Türk kültüründe ahilik

Özel Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 17-23 Ekim Ahilik Haftası dolayısıyla dün saat 15:00'da program düzenlendi. Ahiliğin önemini ve Türk toplumundaki yerini anlata

GÜNDEM 17.10.2018 20:13:00 0
Türk kültüründe ahilik

Ahilik Haftası programında konuşan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Hicra Tosun ahiliğin önemine dikkat çekerek ahiliğin Türk kültüründeki yerini anlattı. Ahi Evran-ı Veli Hazretleri ile aynı döneme tanıklık eden Mevlana, Hacı Baktaş-ı Veli gibi zatların dünya hayatını terk edip, kurdukları tekkelerde gönüllere hizmet ettiğini söyleyen Tosun “Peygamber Efendimiz’in  ‘Hiç ölmeyecek gibi dünyaya, yarın ölecekmiş gibi ahirete çalışın’ hadisi şerifini kendisine adeta şiar edinen Ahi Evran Hazretleri, bu doğrultuda insanların gönüllerine, ruhlarına dokunurken, onların işini aşını elde etmeleri için  de bu eşsiz esnaf teşkilatının kurulmasına öncülük etmiştir” dedi.

 

“VAR GÜCÜMÜZLE GAYRET EDİYORUZ”

 

Hicra Tosun, birlik, beraberlik, kardeşlik gibi önemli değerleri içerisinde barındıran, meslek etiğinin ve çalışma prensiplerinin temelini oluşturan ahilik kavramının dünyada eşi benzeri bulunmayan, Türklere ait önemli kültürel bir miras olduğunu dile getirerek, temelini ahiliğin sağlam ve sarsılmaz prensipleri üzerinde kuran bu nadide eğitim yuvasında ahiliğin mihenk taşlarından olan usta-çırak ilişkisini en hassas biçimde yaşamaya, yaşatmaya var güçleriyle gayret ettiklerini söyledi.

 

“TEK KANATLI KUŞ ASLA UÇAMAZ”

 

Eğitimciler olarak, tek kanatlı kuşun asla uçamayacağının bilincinde olduklarını kaydeden Tosun “Maneviyatsız ilim zehre munkaliptir sözü gereğince yalnızca mesleki donanımın, bilgi ve becerinin tek başına yeterli olamayacağı, bunun güzel ahlak, insan haklarına riayet ve iş ettiği gibi toplumun en çok ihtiyaç duyacağı hasletlerle zenginleştirilmesinin elzem olduğunun bilincindeyiz. Ahilik kültürüyle yetiştirmeye çalıştığımız öğrencilerin bu hasletlere sahip bireyler olması için azami hassasiyet gösteriyoruz” dedi. Bir toplumun ayakta durmasını sağlayan en önemli dinamiğin dün olduğu gibi bugün de dünya toplumlarının en çok eksikliğini hissettiği insan haklarına yani kul hakkına saygı ve riayet gösteren, güzel ahlaka sahip, insanı seven, milletini seven, vatanını seven bireyler olduğunu dile getiren Tosun, “İlham kaynağı Ahi Evran hazretleri olan biz eğitimciler, toplumumuzun bu güzel hasletlerden mahrum olmaması için çalışıyor ve çabalıyoruz” dedi. ‘Türk Kültüründe Ahilik’ konulu video gösteriminin ardından okul öğrencileri tarafından da ahilik ilkeleri ve şed kuşanma töreni yapıldı. Törenin ardından katılımcılara ‘Ahilik pilavı’ ikram edildi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU