'Bu yangını söndürecek itfaiye olmazsa herkes yanacak'

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan, "İyilik kervanı" programı kapsamında Edirne ve Kırklareli'nin ardından dün Çerkezköy'e gelerek Ticaret ve Sanayi Odası ile Organize Sana

GÜNDEM 19.09.2018 19:41:00 0

 

İYİ Parti Disiplin Kurulu Üyesi Ethem Baykal, Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Tekirdağ İl Başkanı Sertaç Alkaya, Çerkezköy İlçe Başkanı Cemalettin Turlin, Çerkezköy’ün renkli siyasetçilerinden Mustafa Ordu ve partililer ile birlikte Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret eden Türkkan, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Danyeli, yönetim kurulu üyeleri ve Meclis Başkan Vekili Nuran yeşil tarafından karşılandı.

“SİZİ TEBRİK EDİYORUM”

Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Danyeli ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Yeni bir parti olmanıza rağmen ilk seçimde meclise girdiniz. Sizi tebrik ediyoruz. Türkiye’miz için, Çerkezköy’ümüz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

SİYASETE GİRMELERİNİ TAVSİYE ETTİ

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan da “Kocaeli Milletvekiliyim. Kocaeli Ticaret ve Sanayi Odası’nda, Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’nde başlayan yöneticilik kariyerinden sonra siyasete girdim. Buradaki herkese, kendi konforunu düşünmeyen herkese mutlaka siyasete girmesini tavsiye ediyorum. Siyasette özellikle iş dünyasıyla ilgili, çalışma hayatıyla alakalı karar verenlerin önemli bir kısmı hayatında hiç vergi mükellefi olmamış insanlar. Ama sizin hakkınızda en önemli kararları da onlar veriyor. Bizler iş dünyasında, çalışma hayatında yer almış olan insanlar biraz daha konforumuza olan düşkünlüğümüzden dolayı siyasetten uzak durmaya çalışıyoruz. Bunun çok doğru olmadığını düşünüyorum. Bu odada görev alan tüm arkadaşların mutlaka ve mutlaka siyasete girmelerini tavsiye ediyorum. Bu hem ülkemiz için, hem çalışma hayatı için, hem de çocuklarımıza bundan sonra bırakacağımız Türkiye için çok önemli” dedi.

“3 GÜNDÜR TRAKYA’DAYIZ”

İYİ Parti Genel Merkezi’nin ‘İyilik kervanı’ programı kapsamında 3 gündür Trakya’da olduklarını kaydeden Türkkan “İlk gün Edirne ve ilçelerinde, ikinci gün Kırklareli’ndeydik. Bugün de Tekirdağ’dayız” dedi. İyilik Kervanı programının 3 amacının olduğunu söyleyen Türkkan, “Birincisi yaklaşan yerel seçimlerle alakalı bölge nabzını tutmak. İkincisi, 3 aydır ülkemizde ciddi  anlamda hissedilen ama daha fazla derinleşmesinden çekindiğimiz ekonomik krizin ortasında iş dünyasının neler düşündüğünü, mevcut bazı çözüm önerileri var, bunlara karşı tepkilerini ve görüşlerini öğrenmek istiyoruz. Biz de bu konuda kendi kanaatlerimizi aktarmak için geziyoruz. Bu kaosta bir şey dikkatimizi çekiyor. Daha önce bölge krizlere maruz kalmış iş dünyası bu krizin biteceği nokta hakkında bilgi sahibiydi, nerede biteceğini, nasıl biteceğini az çok tahmin edebiliyorduk. Bu krizde bir farklılık var. Bu krizin ana muhatabı olan yönetim erki de dahil olmak üzere, krizin etkilerine en çok muhatap olan bizler dahi bu krizin nerede biteceği konusunda çok bilgi sahibi değiliz. Buraya birlikte istişare etmek amacıyla geldik” dedi.

BU PENCERE KAPATILIRSA TÜRKİYE HAVASIZ KALIR

Türkkan “Programın 3’üncü amacı da, İYİ Parti demokrasi kanallarının tıkandığı, demokrasi pencerelerinin kapatıldığı bir dönemde kuruldu. Çok zor şartlarda kuruldu. Milletvekilliği teklif ettiğimiz bazı arkadaşlarımız tehdit edildi. Buna rağmen bu şartlarda 17 günde 81 vilayette örgütlenerek 3 ay gibi bir süre içerisinde de seçime hazır bir parti haline geldik. Önündeki birçok engeli aşarak seçimde mecliste 41 milletvekili çıkaran, grup kuran bir partiyiz. Bunu demokrasi açısından çok önemsiyorum. Zira böyle bir baskının olduğu bir ortamda parti kurabilmek, bu partinin seçime girebilmesi demokrasinin devamıyla alakalı insanlara umut veriyor. Aksi halde bu dumura uğrasaydı insanlarım umutları biraz daha azalacaktı. Kendi teşkilat mensubu arkadaşlarıma şunu söylüyorum, buraya bir siyasi parti gözüyle bakmayın. Burası demokrasinin açık bir penceresi. Bu pencere kapatılırsa biliniz ki içeride Türkiye nefessiz kalır” dedi.

