Veteriner Hekimler Odası'nda 'şarbon' açıklaması

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Dr. Erdal İlgü, şarbon hastalığı ile ilgili açıklama yaptı.

GÜNDEM 7.09.2018 15:03:00 0
Veteriner Hekimler Odası


Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Dr. Erdal İlgü, şarbon hastalığı ile ilgili açıklama yaptı. 


Son günlerde ülkemiz gündeminde olan Şarbon hastalığının, Türkiye’de ve Dünyada  görülen, Bacillus Antracis adında bir bakteri tarafından oluşturulduğunu kaydeden İlgü, “Zoonoz karakterli bir hastalık olması, yani hayvanlarda ve insanlarda hastalık yapması, hayvanlardan insanlara bulaşması açısından  çok önemlidir. Hayvanlarda aniden rahatsızlanıp ölümlere sebep olur” dedi. 


ŞARBON ŞÜPHESİ OLAN HAYVANLAR KESİLMEMELİ
Uygun koşullarda imha edilirse sorun olmadığını ancak hasta hayvanlar kesilir veya otopsi yapılırsa,  Antraks basili oksijenle temas ettiğinde spor formuna geçerek  toprakta ve suda 40-50 yıl kadar canlılığını koruyabildiğini kaydeden İlgü “Bu nedenle şarbondan şüphelenilen hayvanlar asla kesilmemeli ve otopsi yapılmamalıdırlar” uyarısında bulundu. 


VETERİNE HEKİMLERİN GÖREVLENDİRİLMESİNE SON VERİLDİ
Bu hastalığa en duyarlı hayvanların sığır, koyun, keçi, manda ve deve gibi hayvanlar olduğunu, soğuk kanlı ve kanatlı hayvanlar hariç tüm hayvanlarda hastalık oluşturduğunu kaydeden İlgü “”İnsanlarda çoğunlukla deri formu oluşmakta ve tedavi edilmektedir. Solunum ve sindirim sistemi formu ise daha ağır seyretmektedir. Geçtiğimiz günlerde Brezilya’dan ithal edilen ve Ankara Gölbaşında özel bir işletmede dört bine yakın hayvanda Şarbon çıkması ve hayvanların imha edilmesi ile gündeme gelmiştir. Öncelikle bu hastalığın inkubasyon süresi hastalığın Brezilya’dan gelmesini mümkün kılmamaktadır. Kamuoyunda, ithal edilen hayvanları Veteriner Hekimler o ülkede kontrol etmediler mi?  şeklinde yorumlar olmuştur. Evet 6 ay öncesine kadar öyleydi. Ancak 6 ay önce müteahhit firmaların mesleğimiz hakkında Bakanlık nezdinde yaptıkları olumsuz kulis çalışmaları sonucu, yurtdışından canlı hayvan ithalatında Veteriner Hekimlerin görevlendirilmesine son verilmiştir. Bunun ülkemiz ekonomisi, halk sağlığı ve hayvan sağlığı konusunda ne kadar zararlı olabileceğini düşünmek bile istemiyoruz ve kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” dedi. 
Haber / Şaban KARDEŞ