Etiyopya'da yatırım fırsatları

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası  tarafından düzenlenen toplantıda Etiyopya Başkonsolosu Wondimu Gezahegn Gebremichale ve Etiyopya Ticaret Ataşesi Hassen Mussa Atiyb, Etiyopya'daki yatırım fırsatlarını Çorlu

GÜNDEM 25.10.2018 16:04:00 0
Etiyopya

Toplantıya Çorlu TSO Meclis Başkanı Erdim Noyan, Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Meclis Üyeleri, Komite Üyeleri ve firma sahipleri katıldı. Toplantıda konuşan Çorlu TSO Meclis Başkanı Erdim Noyan; “Türkiye ile Etiyopya arasındaki tarihi ve kültürel bağlar iki ülke ilişkilerinde olumlu rol oynamaktadır. İki ülke arasında karşılıklı olarak gerçekleştirilen birçok üst düzey ziyaret ve bu ziyaretler vesilesiyle imzalanan çeşitli işbirliği anlaşmaları başta tarım, sağlık, güvenlik ve eğitim olmak üzere, birçok alanda iki ülke ilişkilerinin gelişmesi için önemli zemin hazırlamıştır” dedi.

 

İLİŞKİLER HER GEÇEN GÜN GELİŞİYOR

Etiyopya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin her geçen gün geliştiğini söyleyen Noyan “Muhtelif sektörlerde faaliyet göstermekte olan firmalarımızın Etiyopya pazarına göstermekte oldukları yoğun ilgi neticesinde önümüzdeki yıllarda Etiyopya ile dış ticaretimizin katlanarak artması beklenmektedir. Çorlu TSO olarak üyelerimize özellikle ihracat noktasında katkı sağlamayı hedeflemekteyiz. Bu kapsamda Afrika ülkeleri ile diyalogumuzu geliştirme adına önemli çalışmalar başlattık. İki ülke arasında 100 yıldan fazlaya dayanan diplomatik ilişkiler, ekonomik ve ticari ilişkilerle yeni bir boyut kazanmış ve bu gelişmelere eş olarak Nisan 2006’dan beri Türk hava yollarımız Addis-Ababaya doğrudan haftada 7 sefer gerçekleştirmeye başlamıştır. Etiyopya ile ülkemiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin ivmesi Cumhurbaşkanımızın 2005 yılını ‘Afrika Yılı’ ilan etmesiyle artmıştır” dedi.

 

30 BİN YEREL PERSONELE İSTİHDAM SAĞLANIYOR

2003 yılında Etiyopya’da yatırım yapan Türk firması sayısı sadece 1, istihdam edilen kişi sayısı ise 5 iken, 2018 yılında yaklaşık 200 Türk firmasıyla işadamlarının Etiyopya’daki en büyük özel sektör işvereni konumuna yükseldiğini söyleyen Noyan “2017 yılı sonu itibariyle doğrudan dış yatırımlarımızın toplam tutarı 3.5 milyar ABD dolarına yaklaşmıştır. Etiyopya’da Türk şirketlerimizce yaklaşık 30 bin yerel personele istihdam sağlanmaktadır” dedi.

 

“ETİYOPYA BÜYÜK BİR FIRSAT”

Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan da ülkemizin içinde bulunduğu konjoktür gereği daha fazla ihracat ve yatırım yapılması gerektiğini ifade ederek “Bu süreçte döviz kaybımızı yerine getirmekte ithal ürünlerde son derece etkilidir. Bu noktada Etiyopya büyük bir fırsattır. Zaten 2000’li yıllardan bu yana özellikle bölge sanayicilerimiz, tekstil başta olmak üzere çok ciddi bir ticaret başlamış bulunmaktadır. Etiyopya tarım, tekstil ve hayvancılıkta bize büyük fırsatlar sunmaktadır. Türk yatırımcıları olan ve hızlı büyüyen bir ülkedir. Bizler burada gerçekleşecek sunumu komitelerimize ve üyelerimize iyi bir şekilde aktararak iş birliği fırsatlarını anlatmamız gerekiyor” dedi.

 

YATIRIM YAPMAYA DAVET ETTİ

Etiyopya Ticaret Ataşesi Hassen Mussa Atiyb de Çorlulu işadamlarını ülkelerine yatırım yapmaya ve işbirliğine davet ederek “Çorlu potansiyeli yüksek bir yer. Her konuda işbirliği yapabiliriz. Etiyopya, Afrika’nın doğu kıyısında bulunan 100 milyon nüfusa sahip bir ülke. Türkiye ile arasında stratejik bir konumu da var. Etiyopya aynı zamanda, uluslararası bir organizasyon merkezi durumundadır. Afrika’nın en hızlı büyüyen ekonomi olan ülkemiz aynı zamanda, yabancı yatırımcılara olağanüstü fırsatlar sunmaktadır. Ülkemize yapacağınız yatırımlar her iki tarafa da katma değer sağlayacaktır” dedi.

 

““BİRÇOK FIRSATTAN YARARLANABİLİRSİNİZ”

Etiyopya’nın, Çok Yönlü Yatırım Teminat Ajansı’na ev sahipliği yaptığını söyleyen Hassen Mussa Atiyb “Aralarında Türkiye’de dahil olmak üzere 30 ülkeyle iki taraflı yatırım teşvik koruma anlaşmalarını sonuçlandırmıştır. Ülkemizde yatırım yapan yabancı yatırımcılar sermaye mallarını gümrüksüz sokabiliyor. Üretim yapacaklar kapasitelerini bir yere getirene katar bir ila dokuz yıl arası vergi tatili sağlayabiliyor. Hammadde ülkemizde yoksa vergi muafiyetiyle getirebiliyorsunuz. Devletimiz, yüzde 50 sermayenize destek veriyor. Devletimiz ayrıca, ihracat yaparken de ihracat kredisine destek sağlıyor. Özellikle mobilya, tekstil, tarımsal ürünler, tarımsal sanayi, ilaç sanayi, deri ve deri ürünleri sanayi, inşaat malzemeleri üretimi, kimyasal ve plastik üretim sanayi konularında ülkemize yatırım yapabilirsiniz. Türkiye özellikle inşaat konusunda önemli bir tecrübeye sahip. Bu konuda sizlerin tecrübelerinizden yararlanmak istiyoruz. Ülkemize yatırım yaparsanız, rekabetçi yatırım teşvikleri, makro ekonomik istikrar, basit yatırım prosedürleri, bol, ucuz ve eğitimli iş gücü gibi bir çok fırsattan yararlanabilirsiniz” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU