Türkiye Cumhuriyeti'nin Serhat'taki bayrağı

Edirne Belediyesi tarafından Edirne'nin kurtuluşunun 96. yıl dönümü dolayısıyla Kurtuluş Resepsiyonu düzenlendi. Düzenlenen resepsiyonda konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Biz Edirne'yi

GÜNDEM 26.11.2018 17:34:00 0
Türkiye Cumhuriyeti

Saygı Duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Kurtuluş Resepsiyonu sunulan Zeybek Gösterisi ile devam etti. Resepsiyonun açılış konuşmasını Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptı.

 

"EDİRNE EBRU SANATI GİBİDİR"

 

Edirne’nin, bütün tarihi boyunca neredeyse insanlık tarihine yakın bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Gürkan, "Edirne; farklı inançların, farklı kültürel anlayışların bir arada yaşadığı bir kent. Edirne’de birçok şeyi bir arada bulabilirsiniz. Edirne’de birçok anlayışı bir arada bulabilirsiniz. Ama Edirne’de hoşgörüyü bulamazsınız, çünkü hoşgörüde bir hoş gören bir de hoş görülen vardır. Edirne’de hoşgörü yerine birlikte yaşamayı, dayanışmayı, paylaşmayı ve uzlaşmayı bulursunuz. Edirne bu anlamda bir mozaikte değildir. Çünkü mozaik parçalardan oluşur ve sonunda ortaya çok güzel bir eser çıkar ama parçaların arasında ince bir çizgi vardır. Edirne bu bağlamda tıpkı bir teknede bir araya gelen ve renklerin buluşmasından, birleşmesinden bir armoni oluşturan bir Ebru Sanatı gibidir. Kentimiz cinsiyeti olmayan bir kenttir. Edirne’nin cinsiyeti yoktur. “Cinsiyetli kentler mi var” diyebilirsiniz. Ama Edirne’nin cinsiyeti yoktur.  Çünkü bu kente gelen kadın da Edirne’ye aşık olur; erkek de Edirne’ye aşık olur. Böyle bir kenttir Edirne’miz. Bugün Edirne’nin ebediyete kadar, sonsuza kadar kurtulduğu tarih olan, 96. yılı kutladığımız ama bin 96, 2 bin 96, 3 bin 96 yılını da aynı tarihte kutlayacağımız kurtuluşun ve kuruluşun mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ün kentidir Edirne, Gazi’nin kentidir Edirne. Çünkü Gazi Edirne’ye yaşamı boyunca 4 kez gelmiş. Komşu kentlerde bazen saatler, en fazla bir gece geçirirken, Edirne’de 4 geceyi geçirerek Trakya’yı hem Balkanlara hem de Anadolu’ya karşı ne kadar değerli kıldığını, sevdiğini hepimize kanıtlamış, göstermiştir. Bu güzel kentte, bu muhteşem kenttin neresinde gezerseniz gezin; bir köşeyi döndüğünüzde Cumhuriyet’in bir iziyle; bir köşeyi döndüğünüzde Mimar Sinan’la, bir diğer köşeyi döndüğünüzde Fatih Sultan Mehmet’le, II. Murat, Hüdavendigar ile karşılaşırsınız" sözlerine yer verdi.

 

YAŞASIN TÜRKİYE CUMHURİYETİ

 

Böyle bir şehrin dünyanın hiçbir yerinde görülemeyeceğine vurgu yapan Gürkan, "Bu muhteşem kentte görev yapmak ebetteki önemli ama bu kentin bir yurttaşı, vatandaşı olmak, bir neferi olmak dünyadaki bütün payelerin üzerindedir. Biz Edirne’yi aşkla seviyoruz. Biz Edirne’yi canımız gibi, kanımız gibi seviyoruz. Çünkü Edirne; Türkiye Cumhuriyeti’nin Serhat’taki bayrağıdır. Edirne bizim gözbebeğimizdir, namusumuzdur.  Bu muhteşem kente borcumuzu ödemek için, bize özgürce yaşama, sokaklarda dolaşma şansı verdiği için minnettarız. Kurtuluşunun 96. yılında, bu kurtuluşu bize armağan eden başta cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm silah arkadaşları, şehitlerimize ve gazilerimize minnettarız, ruhları şad olsun. Onların bize bıraktığı bu kutsal emanetleri ve şanlı Türk Bayrağını ilelebet gönderde tutacağımıza söz veriyoruz. Var olsun Cumhuriyet, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti. Ne mutlu Türküm Diyene" dedi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan daha sonra eşi Esra Gürkan, Edirne Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, siyasi parti temsilcileri, kurum ve kuruluş temsilcileri ile birlikte 96. Yıl pastasını kesti.

 

 Haber / Özge MERİÇ