O büyükbaşlar karantinaya alındı

Geçtiğimiz günlerde Çerkezköy mezbahasında kesim sırasında veterinerler tarafından yapılan rutin kontrollerde bir hayvanda çıkan Sığır Tüberkülozu sonrası alarma geçen İlçe Gıda Tarım v

GÜNDEM 12.07.2018 09:43:00 0
O büyükbaşlar karantinaya alındı

Geçtiğimiz günlerde Çerkezköy Mezbahası'nda kesim sırasında veterinerler tarafından yapılan rutin kontrollerde bir hayvanda çıkan Sığır Tüberkülozu sonrası alarma geçen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, Veliköy’de H.K.’nın sahibi olduğu çiftlikteki 150 büyükbaş hayvanı tek tek kontrol edince 116 büyükbaş hayvanda generalize sığır tüberkülozu tespit edildi.

 

 

O HAYVANLAR BU MERADA OTLADI MI?

 

 

1 Ağustos 2017’de Veliköy Organize Sanayi Bölgesi’nde sorumsuz insanlarca ormanlık alana atılan ve alandaki ağaçları kurutan binlerce tonluk kimyasal atığın tespit edilmesinin ardından, buna sebep olan sorumsuzlarla ilgili nasıl bir işlem yapıldığı kamuoyunca merak edilirken, Veliköy’deki hayvanların bu bölgede otlatılıp otlatılmadığı da ayrı bir merak konusu oldu. Veliköy merasında otlatılan bu hayvanlara verem mikrobunun nereden nasıl bulaştığı yetkililer tarafından araştırılırken, Ağustos 2017’de Veliköy’de meydana gelen bu olayla bağlantısının olup olmadığı ise yapılacak incelemenin ardından ortaya çıkacak.

 

 

KAYMAKAMLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ

 

 

Haber merkezimize sabah ulaşan ‘26 Haziran 2018 tarihinde meydana gelen olay sonrası’ duyarlı bir vatandaşın ihbarıyla ‘Veremli hayvanları kim neden sakladı” başlıklı haberimizin ardından akşam saatlerinde Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban imzalı yazılı açıklama geldi.

 

 

KESİM SIRASINDA TESPİT EDİLDİ

 

 

Çerkezköy Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada “İlçemiz Veliköy Mahallesinde bulunan H. K.’ya ait işletmeden bir adet büyükbaş hayvanın 13 Haziran tarihinde İlçemiz Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çerkezköy Mezbahasında kesimi sırasında yapılan muayenesinde ilgili hayvanın ihbarı mecburi ve tazminatlı bir hastalık olan Generalize Sığır Tüberkülozu olduğu tespit edilmiştir” denildi.

 

 

116’SINDA POZİTİF REAKSİYON TESPİT EDİLDİ

 

 

Söz konusu sığır cinsi hayvanın 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Sığır Bovine Tüberküloz Yönetmeliği gereği gömülmek suretiyle imha edildiği belirtilen açıklamada “Yine 5996 Sayılı Kanun ve Sığır Bovine Tüberküloz Yönetmeliği gereği işletmeye karantina konularak gerekli dezenfeksiyon ve bilgilendirme işlemleri yapılmış ve işletmede mevcut 150 büyükbaş hayvana 26 Haziran tarihinde Tüberkülin Testi uygulanarak 29 Haziran tarihinde test okumaları gerçekleştirilmiştir. Yapılan okuma sonucu tüberküloz hastalığı yönünden 150 baş hayvandan 116 adet pozitif, 4 adet şüpheli ve 30 adet negatif reaksiyon tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

 

 

İŞLETME DE KARANTİNA ALTINDA

 

 

Pozitif reaksiyon tespit edilen 116 adet büyükbaş hayvanın yerel kıymet takdir belirleme komisyonu tarafından piyasa değer tespitlerinin yapıldığı, karantina altındaki hayvanların habere istinaden 12 Temmuz tarihinde tekrar yapılan kontrol sonucunda, ilgili işletmede mevcut olduğunun ve şartlı kesime gönderilmek üzere bekletildiğinin tespit edildiği ifade edilen açıklamada, söz konusu işletmenin halen karantina altında olduğu, hastalık süreci ile ilgili test ve takip işlemlerinin devam ettiği kaydedildi.

 

 

Haber / Şaban KARDEŞ