'Çocuklara kendilerini korumayı öğretmeliyiz'

Son dönemde artan çocuk istismarı olayları nedeniyle Kapaklı Belediyesi tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında Kapaklı Belediyesi'nde görev yapan Psikolog Ceren Sayın ve Sosyolog Seray Demir, çocuk

GÜNDEM 12.07.2018 17:41:00 0

Kapaklı Belediye Meclis Salonu’nda dün saat 14:00’da düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Psikolog Ceren Sayın, istismarın ‘fiziksel, duygusal ve cinsel istismar’ olmak üzere 3’e ayrıldığını belirterek “Çocuk istismarı; çocuk ve gençlerin ihmali, boşlama, ilgisizlik, önem vermemeyi içerir. Bir başka deyişle ihmal deyince ilk olarak yapılması gerekenlerin yapılmaması akla gelir. Doğumdan itibaren, çocuğun barınması, beslenmesi, giyinmesi, eğitilmesi, sağlığının korunması gibi bedensel ihtiyaçlarının yanı sıra, yeterince ilgi ve sevgi görmesi, şiddete dayalı olmayan ortamda yetişmesi gerekir” dedi.

 

 

“BU BİLİNCİ OLUŞTURUNUZ”

 

 

Cinsel istismara karşı çocuklara kendilerini korumanın öğretilmesi gerektiğini kaydeden Sayın “Çocukları herhangi birisi incitmeye kalkarsa hayır demeleri gerektiğini öğretin. Çünkü pek çok çocuğa büyüklerin sözüne itaat etmeleri gerektiği öğretilmiştir. Taciz yaşayan çocuklarda davranış bozuklukları yaşanır. Erkek çocuk maço kimlik benimser. Kız çocuğu ise içine kapanır. Erkek çocuk agresif, kız çocuk depresif olur. Erkek çocuk kızlarla oynamayı bırakır, erkek çocuk güç kazanmak, kız çocuk güçlüye sığınmak ister. Kız çocuk yaşından büyük davranır. Geçici hafıza kayıplara yaşanır. 4-5 yaşından sonra çocuklarınızı öpmek için izin alın ve ona bu bilinci oluşturunuz” dedi.

 

 

TANIMADIĞI KİŞİLERDEN UZAK DURMASINI ÖĞRETİN

 

 

Psikolog Ceren Sayın anne ve babalara da tavsiyelerde bulunarak “İnternet ortamında görüştüğü kişilere dikkat edin. Tanımadığı kişilerden uzak durmasını öğretin. Tanımadığı kişilerden gelen yardım tekliflerini kabul etmemesi gerektiğini öğretin. Rahatsız olacakları bir biçimde tanıdıkları ve tanımadıkları tarafından kendilerine dokundurtmama hakkına sahip olduklarını öğretin. Çocuklara herhangi bir yerde kaybolduğunda, yolunu şaşırdığında neler yapması gerektiğini öğretin. 155,156 ve 112 telefon numaralarını ve telefon numaranızı öğretin. Çocuğunuz için acil durumlar karşısında gizli bir kod oluşturarak ‘anne ve babamın adı ne? Aile şifremizi söyle’ diye sormasını isteyin” dedi.

 

 

“ÇOCUĞUNUZUN ADINI HER YERE YAZMAYIN”

 

 

Anne babalara “Çocuğunuzun adını her yere yazmayın. Çocuğunuzun fotoğraflarını ismiyle birlikte sürekli sosyal medyada paylaşmayın” tavsiyelerinde bulunan Sayın, tavsiyelerini söyle sürdürdü: “Çocuğunuzun tanımadığı kişilerin arabalarından uzak durması gerektiğini ve gelebilecek tehlikelere karşı arabanın gittiği yönün tersi istikametinde koşmasını öğretin. GPS sayesinde ve çeşitli mobil kurum uygulamaları ile çocuğunuzun nerede olduğunu öğrenin ve şarjının ne kadar kaldığını takip edin. Kendini tehlikede hissettiği anda ‘Ben onu tanımıyorum’ diye bağırmayı öğretin” dedi.

 

 

“TOPLUMSAL VE KÜRESEL BİR SORUNDUR”

 

 

Sosyolog Serap Demir de, cinsel istismara zemin hazırlayan nedenler, faillerin profilleri, istismarın etkileri ve istismar durumunda yapılması gerekenler hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Cinsel istismarın toplumsal ve küresel bir sorun olduğunu ifade eden Demir “Cinsel istismara zemin hazırlayan nedenler aileye ilişkin ve çocuğa ilişkin nedenler olarak ikiye ayrılır. Aileye ilişkin nedenler arasında parçalanmış aile, aile içi sorunlar, huzursuzluk ve şiddet ortamı, bilinçsiz aile tutumları ve eğitimsizlik gibi nedenlerle çocuklar aile dışındaki tehlikeli dünyanın tuzağına daha kolay düşebilmektedir. Çocuğa ilişkin nedenler arasında yaşının küçük olması, bazı zihinsel ve fiziksel gelişim bozuklukların olması, sosyal ortamlardan yalıtılmış, arkadaşsız ve yalnız olan çocuk, aileden yeteri ilgiyi görmeden büyümüş olması, toplumsal tabular gereği çoğun cinsel konularda bilgilendirilmemiş olması gibi nedenler yer alır” dedi.

 

 

“ARAŞTIRMALARA GÖRE ÇOĞUNLUĞU ERKEK”

 

 

Demir, araştırmalara göre çocuklara cinsel istismarda bulunan kişilerin çoğunluğunun erkek olduğunu, istismarlarda bulunan kişilerin yüzde 85-90’ının kurbanın tanıdığı kişiler olduğunu belirtirken, istismarın nedenlerini de anlattı. İstismarın çocuk üzerinde kısa ve uzun dönemde etkilerinin görüldüğünü belirten Demir, “İstismarın nedenlerini zedelenmiş cinsellik, ihanet, acizlik, damgalanmak, kendine saygı duymama, boş bakışlar, davranış bozuklukları, depresyon ve intihar olarak sıralayabiliriz” dedi. Çocuğun istismara uğradığında bunu söyleyememesinin nedenleri ile ilgili de konuşan Demir “Ona kimsenin inanmayacağını düşünebilirler. Ailesi tarafından artık sevilmeyeceğini yada istenmeyeceğini düşünebilir. Kendini suçlu hissedebilir. Utanç duyabilir ve rezil olacağını düşünebilir. Tehdit edilmiş de olabilir” dedi.

 

 

Haber / Ayşenur AYDIN