Türk milletine bırakılmış en büyük miras

Cumhuriyetin ilanının 95'inci yıldönümü Kapaklı'da da düzenlenen törenlerle kutlandı. Dün saat 10:00'da Kapaklı Stadyumu'nda düzenlenen kutlama programında Kapaklı Kaymakamı Musta

GÜNDEM 29.10.2018 17:50:00 0
Türk milletine bırakılmış en büyük miras

Saygı duruşu ve akabinde okunan İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından geçit töreni yapıldı. Kutlama programında konuşan Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy “Bugün yüce Türk milletinin tüm bireylerini, büyük devlet adamı, Atatürk’ün önderliğinde kenetlenerek, çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunu tüm dünyaya ilan ettiği günün 95.yılını büyük bir sevinç ve gururla kutlamanın heyecanını yaşıyoruz” dedi.

 

EN BÜYÜK MİRAS VE VAZGEÇİLMEZ BİR DEĞER

 

19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Milli mücadeleyi başlatıp, 29 Ekim 1923 tarihinde de ‘Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir’ diyerek ilan ettiği Cumhuriyetin, Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değer olduğunu dile getiren Ünlüsoy, “Bugün bu topraklarda yaşayan istisnasız herkesin onur, haysiyet ve namus mücadelesi neticesinde, zaferle taçlanan ‘Kurtuluş savaşı’ sonunda kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin yıldönümüdür” dedi.

 

“GURURUN, SEVİNCİN, COŞKUNUN ZİRVEYE ÇIKTIĞI GÜNDÜR”

 

Bugünün millet olmanın, bir olmanın verdiği gururun, sevincin, coşkunun zirveye çıktığı gün olduğunu söyleyen Ünlüsoy, “Cumhuriyet deyince öncelikle iki husus akla gelir. Birincisi Türk milletinin binlerce yıllık yurdu olan ve her taraftan işgal edilmiş olan Anadolu’nun işgalcilerden kurtulması; ikincisi ise demokrasinin gelişmesi için en uygun rejim olan Cumhuriyetin kabulü ve ilanıdır. Bugün 80 milyonun üzerinde nüfusu olan bir ülke olarak birlik ve beraberliğimizi pekiştirmenin, kardeşlik duygularımızı geliştirmenin yegane yolu; herkesin birbirini farklılıkları ile birlikte gönülden kucaklaması, birlikte yaşama azim ve kararlılığını koruması, tek devlet ve tek bayrak altında özgür ve eşit vatandaşlar olmanın sevinç ve gururuyla yaşama arzusunun daima sürdürülmesidir” dedi.

 

“SADECE BİR YÖNETİM ŞEKLİ DEĞİLDİR”

 

Kaymakam Ünlüsoy, Cumhuriyetin Türk milleti için sadece yönetim şekli olmadığını aynı zamanda tarihin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olduğunu ifade ederek “Ufku genişlemiş, kendine güveni gelmiş, ekonomik, sosyal ve siyasal hayatımız büyük bir dinamizm kazanmıştır. Cumhuriyetin önem ve anlamını yeniden kavramak ve onu gelecek kuşaklara daha iyi aktarabilmek için Cumhuriyetin ilanından sonra Türk halkının ve Türkiye Cumhuriyetinin kaydetmiş olduğu gelişmeleri siyasal, sosyal ve ekonomik açıdan incelemenin layıkıyla öğrenmenin gerekliği olduğu muhakkaktır” dedi.

 

“EN İLERİ DEVLET ŞEKLİDİR”

 

Cumhuriyetin din, dil ve ırk farkı gözetmeksizin tüm vatandaşların paylaştıkları ve yararlandıkları siyasal rejimin adı olduğunu kaydeden Ünlüsoy, Atatürk’ü Cumhuriyete yönelten bir diğer önemli nedenin de ‘Cumhuriyetin en ileri devlet şekli olması’ olduğunu belirtti. Cumhuriyetin, millet egemenliğini belirleyen ve millet egemenliği ile bağdaşabilen bir rejim olduğunu söyleyen Ünlüsoy, “Hepimizin malumu üzere, Türkiye 95 yılda ekonomik ve sosyal kalkınmada büyük atılım göstermiştir. 20.yüzyıl başında hasta adam olarak gösterilen bir ülke 21.yüzyıl başında 750 milyar dolarlık gayri safi milli yurt içi hasılası ile dünyanın en önemli ülkelerinden biri haline gelmiştir. Ülkemiz üzerinde bulunduğu coğrafya itibariyle, politik ve ekonomik ve stratejik bir cazibeye sahiptir” dedi.

 

“HEPİMİZE KUTLU OLSUN”

 

 Cumhuriyet döneminin, Türk milletinin her alanda çağdaş uygarlık seviyesine yükseltmek için çaba sarf ettiği ve bu uğurda yapılan çalışmaların gerek sosyal alanda gerek siyasi alanda gerekse ekonomi alanında başarıya ulaştığı bir dönem olduğunu söyleyen Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy, “Bizlere düşen görev Cumhuriyetin birer hediyesi olan gelişmelerin genç kuşaklara aktarılıp Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet bağımsız yaşamasını sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 95.yıl dönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Atatürk ve silah arkadaşlarıyla, vatanın savunması ve bölünmez bütünlüğü için terörle mücadelede ve 15 Temmuz’da kaybettiğimiz tüm şehitlerimizi bu anlamlı günde ve sizlerin huzurunda rahmetle ve minnetle anıyoruz. Gazilerimizin ve yüce Türk milletinin tüm bireylerinin de 29 Ekim Cumhuriyet bayramını en içten duygularla kutlayarak hepinizin coşkusu ve heyecanı içinde sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bu büyük bayram hepimize kutlu olsun” sözleri ile konuşmasını tamamladı.

 

ÖĞRENCİLER ŞİİR OKUDU

 

İlçe genelinde düzenlenen kompozisyon yarışmasında birinci olan Nur Elif Akış’ın kompozisyonunu okumasının ardından, Kapaklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi halk oyunları ekibi gösterini sundu. Lise ve ortaokul öğrencileri arasında 60 metre ve 200 metre koşularının yapılmasının ardından ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen şiir yarışmasında birinci olan Ensar Akgül 29 Ekim şiirini okudu.

 

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

 

Yanıkağıl Ortaokulu öğrencilerinin halk oyunları gösterisinin ardından Kapaklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileride mehteran gösterisi sundu. Gösterilerin ardından Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen resim, şiir, kompozisyon, futbol, atletizm yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi. Öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından Kapaklı Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin hazırlamış olduğu bayrak final gösterisini sunulması ile program sona erdi.

 

Haber / Özge MERİÇ