Her bel ağrısı fıtık değildir

Özel Optimed Hastanesi'nde 12 yıldır hastalara şifa olmaya çalışan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Mustafa Yıldız, günümüzde sıkça görülen bel ağrıları ve bel fıtığı ile

GÜNDEM 21.10.2018 13:39:00 0
Her bel ağrısı fıtık değildir

Hastaların en çok bel ağrısı şikayeti ile kendilerine başvurduğunu söyleyen Yıldız “Her insan yaşamı boyunca en az 1 defa bel ağrısı yaşıyor. Sanayileşen toplumlarda bel ağrısı ön plana çıkıyor. Özellikle Çerkezköy gibi ağır sanayinin olduğu bölgelerde, yerleşim yerlerinde bel ağrısı sıklığı daha fazla oluyor” dedi.

 

ACİL HEKİME BAŞVURULMALI

 

Bel ağrısının tiplerinden de bahseden Yıldız “Bel ağrısı değişik kaynaklardan oluşuyor. Omurga kaynaklı olabilir, sistemik bir hastalık sonucunda olabilir, romatizmal kaynaklı olabilir, kötü bir hastalığa bağlı da olabilir” dedi. Bel fıtığının en çok karşılaştıkları ağrı kaynağı olduğunu ifade eden Yıldız “Bel fıtığı, omurgadaki disklerdeki hastalık, diskin bozulması ve onun yaptığı tahribatla oluşan ağrı çeşidi. Gece olan bel ağrısı, kilo kaybı, ateş, terleme gibi şikayetler varsa bu bel fıtığı dışında kaynağının araştırılması gereken bir bel ağrısı çeşididir. Bu tip ağrıda çok acil hekime başvurulması gerekir” dedi.

 

9-10 YAŞINDA BİLE KARŞILAŞILABİLİR

 

Bel fıtığının artık çocukluk çağında bile tespit edilip 9-10 yaşında bile karşılaşılabilecek bir ağrı çeşidi olduğunu ifade eden Yıldız “Bel fıtığı olan kişi sabah dinlenmiş kalkar. Öğlen ya da öğleden sonra ağrılar bacağa, artar. Değişik vurguları vardır. Kimisi ayağa, kimisi baldıra vurur. Fıtığın tipine, büyüklüğüne, seviyesine göre ağrının şiddeti değişir” dedi.

 

YÜZDE 95’İ AMELİYAT DIŞI YÖNTEMLERLE TEDAVİ EDİLİYOR

 

Teşhisinin ardından tedavisinin da hekim tarafından belirlendiğini söyleyen Uz. Dr. Mustafa Yıldız, “Bel fıtığının yüzde 95 oranında tedavisi ameliyat dışı yöntemlerdir. İlerleyici bir güç kaybı, ilerleyici bir his kaybı olduğu zaman veya 2 ay süresince yapılan tüm ameliyat dışı tedavi yöntemlerinde yanıt alınamaması durumunda, çok nadir görülen idrar tutamama durumları olduğunda hasta ameliyat açısından değerlendirilir. Bunun dışındakileri her şekilde öncelikle ameliyat dışı yöntemlerle tedavi ediyoruz” dedi.

 

“HASTANIN DURUMUNA GÖRE KARAR VERİYORUZ”

 

Bu gibi durumlarda hastanın kendi yapacağı, hayatını düzenleyeceği ergonomik, kilo konusundaki durumu, yaşam şekli, hastaya ait durumları hastayla konuşup, hastanın hayatını düzenlemeye çalıştıklarını kaydeden Uzman Doktor Mustafa Yıldız “Bizim de yapacağımız şeyler basamak basamak. İlaç tedavisi, istirahat, gerekirse korse, fizik tedavi, fizik tedavi ile beraber bazen nöralterapi, tetik nokta enjeksiyonu, egzersizler, gerekirse manipülasyon, manuel terapi gibi yöntemler hastanın durumuna, yaşına göre uygulanır. En iyi tedavi yöntemleri bile bazen hastada yanıt almayabilir. O yüzden hasta gözlenir ve hastanın durumuna göre karar verilir” dedi.

 

BOYUN SORUNLARI ORTAYA ÇIKAR

 

Masa başında uzun süreli aynı pozisyonda oturmanın da bel ağrısına sebep olabileceğini kaydeden Yıldız “Bunun için ergonomi yapmak lazım. Uygun bir sandalye, uygun bir bel desteği ile bunu çözebilir. 20-30 dakikada bir kalkmak omurgayı rahatlatacaktır. Masa başı çalışanlarda boyun sorunları ortaya çıkar. Ergonomik ortam sağlanmalıdır” dedi.

 

12 YILDIR BELLİ BİR TECRÜBEYE ULAŞTIK

 

Çerkezköy Optimed Hastanesi’nde 12 yıldır tecrübeli ve güler yüzlü ekibi ile birlikte hastalara şifa dağıtan Mustafa Yıldız, “12 yıldır ekip olarak da belli bir tecrübeye ulaştık. Hastalarımızdan aldığımız yanıtlar, bizi mutlu ediyor, ekip olarak bizi daha da çok motive ediyor. Kendimizi geliştirmeye çalışmamıza vesile oluyor” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU