Yeniçerilerin mezar taşları restore edildi

Edirne'de, Osmanlı Dönemi'nden kalan, yeniçerilere ait mezar taşları, bugüne kadar tahrip edildiği ve kırıldığı iddialarıyla gündeme geldi. Edirne Valiliği tarafından Selimiye Camii bahçesi ile kentin de?

GÜNDEM 26.04.2018 18:36:00 0
Yeniçerilerin mezar taşları restore edildi

Kentin, Osmanlı'nın kuruluşundan yıkılışına kadar geçen sürede dar alanda görülebilecek önemli yerlerden olduğunu ifade eden Vali Günay Özdemir, “İstanbul'un fethinden önce de Osmanlı Devleti, Edirne'de kurulmuştu. İstanbul'u fetheden medeniyet, Edirne'de kurulan medeniyettir. Onun için Edirne'de tarih ve kültür anlamında çok değerli eserler mevcut. Mezar taşları da aslında bir ulusun, bir milletin tarihini kültürünü en iyi yansıtan ve o 'bölgenin tapusu' diyebileceğimiz önemli eserlerdendir. Edirne'nin fethinden itibaren gerçekten çok önemli mezarlıklar varmış. Daha sonra bu mezarlıklar tahrip edilmiş; ama mezar taşları da bir şekilde korunmuş ve bunun korunması sonucunda biz bunları özelikle son dönemde 'Yeniçeri Mezarlıkları' olarak böyle bir sergi açtık” dedi.

 

 

“SERGİLEMEYE BAŞLADIK”

 

Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu ise Edirne'nin, Osmanlı Devleti'ne 92 yıl başkentlik yaptığını ifade ederek, "Bu payitaht, aynı zamanda Osmanlı medeniyetinin şekillendiği yerdir. Osmanlı medeniyeti mezarlıkları ve mezar taşlarını birer manevi istirahat bahçesine çevirmiştir. Müzemizdeki mezar taşları ecdada vefadır, medeniyetimize bekadır, sanatkarlarımıza saygıdır ve gelecek nesillere karşı yerine getirilen sorumluluktur. İşte tam da biz bu sorumluluk çerçevesinde mezar taşlarımızı, Osmanlı Mezar Taşları Alanı'nda teşhir ve tanzimini yaparak, sergilemeye başladık ve halkımızın bilgisine sunar hale getirdik" dedi.

 

Haber / MENŞURE KARDEŞ