Karekodlu çek sistemi anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından KKB Kredi Kayıt Bürosu işbirliği ile düzenlenen seminerde Karekodlu Çek Sistemi anlatıldı. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren karekodlu çekin sorunlu hale getirildiği, 2

GÜNDEM 14.11.2018 17:54:00 0
Karekodlu çek sistemi anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından KKB Kredi Kayıt Bürosu işbirliği ile “Karekodlu Çek Sistemi” konulu seminer düzenlendi. Saat 14:00’da düzenlenen seminerde Tufan Şener ve Alper Yalçın, karekod sistemi ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

 

TİCARİ HAYATI ETKİLİYOR

 

KKB Kredi Kayıt Bürosu’nun 9 bankanın ortaklığında faaliyet gösterdiğini ifade eden Tufan Şener, “KKB kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Finans sektöründen aldığı verileri biriktirir, finans sektörü ve reel sektör ile paylaşır” dedi. Çekin ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu söyleyen Şener “Çek ülkemizde vadeli bir ödeme aracı olarak kullanılıyor. Her bir çek yaprağı 5 farklı ticarete konu olabiliyor. Zamanında ödenmeyen bir çek 4-5 kişinin ticari hayatını olumsuz etkiliyor. Çekin zamanında ödenmesi ticaret hayatı açısından önemli” dedi.

 

KARŞILIKSIZ ÇEK AZALMAYA BAŞLADI

 

2017 yılında 20 milyon çek yaprağının ibraz edildiğini, 100 milyon ticari işleme aracılık edildiğini söyleyen Şener, karşılıksız çıkan çeklerle ilgili de konuştu. 2018 yılında eylül ayı itibari ile işlem yapılan çeklerin adetsel olarak yüzde 3.3’ünün karşılıksız çıktığını dile getiren Şener “2016 yılında karşılıksız çek oranı yüzde 4’lerdeydi. 2017 başı itibari ile zorunlu tutulan karekodlu çek uygulaması ile karşılıksız çek azalmaya başladı” dedi. Şener, 2016 ile 2017 kıyaslandığında karşılıksız çeklerin yüzde 44 oranında azaldığını belirtti. 

 

1 OCAK 2017’DEN BERİ ZORUNLU

 

Alper Yalçın da arkası yazılan çeklerden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. 2015 yılında Findeks markası ile karekodlu çeki ticari hayata kazandırdıklarını söyleyen Yalçın “2017 yılı temmuz ayında bir kanun değişikliği oldu. Kanun ‘çekin üstünde artık karekod olacak’ ve ‘bankalar 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren sadece karekodlu çek verebilecek’ dedi. Çeki alanlar da hamil adayları da çeki okutmaya başladı. Çek geçmişi kötü olanlar çekle ticaret yapamamaya başladı” dedi. Eylül 2018 itibari ile dolaşımdaki çeklerin yüzde 84’ünün karekodlu olduğunu söyleyen Yalçın, karekod sisteminin nasıl kullanılacağını ve çeklerin nasıl sorgulanabileceğini de anlattı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU