'Türkiye ve Trakya'da coğrafi işaretler'

Trakya Kalkınma Ajansı, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YUCİTA) ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde düzenlenen ''Türkiye ve Trakya'da CoÄ

GÜNDEM 8.11.2018 16:17:00 0

Ülkemizin coğrafi işaretli ürünler konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Şahin, “Coğrafi işaret alan ürün hem daha yüksek fiyattan satılabilecek hem de pazar sıkıntısı çekmeyecek. Böylece üreticilerin yaşadığı sıkıntılar sona erecek. Burada hem söz konusu üretici hem de tüketici korunmuş olacak” dedi.

 

“COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYIMIZ 6”

 

Avrupa Birliği tarafından tescil edilen ürün sayısının şu anda sadece 3 olduğunu dile getiren Şahin “14 ürünümüz için de başvuru süreci devam ediyor. Ancak diğer ülkelerden AB’de tescil edilen ürünlerin toplam sayısı ise Bin 500 civarında. Biz Türkiye olarak, Bin 500’te 3 gibi çok az bir rakamla temsil ediliyoruz.  Ülkemiz özelinde coğrafi işaret tescili almış ürün sayısı ise 379, Trakya Bölgemizde ise coğrafi işaretli ürün sayımız 6. Bu ürünlerimiz; Edirne Tava Ciğeri, Keşan Satır Et, İpsala Pirinci, Edirne Beyaz Peyniri, Kırklareli Hardaliyesi ve Malkara Eski Kaşar Peyniri’dir” dedi. Hali hazırda başvurusu yapılmış, süreci devam eden ürün sayısının 13 olduğunu kaydeden Şahin, “Trakya Kalkınma Ajansı olarak 2018 yılı itibariyle gündemimize aldığımız coğrafi işaret çalışmaları kapsamında ilgili tüm kurumlarımızla görüştük, bölgemizin turizmde değerine değer katacak ürünlerimizi tespit ettik. Amacımız yereldeki kurum ve kuruluşlarımızla iş birliği içerisinde çalışarak Trakya’da Coğrafi işaret alınmamış ürün bırakmamak. Bunun için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi.

 

ÜRÜNLER VE DENETİM SÜREÇLERİ

 

Seminerde ‘Avrupa Birliği ülkeleri ve ülkemizde yapılan çalışmalar ile coğrafi işaretlerin yerel kalkınmaya sağladığı katkılar’, ‘Trakya Bölgesi’nde coğrafi işaretli ürünler ve denetim süreçleri’, ‘Coğrafi İşaretlerde Örnek Olay ve Çalışmalar’ tartışıldı. Edirne’de bir restoranda düzenlenen seminere Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı  (YÜCİTA) Başkanı Prof.Dr.Yavuz Tekelioğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Erhan Tabakoğlu,  oda ve borsa temsilcileri ve iş adamları katıldı.

 

Haber / Menşure KARDEŞ