'Kanal Edirne' projesi tamamlanıyor

Edirne'de Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından başlatılan 'Kanal Edirne' projesi kapsamında yapılan çalışmaların yüzde 90'ı tamamlandı. Türkiye ile Yunanistan sınırını oluşturan Meriç Nehri Ã

GÜNDEM 24.08.2018 14:06:00 0

Edirne Valisi Günay Özdemir, 7 bin 800 metrelik 'Kanal Edirne' projesinin yüzde 90'ının tamamlandığını ve projenin tamamlanarak hayata geçirilmesiyle birlikte Meriç Nehri taşkınlarının, şehri etkilemeden önleneceğini açıkladı.

 

OLASI TAŞKINLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK


Edirne'de her yıl taşkınlarla gündeme gelen Meriç Nehri'nde DSİ tarafından 2015 yılı Kasım ayında 45 milyon lira bütçe ile başlatılan 'Kanal Edirne' projesinde kazı çalışmalarının yüzde 90'ının tamamlandığı kaydedildi. Meriç Nehri'nde by-pass edilerek oluşturulan kanal ile Edirne'de taşkınların önlenmesi hedeflenirken, Kanal Edirne projesi ile birlikte yürütülen, Karaağaç Tahliye ve Drenaj Kanalı ile 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'nin de su baskınlarından kurtarılacağı bildirildi. Tahliye kanalının tamamlanması ile yaklaşık bin metreküp/saniyelik taşkın suyunu kaldırabilecek kanalın taban genişlik kapasitesi 50, derinliği de 4,5 metre olacağı ve Meriç Nehri ana yatağından taşan sular Kanal Edirne'den geçirilerek, Edirne il merkezinde olası taşkının önüne geçileceği belirtildi. Kanal üzerinde yaya ve araç geçişlerini sağlamak için oluşturulacak olan 5 köprüden 4'ünde çalışmalar tamamlanırken Kanal Edirne ve Meriç Nehri yatak temizliği ve diğer çalışmalar tamamlandığında, yeni rekreasyon alanı oluşturulacak. Meriç Nehri boyunca 6 bin metre ve Kanal Edirne boyunca ise 16 bin metre olmak üzere, toplam 22 bin metre yürüyüş ve bisiklet parkuru yapılmasının hedeflendiği açıklandı. 


YÜZDE 90'I TAMAMLANDI


Kanal Edirne'nin yüzde 90'ının tamamlandığını, bu yıl sonu hayata geçirilmesini hedeflediklerini dile getiren Edirne Valisi Günay Özdemir, "Kanal Edirne'yi, yüzde 90'a yakın bitirdik. Özelikle kanal çalışmaları tamamlandı. 5 tane köprüden 4 tanesi yapıldı. Şu anda 5'inci köprüyü de tamamlamak üzereyiz. Bu Eylül ayı sonunda köprü çalışması tamamlanacak. Bu yıl içinde de, 'Kanal Edirne'yi' hizmete sokmuş olacağız. Kanalın devreye girmesiyle Edirne taşkınlarla ilgili belirli oranda korunmuş olacak. Bu 500 yıllık sel ve taşkın olaylarına göre hesap ettiğimizde, Meriç Nehri taşkınlarını şehri etkilemeden önlemiş olacağız. Bu da gelecekte taşkın olaylarının asgariye inmesini sağlayan önemli bir çalışma olacak" dedi. Özdemir, taşkınlar nedeniyle 'Kanal Edirne' kazı çalışmalarında gecikme olduğunu belirterek, "Bu yıl Meriç Nehri'nde taşkınla ilgili ciddi su seviyesinde yükselme oldu, bu da aslında bizim o bölgedeki çalışmamızı önemli ölçüde etkiledi. Ve bu sene yağış olarak da ülkemiz, Türkiye'nin hemen her tarafı ve Balkanlar, Bulgaristan çok önemli yağışlar aldı. Bu da bizim buradaki faaliyetlerimizde gecikmeye neden oldu. En kısa zamanda bunu telafi edeceğiz" dedi.

 

"PROJE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"

 

Edirne Valisi Günay Özdemir, "İnsanların yürüyüş yapıp eğlenebilecekleri, aslında Edirne halkına sosyal anlamda hizmet edecek alanlar yapılacak. Tabi o bölge Meriç, Tunca, Karaağaç bölgesi, bizim turizm alanımızda da Edirne'ye katkı sağlayan bölge. Kanal Edirne projesi hayata geçtikten sonra da çalışmalarını yaptık çevre düzenlemesini de birkaç yıl içinde tamamlayıp, hizmete açacağız. Kanal Edirne, 8 kilometre bir alan, burada su sporları da yapılacak. Karaağaç, tarımda çok önemli topraklara sahip. Kanal Edirne'nin tamamlanmasının ardından, bu toprakların buradan sulanması için proje çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU