Lezzetin ustaları bir araya geldi

Süleymanpaşa Belediye tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Trakya Köfte Şenliği'nde ünlü köfteciler bir araya geldi. Düzenlenen köfte şenliğine jüri olarak katılan Süleymanpaşa Belediye BaşkanÄ

GÜNDEM 29.09.2018 17:38:00 0
Lezzetin ustaları bir araya geldi

Süleymanpaşa Belediyesi’nin  bu yıl ikincisini düzenlediği  Köfte Şenliği'nde, Trakya’nın ünlü köftecileri, akademisyenler, mutfak profesyonelleri bir araya geldi. Şenlik kapsamında “Et demek ot demek, ot demek Trakya demek - Trakya Köftelerinin Sırları” başlıklı bir panel de düzenlendi.      

 

BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ BİR MARKA DEĞERİ

 

Özel bir bağ evinde düzenlenen Trakya Köfte Şenliği'nde panelin açılış konuşmasını yapan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Trakya Köfte Şenliği kapsamında Trakya'nın lezzetiyle ün yapmış köftelerinin bölge için önemli bir marka değeri taşıdığını ve bu değerleri yaşatmaya çalıştıklarını dile getirdi. Moderatörlüğünü Yemek Kültürü yazarı Gazeteci Aylin Öney Tan'ın yaptığı panele Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Soysal,  Kırklareli Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ali Çakır, Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral ile Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Ahmetbey ve Uzunköprü'den köfte ustaları katıldı.

 
ULUSAL TARIM POLİTİKASININ OLUŞTURULMASI GEREKİYOR


Panelde 'Hayvansal üretimde coğrafi işaretler' başlıklı bir sunum yapan Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Soysal, dünya ve Türkiye'den örnek uygulamalar ve konuyla ilgili yürütülen çalışmalardan güncel bilgi ve verileri paylaştı.
Yöresel ürünler ve coğrafi işaretleme konusundaki ödüllü çalışmaları ve öncü faaliyetleriyle bilinen YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, ideal coğrafi işaretler sisteminin kurulmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak bunun için Türkiye'nin ulusal tarım politikasının oluşturulması gerektiğine işaret etti. 

BİRBİRİNDEN LEZZETLİ KÖFTELERİ TATTILAR


Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral, hem Trakya hem de Türkiye genelindeki et ve besi hayvanı yetiştiriciliği üzerindeki araştırma ve çalışmalarından elde ettikleri sonuçları aktardı. Kırklareli Üniversitesi'nden Ali Çakır ise Trakya köftelerinin lezzetinde bölgenin zengin hayvansal varlığı ve etlerinin kalitesine dikkat çeken bir konuşma yaptı.
Trakya Köfte Şenliği'ne Tekirdağ'dan, Edirne'den, Kırklarelinden, Lüleburgaz, Uzunköprü ve Hayrabolu'dan yöresel köfte lezzetleri ile katıldı. Panelde et seçiminden yapım tekniklerine, kendilerine özgü geleneksel köfte hazırlama ve pişirme metotlarını anlatan ustalar, katılımcıların soruları da cevaplandı. Şenliğe katılan davetliler ise birbirinden lezzetli köfteleri tattılar. Trakya Köfte Senliği'nde Trakya'nın ünlü klarnet ustası 'Katil Hasan' lakaplı Hasan Gizlenci ve ekibi de konser verdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU