İmar Barışı anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki İnşaatçılar, Müteahhitler, Mimarlar ve Yapı Denetimcileri Meslek Grupları'nın organizasyonunda Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü

GÜNDEM 3.07.2018 17:17:00 0
İmar Barışı anlatıldı

Seminere konuşmacı olarak Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak, İl Müdür Yardımcısı Yusuf Özdemir ve il Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürü Metin Canli katıldı.

 

SON GÜN 31 EKİM

Katılımın yoğun olduğu seminerde konuşan Metin Canli, İmar Barışı’nın tanımını yaparak sözlerine başladı. Düzenleme kapsamında yapı kayıt belgesi bedelinin, yapının bulunduğu arsanın 1394 sayılı  kanun hükümlerine göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 olarak belirlendiğini kaydeden Canli yapı kayıt belgesinin  31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için alınabileceğini, yapı kayıt belgesi müracaatları için son başvuru tarihinin 31 Ekim 2018 olduğunu belirtti.

 

TAMAMI ÖDENMEDEN BELGE DÜZENLENMEYECEK

Ruhsatsız binaya bedelin tamamı ödenmeden belge düzenlenmeyeceğini kaydeden Canli “Yapı kayıt belgesi bedeli, genel bütçenin ilgili cetveline gelir kaydedilmek üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak. Yıkım kararlan ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek. Tebliğe göre, yapı kayıt belgesi verilen yapıların malikleri, bu belgenin bir örneğini belediye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyesine, bu sınırlar dışında il özel idaresine vermek zorunda olacak” dedi. İnşaat halindeki yapılarda 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla bitmiş kısımları için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartıyla yapı kayıt belgesi verilebileceğini Canli “Ayrıca yapı kayıt belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabilecek. Yapı kayıt belgesi verilen yapılarda ruhsat alınmaksızın yapılabilecek basit onarım ve tadilatlara izin verilen düzenleme kapsamında belge sahibi yapılarda iş yeri açma ve çalışma ruhsatı da yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın verilebilecek” dedi.

 

İMAR BARIŞI HANGİ YAPILARI KAPSIYOR?

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıların imar barışı kapsamında olduğunu kaydeden Canli “Sadece Boğaziçi Sahil Şeridi ve öngörüm bölgesi ile İstanbul Tarihi Yarımada'nın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi ve Gelibolu Tarihi Alan'da belirlenen yerler bu kapsam dışında. Ayrıca başkasına ait taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar ile hazineye ait olup sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılara yapı kayıt belgesi düzenlenemeyecek” dedi. Hazine taşınmazı üzerindeki yapılar hakkındada Metin Canli, “Hazine taşınmazı üzerindeki yapılara da yapı kayıt belgesi verilebilecek. Hazine taşınmazı üzerindeki yapı sahipleri yapı kayıt belgesi aldıktan sonra yapının bulunduğu arsayı satın almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaat edebilecek ve yıllardır kullandıkları arsalarını rayiç bedel üzerinden satın alabilecek” DEDİ.

 

BÜTÇEYE GELİR OLARAK KAYDEDİLECEK

Elde edilen gelirin nerede kullanılacağı konusunda da bilgi veren Canli “Yapı kayıt belgelerinden elde edilen gelirler deprem ve afet risklerine hazırlık kapsamında ve kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere bütçeye gelir olarak kaydedilecek. Belediyelere yüzde yüz yerli inşaat malzemelerini tercih ettikleri takdirde faizsiz kredi sağlanacak. Yapı kayıt belgesi yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak” dedi. Metin Canli’nin sunumunun ardından Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak ve İl Müdür Yardımcısı Yusuf Özdemir katılımcıların sorularını yanıtladı.

 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU