Kapaklı'ya yapılan çalışmalar anlatıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin katkıları ile Kapaklı Belediyesi tarafından Muhtarlar Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.Toplantıda Kapaklı'da 4 buçuk yılda yapılan çalışmalar hakkında

GÜNDEM 28.09.2018 14:18:00 0
Kapaklı

Saat 10:00’da Kapaklı Teras Kafe’de düzenlenen toplantıya Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Zeki Gürcün ve Dr. Kaan Gaytancıoğlu, Ulaşım Dairesi Başkanı Erdin Eral, Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Deniz Bozdoğan, Zabıta Dairesi Başkanı Hasan Bayram, Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanı Yüksel Özdal, Kapaklı Belediyesi idari amirleri ile Kapaklı Mahalle muhtarları katıldı. Toplantıda konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı,  su fiyatları ile ilgili açıklama yaptı. Suda 4 tane verginin olduğunu kaydeden Mandalı “Suyun metreküp fiyatı 3.68 lira. Bir o kadar da vergi alınıyor. Yasa bunu alacaksınız diyor” dedi.

 

YARISINDAN AZI TESKİ’YE GELİYOR

TESKİ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Feyzi Ünal da “Su meselesi yasadan kaynaklanan bir sorun. TESKİ pahalı su veriyor diye bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Biz 30 büyükşehir arasında bu konuda 19’uncu sıradayız. Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu durumda elektriğe, doğalgaza, gıda maddelerine tepeden tırnağa zam yapıldı. TESKİ bu durumda yatırımlarının çoğunu tamamladığı için yüzde 8 indirime gitti. Fatura’daki paranın yarısından azı TESKİ’ye gidiyor” dedi.  Tekirdağ’da suyun yüzde 90’ını yeraltı sularından temin ettiklerini kaydeden Ünal “Dağdan bedava su gelmiyor. Vergi konusunda yasaya göre uygulama yapılıyor” dedi. 

 

“SİYASİ BASKI YAPMASINLAR”

Toplantıda asfalt plenti ile ilgili konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı da “4739 sayılı yasanın 19.maddesine göre asfalt ihalesi yapıldı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi de asfalt ihalesi yaptı. Her iki ihaleyi de aynı firma kazandı. Asfalt plenti kuruldu. Biz müteahhide ‘Biz muhalefet belediyeyiz, ne olur ne olmaz ÇED raporu al’ dedik. Bunun üzerine müteahhit de ÇED raporunun gerekli olmadığını söyledi. Ama AK Parti İlçe Başkanı başta olmak üzere bazı kişiler şikayette bulundu. Bu kişiler aslında AK Parti’ye kötülük yapıyorlar. Partinin üst yöneticileri bunu duysa o kişileri görevden alır. Büyükşehir Belediyesi 15 milyonluk, Kapaklı Belediyesi de 15 milyonluk olmak üzere toplam 30 milyonluk asfalt yapacağız. Onlar asfalt yapılmasın diye itiraz ettiler ve asfalt plenti mühürlendi. Biz de asfalt plentinin yeri ile ilgili plan değişikliği yaptık. Büyükşehirden de geçti ve şimdi askıda. Buna itiraz edenler 120 bin nüfusa kötülük yapıyor. Askıdan inmesini beklemesinler asfalt plentinin mührünü çözdürsünler. Kapaklı’ya hizmet konusunda samimiyseler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne siyasi baskı yapmasınlar” diye konuştu.

 

“TAKIM OYUNU OYNASINLAR”

Toplantıda söz alan mahalle muhtarları ve mahallelerinin sıkıntılarını anlatırken, yapılması gereken hizmetlerle ilgili de konuştular. Mahalle muhtarlarının ardından konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “Büyükşehir ilk 2 yılı birimlerini oluşturmak için uğraş verdi. Sonrasında hizmetlere başladılar. Büyükşehirdeki arkadaşlar ilçe belediyeleri ile takım oyunu oynarsa hizmetler daha iyi olur” dedi.

 

“ÖDENEK GELİNCE 2 DEREYİ DAHA ISLAH EDECEĞİZ”

Toplantıda konuşan genel Sekreter Yardımcısı Zeki Gürcün, “Kapaklı’da bizim 4 tane deremiz var. Bu yıl 2 tanesi tapıldı, yapılıyor. Karagözgölü Deresi’nin ıslahı bitti. Orada Cumhuriyet Parkı projemiz var. Derenin bitmesi gerekiyor ki park başlayabilsin. Bu sene Kapaklı’dakidiğer 2 deremizin ancak temizliğini yapacağız. Önümüzdeki yıl da yatırım programına alınmasını teklif edeceğiz. Bütçe ödeneği aktarılırsa 2  dereyi de ıslah etmiş olacağız” dedi.

 

“TÜM YOLLAR BETON YAPILDI”

38 senedir Çerkezköy’de yaşadığını, bir dönem önce de İl Genel Meclis Üyeliği yaptığını ifade eden Gürcün “İl genel meclis üyeleri olarak köy yollarının yapılması için çok çaba sarf ettik. Özel İdare’nin yol için ayırdığı bütçe 6-7 milyon liraydı. Bu parayla bu yolların yapılması mümkün  değildi. Bu yollara çok basit bir sati kaplama işlemi yapılıyordu. İl genel meclis üyesiyken yapamamıştık. Büyükşehire kısmet oldu, bu birimin başına geçince, sadece büyükşehire 60 milyon makine ekipman aldırdım. Bunlar olmadan hizmet olmaz. Ekipman ihtiyaçlarımızı tamamladık, kadro ihtiyaçlarımızı tamamladık. Bu bizim yaklaşık 2 yılımızı aldı. Ondan sonra yoğun bir şekilde çalışmalara başlandı. O gün sati kaplama bile yapmakta büyük zorluk çektiğimiz 5 tane köyümüzün tüm yolları beton yol oldu, 5 metre genişliğindeki yollar 7 buçuk metreye çıkarıldı. En az 15 yıl dayanacak yollar yapıldı. Bu önemli bir devrimdir aslında. Büyükşehirin yaptığı çok önemli bir yatırımdır. Bu beton yol uygulaması Türkiye çapında da kurum olarak örnek alınacak bir çalışmadır” dedi.

“ÖNCELİK SIRALAMASI VAR”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin 1750 kilometresi köy yolu olmak üzere, toplam 2 bin 150 kilometre sorumlu olduğu yolun olduğunu kaydeden Gürcün “11 ilçede 2 bin 150 kilometre yolda çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz. Göreve geldiğimizde bu 2 bin 150 kilometrenin en fazla 100-150 kilometresi sağlıklı geçit verebilecek durumdaydı. Biz bugün bin 400 kilometre yol yeniledik. Hala bazı yerlerde geçit vermeyen yollar var. Biz bunları tamamlamadan ara yollara girmemizin ne kadar doğru olacağının takdirini sizlere bırakıyorum. Süreç içerisinde yapılacak ama bir öncelik sıralaması var” dedi.

“KALDIRIM İHALESİ YAPILDI”

Saray ve Kapaklı için kaldırım yapım ihalesine çıktıklarını söyleyen Gürcün“Arkadaşlar Kapaklı Çeken Caddesi’nde çalışıyorlar. Saray’da da Vatan Caddesi’nde ve Giray Caddesi’nde çalışıyorlar. Bu ekipleri öncelikle kent merkezilerinde, nüfusun yoğun olduğu yerlerde çalıştırıyoruz. Ondan sonra diğer yerlerde de yapılacak” dedi. Vahit İnce Üstgeçidi’nin ihalesinin yapıldığını söyleyen Gürcün “yerin teslim edilmesinin ardından çalışmaların başlayacağını ifade etti.

 

TESKİ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Feyzi Ünal da “Biz bugüne kadar 49 milyon lira buraya yatırım yaptık, yapmaya devam ediyoruz. TESKİ’nin en büyük işlerinden bir tanesi Kapaklı ilçesi kanalizasyon yağmur suyu ve içme suyu projemiz. Şuanda ihalemizin kapsamında 4 tane depo var, 3 tane su terfi merkezi var, 86 kilometre de hattımız var. 45 kilometreyi yaptık, yüzde 52 seviyesindeyiz. Kapaklı’nın nüfus artışını biliyoruz. Bu depoları yaparken Ayvacık Barajı’ndan gelecek suyu da dikkate alarak yapıyoruz. Ancak sürekli her fırsatta belediyeleri eleştiren çevreler, her nedense Devlet Su İşleri’ni, Karayolları’nı ya da başka bir kurumu eleştirmiyor. 2 yıl önce projesi biten Ayvacık Barajı’ndan Saray, Büyükyoncalı ve Kapaklı’yı besleyecek isale hattının daha ihalesi yapılmadı. Birkaç konuda sıkıntımız var. Son zamanlarda basıncın artmasından kaynaklı su patlakları fazla oldu. Bunun bilincindeyiz. Bunu çözmeye çalışıyoruz” dedi.

 

Karaağaç Deresi kolektörünü yaparak Çerkezköy Arıtma Tesisi’ne akıttıklarını kaydeden Ünal “Şuanda yaptığımız ihale kapsamında da büyük ölçüde hiçbir dereye bizim kanalizasyonumuz akmayacak. Karaağaç’ta biraz ilave edeceğimiz yerler var. Şunu çok açıklılıkla söyleyeceğiz ki bu dönemde hiç atık sular derelere akmıyor. Bunu göğsümüzü gere gere söyleyeceğiz” dedi.

 

2019 HAZİRAN’A KADAR DEVAM EDECEK

Kapaklı’nın kendileri için önemli olduğunu kaydeden Ünal “Bu yıl Kapaklı yılı oldu. Pınarça’da arıtma tesisimizi tamamladık. Şuanda kanalizasyon inşaatlarımız devam ediyor. Kadir Başkanım da tüm şebekenin değişeceğini söylemiş. Bizim de bu konuda projelerimiz hazır. Biz bunları yapmayacağız demiyoruz, acil olanları tamamlayacağız, sizleri rahatlayacağız hem kanalizasyon hem de yağmur suyu açısından. Geri kalanları da önümüzdeki yılın içinde tamamlayacağız. Çünkü bizim bu işimiz 2019 Haziran’a kadar devam edecek” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU