"Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır"

Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü öğretim görevlileri ile Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde "Cumhuriyet Bayramı" programı kapsamında bir

GÜNDEM 5.11.2018 18:14:00 0
"Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır"

Cumhuriyet Bayramı programı kapsamında Öğr. Gör. Tarık Sarıoğlu tarafından 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nde “Milli Egemenlik”, Öğr. Gör. Esra Tezcan tarafından Şenel Edirne Sosyal Bilimler Lisesi’nde “Demokrasi”, Öğr. Gör. Hasan Ali Cengiz tarafından ise Edirne Lisesi’nde “Cumhuriyet” konulu konferans verdi.

 

MİLLET EGEMENLİĞİ HER ZAMAN YAŞAYACAK

 

Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğr. Gör. Tarık Sarıoğlu, 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi’ndeki “Milli Egemenlik” konulu konferansında, "Milli egemenlik, siyasi otoritelere karşı halkın yönetimde söz sahibi olması ve özgürlükçü anayasal sistemlerin tesis edilmesi, milli bağımsızlık ise artık imparatorluklar döneminin bittiği ve milli devletler kurulması yönündeki arayışların sembolü olmuştur" ifadelerine yer verdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926 yılında söylediği "Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.” ve “Türk milleti emniyet ve saadetinin kefili olan prensiplerle medeniyet yolunda, tereddütsüz yürümeye devam edecektir” sözleriyle, kendisinden sonra da millet egemenliğinin medeniyet ve çağdaşlaşma yolunda her zaman yaşayacağının üstüne bastığını belirtti.

 

DEMOKRASİ, ÇAĞDAŞ YAŞAMIN VAZGEÇİLMEZ BİR KOŞULUDUR

 

Edirne Sosyal Bilimler Lisesi’nde konferans veren Öğr. Gör. Esra Tezcan Şenel, "Demokrasi farklılıkların birlikte yaşama şeklidir. Çoğulculuk nicelikten çok farklılıktan kaynaklanır. Bu nedenle çok fazla sayıda siyasal partinin varlığı gerçek demokrasi manasına gelmeyebilir. Demokrasinin gayesi, farklılıkları yok etmek değil, uzlaştırmaktır. Karşıtlar birbirini tamamlamalıdır, yok etmemelidir. Demokrasi uzlaşmasız olmaz. Demokrasi çağdaş yaşamın vazgeçilmez bir koşulu olarak, sadece bir araç değil amaç olarak benimsenmelidir. Bunu başaran toplumlarda demokrasi köklenir ve güçlenir" sözlerine yer verdi.

 

ŞEHİTLERİMİZİ SAYGIYLA ANIYORUM

 

"Cumhuriyet’in kazanımlarını, anlam ve önemini kavrayabilmenin yolu Cumhuriyet’e giden dönemdeki şartları bilmekten geçmektedir" diyen Öğr. Gör. Hasan Ali Cengiz ise diyerek Cumhuriyet’in ilanına kadar yaşanan savaş ve zaferlere dair açıklamalarda bulundu. Öğr. Gör. Hasan Ali Cengiz konuşmasında ayrıca, "Türkiye Cumhuriyetini kurup bizlere armağan eden Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Cumhuriyetimizi korumak için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi saygıyla anıyor; Allah’tan rahmet diliyorum" ifadelerine yer verdi.

 

Haber/ Gülveren ALTUNOĞLU