Bin 100 öğrenciye Üniversite Yaşamına Uyum Programı

Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 2018-2019 eğitim-öğretim yılı uluslararası öğrenci kayıtlarının tamamlanmasının ardından, Trakya Üniversitesiâ

GÜNDEM 6.11.2018 16:02:00 0
Bin 100 öğrenciye Üniversite Yaşamına Uyum Programı

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen oryantasyon programına, Balkanlar başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden Trakya Üniversitesi’ne gelen uluslararası öğrencilerin yanı sıra Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, Edirne Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, Bulgaristan Edirne Konsolosu Radoslava Kafedzhiyska, Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Oya Onat Kocabıyık, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Seda Donat Bacıoğlu, Edirne Göç İdaresi Çalışanları Selim Akça ve Onur Elieyioğlu katıldı.

 

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI 3 BİN 300’E

 

Trakya Üniversitesi, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında 146 farklı programda, bin 100 uluslararası öğrenci kaydıyla önemli bir başarıya imza attığı belirtildi. Üniversite Yaşamına Uyum Programı'nın açılış konuşmasını yapan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "Üniversitemiz, Balkanlar’dan gelen öğrencilerin en fazla tercih ettiği eğitim kurumu, bölgenin en eski ve köklü üniversitesi. Yaklaşık iki yıl önce, bin 700’lerde olan uluslararası öğrenci sayımızı, aldığımız stratejik bir kararla 2023 yılında, 10 bine ulaştırmayı hedefledik. Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cem Uzun’un ve Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz’ın katkı ve destekleriyle, 2018-2019 eğitim öğretim yılında bu sayıyı 3 bin 300’e taşımayı başardık. Bugün 58 farklı ülkeden uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.

 

‘BİR ÖĞRENCİ DE SEN OKUT’

 

Uluslararası öğrencilerin barışın en güzel örneği olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "Sizler, barışın, kardeşliğin ve bir arada yaşamanın nasıl olabileceğinin en güzel örneklerini sunuyorsunuz. 2023’te, 10 bin uluslararası öğrencisi olan, çok kültürlü medeniyetimizin barış ve kardeşlik dolu eski günlerini tekrar ahenk ve coşkuyla yaşatan bir üniversitemiz olacak. Biz medeniyetimizden aldığımız ilhamı sizlere yansıtıyoruz. Sizleri her alanda güçlendirmeye ve desteklemeye devam edeceğiz. Bu doğrultuda, 4 bin 200 kişilik, yap işlet devret modeli ile modern bir yurt inşa ediyoruz. Gelecek yıl, barınma imkanlarını genişletmiş olacağız. Uluslararası öğrencilerimizin maddi olanaklarını da artıracak bir proje olarak ‘Bir Öğrenci De Sen Okut’ adlı kampanyamız mevcut. Geçtiğimiz yıl, 200 öğrencimize, bu kampanya ile destek olduk. Maddi güçlükleri olan öğrencilerimize ücretsiz yemek imkanı sağladık. Eğitim ve yardım sevdalısı dostlarımız ve çalışanlarımızla her türlü sorununuzda yanınızda olmaya ve size destek olmaya devam edeceğiz" sözlerine yer verdi.

 

İHTİYAÇLARINA DESTEK OLMAYA HAZIRIZ

 

Uluslararası öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarına destek olmaya hazır olduklarını belirten Trakya Üniversitesi Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, "Trakya Üniversitesi olarak, temel ve öncelikli hedefimiz öğrencilere nitelikli bir eğitim imkanı sunabilmek. Uluslararasılaşmanın bir yolu da nitelikli ve kaliteli eğitim süreçleridir. Eğitim düzeyinin uluslararası standartlara ulaşması için var gücümüzle çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl, Tıp Fakültesi Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Programımız, Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu’nun yaptığı değerlendirme sonucunda akredite oldu. Bu, Tıp Fakültemizden mezun olacakların, dünyanın her yerinde çalışma imkanına sahip olacağını ifade ediyor. Trakya Üniversitesi’nin akredite olan farklı bölümleri de mevcut" dedi. Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, merkezin geçmişi, faaliyetleri, öğrencilere sunduğu hizmetler, düzenlediği sosyal ve kültürel etkinlikler ile kurslar ve uluslararası öğrencilerin başarıları hakkında bilgi verdi. Trakya Üniversitesi’nin Erasmus, Mevlana, Farabi gibi değişim programları hakkında açıklamalarda bulundu.

 

ÖNEMLİ KATKILAR SUNUYOR

 

Salonu dolduran uluslararası öğrencilerin, Trakya Üniversitesi’ni tercih ettikleri için kendilerini şanslı hissetmeleri gerektiğini belirten Edirne Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, "Uluslararası öğrencilere duyulan ilgi ve gösterilen yakınlığın bir örneğine daha önce rastlamadığımı belirtebilirim. Trakya Trakya Üniversitesi’nde görülen yönetim anlayışı, pek çok üniversiteye güzel örnekler teşkil edebilecek türden. Öncelikle burada, uluslararası öğrencilere kucak açan ve ulusal öğrencilerinden sizleri hiçbir noktada ayırmayan bir anlayış beklediğinden söz edebilirim. Bu noktada kendinizi şanslı hissetmeli ve iyi bir iş başardığınız için alkışlamalısınız. Uluslararası öğrenciler, bölgemiz, Edirne ve üniversitemiz için önemli bir anlayışın temsilcileri. Her biri, birer gönül ve kültür elçisi olarak çok kültürlülüğe, barışa ve bir arada yaşamaya önemli katkılar sunuyor"  ifadelerine yer verdi.

 

ÜNİVERSİTE YAŞAMINA UYUM

 

Merkez olarak geliştirdikleri “İkamet Bilgilendirme Sistemi” hakkında öğrencilere ayrıntılı bilgiler veren Trakya Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nda görevli Mühendis Selçuk Yazar'ın ardından oryantasyon kapsamında, Trakya Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Oya Onat Kocabıyık, Trakya Üniversitesi’ne gelen uluslararası öğrencilerin profillerini ve ihtiyaçlarını belirlemeye yönelik çalışmalarından çıkan sonuçları paylaştı. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Seda Donat Bacıoğlu ise uluslararası öğrencilere, “Üniversite Yaşamına Uyum” başlıklı bir sunum düzenledi. Edirne Göç İdaresi çalışanları Selim Akça ve Onur Elieyioğlu, “İkamet İzinlerinde Yeni Dönem” başlıklı sunumda, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarından başlayarak, ikamet izin işlemleri, izin türleri, öğrenci ikamet izni ve esasları ile izin süreleri, izin talebinin reddi, iptali, uzatılmamasını gerektiren durumlar ve öğrenciler için geçerli olan sağlık sigortaları hakkında bilgi verdi. Son olarak konuşan  Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Hakan Çalışkan, “Yarınlar Bizim İçin” sloganıyla çıktıkları yolda, uluslararası öğrencilerin eğitimlerine destek olmak amacıyla seminerler ve konferanslar düzenlemenin yanı sıra sosyal etkinlikler de düzenleyerek farklı toplumların ve kültürlerin birbirileriyle kaynaşmasına aracı olmaya çalıştıklarını belirtti.

 

Haber / Özge MERİÇ