Gece yarısı ile sabah 6 arasında yola çıkmayın

Vatandaşlar Kurban Bayramı için yola çıkmaya hazırlanırken, uzmanlar gece yarısı ile sabah saat 06:00 arasında uyku baskısının daha fazla olduğuna dikkat çekerek "Gece yarısı ile sabah 6 arasında

GÜNDEM 19.08.2018 15:24:00 0
Gece yarısı ile sabah 6 arasında yola çıkmayın

 

Vatandaşlar Kurban Bayramı için yola çıkmaya hazırlanırken, uzmanlar gece yarısı ile sabah saat 06:00 arasında uyku baskısının daha fazla olduğuna dikkat çekerek “Gece yarısı ile sabah 6 arasında yola çıkmayın” uyarısında bulundu.  

 

 

Sağlıklı bir zihin işlevi için uykunun kritik öneme sahip olduğunu kaydeden uzmanlar uyku süresinin ya da uyku kalitesinin azalmasının, uyku ihtiyacının karşılanamaması yani uykusuzluk anlamına geldiğini belirtti.

ZİHİNSEL İŞLEVLERİNİ OLUMSUZ ETKİLER

Uzmanlar “Uykusuzluk kısa süreli (3 aydan kısa) ya da uzun süreli (3 aydan uzun) olabilir. Her ne şekilde olursa olsun uykusuzluk yaşayan kişilerin zihinsel işlevleri olumsuz şekilde etkilenir. Uykusuzluk yaşayan kişiler yorgun, uykulu, kaygılı, huzursuz ve çökkün hissederler. Bunun yanı sıra dikkat eksikliği yaşarlar ve tepki zamanları yavaşlar yani vermeleri gereken tepkiyi istedikleri kadar hızlı veremezler. Problem çözme, bellek, dikkat, odaklanma ve karar verme gibi günlük hayatı sürdürmeyi sağlayan çok önemli beyin işlevlerinde zayıflama olur. Bütün bu nedenlerle uykusuzluk yaşayan kişilerin günlük hayatta hata yapma olasılıkları artar ve karar verme işlevleri bozulur. Bu kişilerin risk alma ve yanlış karar verme olasılıkları uykusuzluk şikâyeti olmayan kişilere göre anlamlı derecede artar” dedi.

KAZALARIN DÖRTTE BİRİNİN NEDENİ UYKUSUZLUKTAN

Yapılan araştırmaların, motorlu araç kazalarının yaklaşık dörtte birinin uykusuzluğa bağlı olduğunu gösterdiğini dile getiren uzmanlar “Uyku ihtiyacı tam olarak karşılanmamış bir kişinin beyni, bir an önce uykuya geçişi sağlayacak şekilde bir ‘uyku baskısı’ altında kalır. Uyanık kalınan süre arttıkça uykuya geçişi hızlandıracak bu baskı da artar ve kişinin uykuya direnme gücü azalır. Böylece kişi daha kolay uykuya dalar. Her ne kadar kişiler uykularının geldiğini hissettiklerinde “uyanık kalabilirim” diye düşünseler de uyku çok güçlü bir biyolojik dürtüdür. Dolayısıyla uyanıklığın çok kritik olduğu motorlu araç, kesici-delici alet kullanımı gibi durumlar için uykusuzluk büyük bir tehlike arz eder” uyarısında bulundu.

YOLA ÇIKMADAN ÖNCEKİ GECE İYİ UYUYUN

Uykusuz bir şekilde trafiğe çıkmamak için alınabilecek önlemleri de sıralayan uzmanlar “Eğer özellikle uzun yol olmak üzere trafiğe çıkacağımız önceden belliyse, yola çıkmadan önceki süreçte bazı önlemler alabiliriz. Yola çıkmadan önceki gece 6-8 saatlik bir uyku uyunması, kaza riskini aza indiren en değerli önlemdir. Gece yarısı ile sabah saat 6 arasında yola çıkmamak gerekir çünkü bu saatler arasında uyku baskısı daha fazla olur” dedi.

2 SAATTE BİR MOLA VERİN

Sürücülerin en az 2 saate bir mola vermeleri gerektiğini ifade eden uzmanlar “Sürücülerin mola zamanlarını dinlenerek mümkünse 20 dakikayı aşmayacak şekilde uyuyarak geçirmesi gerekir. Önce kafeinli bir içecek içip, onun etkisi başlayana kadar kısa süre uyumak kişinin dikkatini toplamasına yardımcı olur. Molada yemek yenilecekse ağır olmayan hafif ve az miktarda yemek yenilmesi önemlidir. Kan şekerini hızlı yükselten karbonhidrat içeriği yüksek olan gıdalar uyku halini artıracağı için bu tür yiyeceklerden uzak kalmak gerekir” dedi.

Haber / Ruşa ELMA