“MİLLETİN AYAĞINA GİDİYORUZ”

İYİ Parti’nin aynı karartmayı medyada da gördüğünü dile getiren Türkkan “Sesimizi duyurmakta problem yaşıyoruz. Bu genel merkezde de öyle, yerelde de öyle. Bunu aşmanın bir tane yolu var, milletin ayağına gitmek. Biz de onu yapıyoruz. Yerel seçimlere kadar her arada buna devam edeceğiz, bu ziyaretlerimiz sıklaşacak. Daha çok sokağa ineceğiz, daha çok insanla muhatap olacağız. Sıkıntıları anlatacağız, çözüm önerilerimizi de anlatacağız” dedi. İYİ Parti’nin şuana kadar muhalefet eden partilerden farklı olduğunu söyleyen Lütfü Türkkan “Bir şeye yanlış derken, doğrusu bu şekilde olmalı diye alternatif sunuyoruz. ‘Türkiye’de ekonomik kriz var. Bunun sebebi sizsiniz doğru ama çözümü için şöyle adımlar atmalısınız’ diye özellikle söylüyoruz” diye konuştu.

“EKONOMİK BİR TAKIM ÖNLEMLERLE ÇÖZÜLEMEYECEĞİNE İNANIYORUZ”

Bu krizin önceki krizler gibi ekonomik bir takım önlemlerle çözülemeyeceğine inandıklarını kaydeden Türkkan “Bu ekonomik önlemlerin hayata geçmesi için Türkiye’de siyasi iklimin, toplum hayatının normalleşmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu ekonomik önlemler bir şey ifade etmiyor. Yaşadık, Merkez Bankası faiz yükseltti, doların inmesini bekledik, sadece bir gün sürdü. İkinci günden itibaren adım adım yükseldi. Demek ki sadece faiz, kur sarmalı yetmiyor. 3 tane  ayağının Türkiye’nin sağlama oturması lazım. Bir tanesi demokrasiye dönüş gerekiyor. İkincisi hukuk ve adalete olan güvenin tesis edilmesi gerekiyor. Üçüncüsü de ekonominin en çok ihtiyacı olan güvenin tekrar gelmesi gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanı Merkez Bankası’nın kararından sonra tam tüm dış piyasalar ‘Merkez Bankası özerk olmaya başladı demek ki, cumhurbaşkanı istememesine rağmen faiz yükseltiyor’ dedi, cumhurbaşkanı da tam bir gün sonra ‘Merkez Bankası yanlış yaptı, aslında Merkez Bankası da bana bağlanmalı’ diye bir ifade kullandı. Bu şu sonucu getiriyor. Bu ülke güvenilmez bir ülke. Güvenilmez bir ülkeye kimse borç para vermez” dedi.

“PARA ÇOK ÜRKEK VE KORKAKTIR”

Para çok ürkek ve korkak olduğunu kaydeden Türkkan “Evde parayı en gizli yere saklarız. Bankaya götürdüğümüzde kasaya koyarlar, kasa da yetmez önüne bir de sürgü koyarlar. Para bu kadar korkaktır. Böyle bir meselenin karşısında sermayenin kaçabileceği, Türkiye’deki sermayenin bile yurt dışına kaçabileceği söylemlerden kaçınmak yerine bunu kullanıyorsak, aklımıza bir tek şey geliyor. Türkiye’de özellikle rejimi değiştirmek için fukaralaşmış bir halka ihtiyaçları var. Aynı Türki Cumhuriyetlerde olduğu gibi. İnsanlar fukaralaştıkça itiraz kültürü azalıyor, kabullenme sürecine geçiyorlar. Sosyal yardımlar belki çok insani gibi görünür ama insanları çalışmaktan uzak, bir de fukaralığa hazırlar hale getirir” dedi.

“KRİZİ DOĞRU YÖNETMENİN YOLLARINI BULMAK ZORUNDAYIZ”

2001 krizinin finans krizi olduğunu söyleyen Lütfü Türkkan “Bankalar kriziydi. Bu kriz özel sektör krizi. Devletten daha fazla borçlu bir özel sektör var. Devlete yük olabilecek borcun yüzde 70’i döviz olan bir özel sektör borcu var. Bu kriz diğer krizlerden farklı. Bu krizi doğru yönetmenin yollarını bulmak zorundayız. Hangi partiden olursanız olun bu yangını söndürecek itfaiye yoksa bu yangının içinde herkes yanacak” dedi.

“DÖVİZ KURUNDAN ETKİLENDİK”

Ziyarette oda hakkında bilgi veren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Danyeli “Bölgemizin doluluğu güzel. Bir şansımız var. Çok tekstilimiz kalmadı. Su tüketimimiz azaldı. Son 3 yılda ilaç fabrikalarımızın sayısı 17’ye çıktı. Metal sektörü biraz daha canlandı. Bize göre esas tehlike, göç. En fazla göç alan ilçelerdeniz. Bizim bu bölgemize Kapaklı’nın arkasına, İstanbul’dan kalkacak olan İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nin buraya taşınacağı konuşuluyor. O da burada olursa 5 yıl sonra nüfusumuzun 500 bin olacağını düşünüyoruz” dedi. Firmaların döviz kurundan etkilendiğini söyleyen Danyeli “Sanayicilerimiz kesinlikle etkilendi. Bizde tek sıkıntı ileri teknoloji ile ürün ile üreten firma oranı yüzde 2’lerde. Bizim diğer bölgelerimize göre karşılaştırma yaptığımızda ihracatımız Türkiye ortalamasının üstünde. Bizim istihdamımızla ilgili çok büyük bir sıkıntı yok. Ama sattığımız ürünlerle ilgili kurdan dolayı sıkıntılıyız” dedi.

ÇOSB’Yİ ZİYARET ETTİLER

ÇTSO ziyaretinin ardından Lütfü Türkkan, beraberindeki partililerle birlik Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret etti. İYİ Partililer ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Güvenlik Müdürü Fazıl Tan, Kurumsal İletişim Müdürü Gökhan İnce tarafından karşılandı. Ziyarette Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan bölge ile ilgili bilgiler verdi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU