Çerkezköy Endüstri Fuarı törenle açıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Trakya Kalkınma Ajansı işbirliği ile bu yıl 2'ncisi düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ile protokol üyeleri ve çok

GÜNDEM 10.10.2018 18:56:00 0
Çerkezköy Endüstri Fuarı törenle açıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Trakya Kalkınma Ajansı işbirliği ile bu yıl 2’ncisi düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı, Kapalı Pazaryerinde ziyarete açıldı.

 

BU YIL 2’NCİSİ DÜZENLENDİ

Dün saat 11:00’da düzenlenen açılış töreninde konuşan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, “Odamızın hedefleri arasında yer alan ‘üyelerimize yeni pazarlar oluşturmak’ ve ‘bölgesel iş birliğini artırmak’ amacıyla düzenlediğimiz fuarımız, bu yıl yaklaşık 50 firmayı ağırlıyor. Gerek çalışma arkadaşlarım, gerek firmalarımız, gerekse Trakya Kalkınma Ajansı ve ekibi günlerdir fuarımız için emek veriyor. Hedefimiz, bu tip fuarlarla hem Türkiye’nin sayılı sanayi bölgelerinden biri olan bölgemize katma değer sağlamak hem de firmalar arası iletişimi geliştirerek, bölgesel tedarik zinciri oluşturmak” dedi.

 

“DÜNYA EKONOMİSİNDE ÜST SIRALARDA YER ALMALIYIZ”

Kozuva, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da sıklıkla söylediği gibi yerli ve milli üretim için hepimiz elimizden geleni yapmalıyız. İthal ürünler yerine bölgemizde, ülkemizde, kendi toprağımızda üretilen ürünleri tercih etmeli; yerli iş birlikleri sayesinde dünya ekonomisinde üst sıralarda yer almalıyız” dedi.


“İŞ DÜNYASI ADINA HAYIRLI OLSUN”
Yerli ve milli üretime destek olabilecek, küçük ve orta ölçekli firmalarla büyük ölçekli firmalarıbir araya getirecek olan fuarın bölgeve iş dünyası adına hayırlara vesile olmasını temenni eden Kozuva, “Fuarımızda bizlere destek olan Trakya Kalkınma Ajansı’na, Çerkezköy Belediye Başkanı Sayın Vahap Akay’a, değerli çalışma ekibime, şahsım ve Yönetim Kurulum adına çok teşekkür ederim” dedi.

 

“FIRSATLAR SAĞLAYACAK BİR FUAR”

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de “Bizler Kalkınma Ajansı olarak bölgemizde bulunan odalar ve borsalar ile iş dünyasıyla her türlü alanda hem bölgemizin gelişmesi hem de iş dünyasındaki temsilciler hem Türkiye’de hem de dünyadaki diğer rakipleriyle maliyet, lojistik, finansman anlamında daha avantaj sağlasın, rekabet edebilir seviyeye gelsin diye uğraş veriyoruz. Bugün de burada Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile yapmış olduğumuz bu fuar, yerli ve milli üretimin artırılması, aynı bölgede yaşayan büyük sanayicilerle küçük sanayicileri birleştirecek , fırsatlar sağlayacak bir fuardır” dedi.

 

“50’YE YAKIN FİRMA KATILDI”

Geçen sene düzenlenen fuara yaklaşık 40 firmanın katıldığını anımsatan şahin “Bu sene 50’ye yakın firmamız katıldı. İnşallah gelecek sene 100’ün üzerinde firmanın katılımı ile sadece Çerkezköy değil bütün Trakya’nın faydalanabileceği, istifade edebileceği ve bölgesel kalkınmaya destek olabilecek bir çalışma haline geleceğini ümit ediyoruz. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odamıza, ekibine, belediyemize ve sayın valimize desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah bugün burada güzel ticari işbirlikleri, ortaklıklar ve anlaşmalar yapılır. Güzel, bereketli ve hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

 

“TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ SANAYİ KENTLERİNDEN BİRİ”

Fuar açılışında konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da Çerkezköy’ün geçmiş yıllarda başlayan sanayileşme hareketi ile gerek sanayi, gerekse ticari alanda hızla büyüyerek Türkiye’de öne çıkan kentlerin içerisinde yer aldığını belirterek “Sınırları içerisinde yer alan 3 sanayi bölgesi ile sanayi kuruluşları ile bir sanayi kenti olan Çerkezköy’ümüzün, 2018 yılına gelene kadar sanayileşme alanında attığı adımlarında çok büyük emekler var. 1974 yılında başlayan ve sanayileşmenin önünü açan değerli Belediye Başkanımız Hikmet Uğraş’ın, sanayileşmenin kentimizde var oluşunun önünü açması ile başlayan süreç her geçen gün kartopu şeklinde büyüdü. Bugün Çerkezköy’ü Türkiye’nin önemli sanayi kentlerinden biri haline getirdi” dedi.

 

“ÇERKEZKÖY OSB İLE GURUR DUYUYORUZ”

Bugün sanayisi ile gurur duydukları sanayi ve işçi kenti Çerkezköy’de hep beraber sorumlulukları yerine getirdiklerini söyleyen Akay “Bu noktaya gelişte özellikle Türkiye’ye örnek ve model olan Çerkezköy OSB ile gurur duyuyoruz. Buna eş değer olarak Veliköy OSB, Yalıboyu OSB ile bu güç birlikteliğini oluşturan ve Çerkezköy’deki sanayileşmeyi Türkiye’de önemli noktalara taşıyan tüm sanayi kuruluşlarımıza da teşekkür ediyorum” dedi.

 

“ALMASI GEREKEN KATMA DEĞERİ ALAMIYOR”

Çerkezköy ve Tekirdağ’da faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının merkezlerinin şehir dışında olması nedeniyle Çerkezköy ve Tekirdağ’ın alması gereken katma değeri alamadığını kaydeden Akay “Maalesef sanayilerimiz, iş gücünü buradan sağlıyor fakat bağlı oldukları Vergi Dairelerinin şehir sınırları dışında olması nedeni ile almamız gereken katma değeri alamıyoruz. Bizim bu şirketlerimizin Vergi Dairelerinin İstanbul veya başka büyük şehirlerde olması nedeniyle katma değerini Tekirdağ’ımızda kullanamama eksikliğimiz var. Sayın Valimiz, Milletvekillerimiz ve bizler yerel yöneticiler olarak bu yasal düzenlemenin yapılmasını, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Yasası’nın bu çerçevede düzenlenerek, buradaki sanayi kuruluşlarımızın katma değerinin bu topraklara yatırım olarak dönüşmesinin önünün açılmasını istiyoruz” dedi.

 

“DAHA BÜYÜK FUARLARA EV SAHİPLİĞİ YAPACAĞIZ”

Başkan Akay, Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın geçmişten bugüne düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek “Geçmişten bugüne bu fuarın düzenlenmesinde emek veren ve bu sene daha da gelişerek, büyüyerek düzenlenmesine destek olan Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkanımız Süleyman Kozuva ve Yönetim Kurulu’na teşekkür ediyorum. Trakya Kalkınma Ajansı’na teşekkür ediyorum. Çerkezköy’ümüz inşallah önümüzdeki yıllarda Organize Sanayi Bölgelerimiz ile beraber, Ticaret ve Sanayi Odamız ile beraber, yerel yönetimlerimiz ile beraber kentimize yakışır, daha da büyük fuarlara ev sahipliği yaparız” dedi.

 

“ESNAFIMIZI, SANAYİCİMİZİ BİR ARAYA GETİRECEĞİZ”

Geçen yılki fuarın bir başlangıç olduğunu kaydeden Akay “Bu yıl Ticaret ve Sanayi Odamız bizleri daha güzel bir fuar ile buluşturuyor. İnşallah önümüzdeki yıllar ve süreçte Çerkezköy’deki bütün kurum ve kuruluşlarla, OSB’lerle, Ticaret ve Sanayi Odaları ile, Yerel Yönetimler ile el ele, kol kola, omuz omuza Çerkezköy’ün birlikteliğini, sanayi kimliğini Türkiye’ye model olacak bir şekilde sunacağız. Esnafımızı, sanayicimizi bir araya getireceğiz” dedi.

 

“ÖNEMLİ MERKEZLERDEN BİRİ”

Açılışta son konuşmayı Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan yaptı. Çerkezköy’ün Tekirdağ özelinde sanayinin ilk temellerinin atıldığı ve sanayileşmenin gelişmesine katkı sağlayan önemli merkezlerden biri olduğunu kaydeden Vali Ceylan “Bu bölgemiz ve diğer Çorlu, Ergene, Hayrabolu, Malkara ilçelerimizle birlikte Tekirdağ’da şuanda 12 organize sanayi bölgesi, 1 Avrupa Serbest Bölgesinde bin 500’ün üzerinde fabrikamızda, sanayi kuruluşumuzda Türkiye ekonomisine sanayicilerimizle birlikte katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu tür fuarların önemi burada ortaya çıkıyor. Bizim bölgemizde, Tekirdağ bölgemizde faaliyet gösteren bu işletmelerin birbirlerini tanımaları, birbirlerine destek olmaları, hem ticari açıdan, hem diğer konularda birlikte hareket etmeleri ve ‘birlikten güç doğar’ düsturuyla gerçekten hem kendileri açısından, sanayicilerimiz açısından hem ilçe ve bölgemiz açısından hem de ülkemiz açısından anlamlı ve önemli bir organizasyon. Ben başta Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odamız olmak üzere, Trakya Kalkınma Ajansımıza ve belediyemize teşekkür ediyorum” dedi.

“DAHA ÇOK ÜRETECEKLER”

Vali Ceylan “Geçen yıl da bu fuarın aynısını Kapalı Spor Salonu’nda yapmıştık. Bu sene güzel bir alan olmuş. Pazaryerini Ticaret ve Sanayi Odamıza tahsis ettiği için belediyemize teşekkür ediyoruz. Hem sanayicilerimiz daha geniş bir alanda hizmet sunabilme imkanı elde edecekler hem de gelen ziyaretçiler bir fuar havası hissetmiş olacaklar. Başarılı ve verimli  bir organizasyon olmasını diliyorum. Bizim için önemli olan bölgemizdeki bu sanayi kuruluşlarını hem korumak hem geliştirmek hem de onların önünü açmak. Asıl amacımız bu. Bizler yöneticileri olarak onların problemlerinin çözümü konusunda onlara en iyi şekilde kolaylık sağlar ve onların önünü açarsak onlar da daha çok üretecekler, daha çok kişiye istihdam sağlayacaklar ve ülke ekonomimize katkı sağlayacaklar” dedi.

“ÜRETEN KESİMİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ”

Sanayicilerin, üreten kesimin önemini bildiklerini ve bunun bilinciyle hareket ettiklerini kaydeden Ceylan “Bu tür etkinliklerde önemli bir diğer konu da orta ve küçük sanayi kuruluşlarının büyük sanayi kuruluşları ile bir araya gelerek onların birbirlerine gerek yedek parça ve diğer konularda destek olmaları, KOBİ’lerimizin büyümesi ve gelişmesine diğer firmalarımızın hem örnek olması hem destek olması açısından fuarlar önemli. Burada birebir görüşmeler yapılacak.  Ürettikleri ürünlerin hem sergilenmesi hem tanıtımını gerçekleştirecekler. Ve sanayicilerimiz burada bir kez daha birbirlerinin üretim kapasitelerini ve onların işlerini bir kez daha görerek beraberce inşallah hem Çerkezköy’ümüze, hem Tekirdağ’ımıza hem de ülkemize faydalı ve başarılı bir organizasyonu gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

HAFTA SONUNA KADAR AÇIK KALACAK

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek fuarın açılışı yapıldı. Açılışın ardından Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ve protokol üyeleri fuarda açılan stantları tek tek ziyaret ederek hem firma yetkililerine plaket verdi hem de stant açan firmalarla ilgili bilgiler aldı. Çerkezköy Kapalı Spor Salonu’nda 1500 metrekarelik alanda 12 Ekim’e kadar açık kalacak olan fuarı 5 binin üzerinde kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

ŞOK ETKİSİ YARATTI

Fuarın açılışı dolayısıyla düzenlenen açılışta saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunmadan sunucu tarafından konuşmasını yapmak üzere Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva’nın anons edilmesi kısa süreli şok yarattı. Protokolde sunucunun durumu düzeltmesi beklenirken, ikinci konuşmacı olarak Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’in anons edilmesi sonrası bazı davetliler tepki olarak alanı terk etti. Protokolde ise bu kargaşa kısa süreli gerginliğe neden oldu.

KATILIM YOĞUN OLDU

Açılış programına Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy, Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay, Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, STK temsilcileri ile çok sayıda iş insanı ve vatandaş katıldı.   

 

Haber / Şaban KARDEŞ – Gülveren ALTUNOĞLU