Polis ve jandarma, şoför esnafını bilgilendirdi

Çerkezköy'de öğrenci taşımacılığı yapan şoför esnafına yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısında Okul Servis Araçları Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle ilgil

GÜNDEM 26.09.2018 17:27:00 0
Polis ve jandarma, şoför esnafını bilgilendirdi

Toplantıda konuşan Polis Memuru Saim Aydın, 25 Ekim 2017’de Resmi Gazete’de yayınlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliği ile ilgili öğrenci taşımacılığı yapan şoför esnafına bilgi verdi. Öğrenci servis taşımacılığı yapan kişilerin 26-65 yaş arası, daha önceden taksirli ölümlü kazaya karışmamış, yüz kızartıcı suç işlememiş kişiler olması gerektiğini kaydeden Aydın, “Çocukların oturarak güvenli bir şekilde yolculuk yapmaları sağlanacak. Ayakta öğrenci alamazsınız. Ekstra yolcu aldığınızda herhangi bir olumsuz durumda mesuliyet size ait” dedi.

REHBER PERSONEL ZORUNLU

İlkokul ve okul öncesi öğrenci taşımacılığı yapan servislerde rehber personel bulundurulması zorunluluğunun olduğunu kaydeden Aydın “Bu personel reflektör yelekleri giymek zorunda. Çocuğu nereden aldıysanız oraya bırakacaksınız. Zorunlu hallerde okul önlerinde indirme bindirme yaparken dur levhasını yakacaksınız. Milli Eğitime bildirdiğiniz asil ve yedek sürücüler haricinde başka biri aracı kullanamaz” dedi.

KAMERA BULUNDURULMASI ZORUNLU

Rehber personelin en az lise mezunu ve 22 yaşını doldurmuş olması gerektiğini söyleyen Aydın, engelli öğrenci taşımacılığında bu şartın aranmadığını kaydetti. Rehber personelin güvenli bir şekilde indirme bindirme kurallarına uyması gerektiğini ifade eden Polis Memuru Saim Aydın “Araçlar saydam camlı olacak. Kamera sistemi takılı olacak. Her araçta kamera bulundurulması zorunlu” dedi.

İDARE ETMEMİZİ BEKLEMEYİN

Orjinal camı film cam olan servis araçlarının camlarının da saydam olması gerektiğini kaydeden Aydın “Öğrenci taşımacılığı yapan tüm araçlarda camlar saydam olacak. Sıkıntılarınızı, dertlerinizi anlatın ama bizden idare etmemizi beklemeyin”  dedi.

ÜÇ NOKTA KEMER İÇİN SÜRE 2019’A KADAR UZATILDI

Şoför esnafı, Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat ile her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistem bulundurma, iç ve dış kamera sistemi ve en az 30 gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı zorunluluklarıyla ilgili sürenin 3 Eylül 2019'a kadar uzatıldığını, fabrika çıkışında üzerinde mevzuata uygun renkli cam olan araçlar için getirilen ‘iç mekanı gösteren beyaz cam zorunluluğu’na ait sürede ise son günün 3 Eylül 2020 olarak belirlendiğini belirtirken, Polis Memuru Saim Aydın ise üç nokta emniyet kemeri ile ilgili sürenin 2019’a kadar uzatıldığını, diğer değişikliklerle ilgili ise kendilerine henüz bir yazı ulaşmadığını, bu yazı gelene kadar mevcut şekilde denetim yapacaklarını kaydetti. Toplantıya Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanlığı Trafik Tim Komutanı Tuna Doğan ve Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik ve Denetleme Büro Amiri Başkomiser Şakir Oda da katıldı.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU