldır, uğrunda mücadele ettiğimiz bir arpa boyu da olsa önemli mesafeler kaydettiğimiz engelli sorunlarının çözümünde bıkmadan, yorulmadan koşmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Kamu kurumlarında ve özel kurumlarda belli bir oranda engelli çalıştırma zorunluluğunun olduğunu anımsatan Gürkan, “Biz istiyoruz ki yüzde 2’lerde yüzde 3’lerde olmasın, yüzde 10’lara çıkarılsın. Yüzde 10’lara çıkarılsın ki üretimi birlikte yapalım, hem de bu işin kalkınmasına öncelik edelim Türkiye olarak”  dedi.

 

KUTLAMA GÜNÜ DEĞİL

 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün kutlama günü olmadığını belirten Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Başkan Yardımcısı Sabri Kavak da “Bugün sorunların ve çözümlerin konuşulduğu bir gündür. Yaşadığımız sorunlar sadece kendimizin değil, ailemizin, çevremizin, toplumun, kısaca tüm insanların ortak sorunudur. Engelli olmamız, çeşitli nedenlere bağlıdır. Normal bir hayat sürmemiz, ancak toplumsal duyguların artmasıyla mümkündür. Bizlere acıma duygularıyla yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Engellilerin üretime ve sosyal hayata katılması, sorunların çözümünde çok önemlidir” dedi. Konuşmaların ardından, engelli vatandaşlar isteklerini ve yaşadıkları zorlukları kâğıda yazarak sorunlarına farkındalık oluşturmak için balonlara bağlayıp gökyüzüne bıraktılar.

 

Haber / Yakup KARATEPE