Bakan Soylu: Trakya'ya cömert davranacağız

Tekirdağ'da düzenlenen "Genel Güvenlik ve Uyuşturucu İle Mücadele" konulu toplantıda konuşan İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, genel güvenlik, terör ve uyuşturucuyla mücadelede yaptÄ

GÜNDEM 18.04.2018 14:31:00 0
Bakan Soylu: Trakya

İç İşleri Bakanlığı tarafından Tekirdağ’da “Genel Güvenlik ve Uyuşturucu İle Mücadele” konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya katılan İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, genel güvenlik, terör ve uyuşturucuyla mücadelede yaptıkları çalışmaları anlattı.

 

 

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞINA DEĞİNDİ

 

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ve Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ile birlikte Tekirdağ'a gelen Bakan Soylu, öncelikle kaçak göçmen konusuna değindi. Pkk’nın, Avrupa'dan her türlü desteği aldığını kaydeden Soylu “Fetö terör örgütü elebaşısının nerede korunduğu malum. Çekirdek kadronun da orada yetişip palazlandığı sır değil. Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminde milletimizin cesareti, Cumhurbaşkanımızın, şehitlerimizin ve gazilerimizin büyük fedakarlıkları ile sabaha varmadan bastırdık” dedi.  

 

 

“20 BİN 409 OPERASYON YAPILDI”

 

2017 yılında Fetö'ye yönelik 20 bin 409 operasyon yapıldığını ve 20 bin 478 kişinin tutuklandığını belirten Soylu “Bu yıl içinde ise operasyon sayısı 6 bin 742, tutuklu sayısı ise 2 bin 706 olarak gerçekleşti. 15 Temmuz 2016'dan 11 Nisan 2018'e kadar tutuklanan kişi sayısı 77 bin 81’dir” dedi. 2017’de etkisiz hale getirilen terörist sayısının 1908, teslim olan terörist sayısının da 426 olduğunu kaydeden Soylu “2018 yılı ise şu tarihe kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısı 200'dür. 2017 yılında 697, 2018 yılında ise 96 önemli olay önlendi. Geçen yıl 170, bu yıl eylem hazırlığındaki 5 terörist etkisiz hale getirildi” dedi. Aldıkları tedbirlerin genel asayişte önemli etkileri olduğunu ifade eden Soylu, muhtarlara, belediye başkanlarına, kaymakamlara, valilere, emniyet müdürlerine, jandarma komutanlarına büyük görevler düştüğünü ifade ederek “2017'nin ilk üç ayı ile 2018'in ilk üç ayı karşılaştırıldığında asayiş hizmetlerinde de 2017 yılına nazaran, 2017-2016 yılına nazaran önemli değişiklikler var. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda yüzde 11'lik azalma var. Türkiye genelinde hırsızlıkta yüzde 11'lik bir azalma var” dedi.

 

 

“TRAKYA BÖLGESİNE CÖMERT DAVRANACAĞIZ”

 

Tekirdağ’daki polis eksikliğini bildiğini söyleyen Bakan Süleyman Soylu “Hem bir taraftan bekçi göndereceğiz, geceleri emniyete alacağız. Hem de 13 bin polis vereceğiz. Söz verdim, bunun 3 binini trafiğe vereceğiz bunun 10 binini de Trakya bölgesine de biraz cömert davranacağız. Onlar bugüne kadar sabrettiler, ama şimdi zamanıdır. Bir 10 bin polis alımına daha çıktık, oradan da göndereceğiz, Eylül ayında bir 10 bin polis daha alacağız. Oradan da göndereceğiz. Jandarma asayiş için 25 bin alımımız var” dedi.

 

 

“1 TON UYUŞTURUCU YAKALANDI”

 

Olayların aydınlatılma oranlarında yüzde 12’lik artış olduğunu ifade eden Soylu “Ülke genelinde 2017 yılında 60 huzur uygulaması yapıldı ve uygulamalarda 1 ton uyuşturucu, 31 bin 542 uyuşturucu hap, 1287 silah ele geçirildi. Hakkında arama kararı bulunan 23 bin 13 kişi yakalandı. 2018 yılında şu ana kadar 12 huzur uygulaması yapıldı ve 5 bin 608 kişi yakalandı” dedi. Uyuşturucu ile mücadele konusuna da değinen Soylu “Uyuşturucu meselesi yukarıdan aşağıya üzerimize bir çığ gibi gelmektedir. Bu tehlikeyi gözümüzü kapatıp atlatamayız. Bununla mücadele edeceğiz. 2017 yılında AB uyuşturucu raporuna göre AB erken uyarı sistemi tarafından tespit edilen yeni uyuşturucu maddelerinin yüzde 70'i son 5 yıldır üretilmiş maddelerdir. Bu büyük bir tehlikedir. 2013 yılında 299, 2014 yılında 365, 2015 yılında 423 yeni madde ilave edilmiş. AB, uyuşturucu pazarında, bu ne demek biliyor musunuz? Geç kaldığımız her gün, listeye yeni bir ürün ekleniyor demektir” dedi.

 

 

“AVRUPA GEVŞEK DAVRANIYOR”

 

Bakan Soylu bazı tehlikeli maddelerin Avrupa'da açıkta, dükkanlarda ve çoğunlukla yasal keyif verici olarak satıldığını ifade ederek “Avrupa maalesef inanılmaz derecede gevşek davranıyor. Parada ve birçok konuda birlik olan Avrupa ilginçtir, uyuşturucu ile mücadele konusunda birlik olamıyor. Cezalar ve uygulamalar farklı farklı. Ülkemiz dünya uyuşturucu rotalarının maalesef tam üstünde bulunmaktadır. Batı'dan, Doğu'ya sentetik uyuşturucu gidiyor. Doğu'dan Batı'ya da doğal uyuşturucu gidiyor. Bunların hepsi de maalesef bir bölümü bizim rotamızın üzerinden gidiyor. Kah denize yoluyla, kah kara yoluyla gidiyor. Dolayısıyla bir yeri yakalıyoruz, başka taraftan geçirmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla emniyet ve jandarmamız bir yandan sahil güvenliğimiz ciddiyetle bunu sürdürmek zorunda” dedi.

 

 

“59 BİN 906 KİŞİ CEZAEVİNDE”

 

Uyuşturucu suçundan cezaevinde yatan sayısının 59 bin 906 olduğunu söyleyen Soylu “2017'nin tamamında toplam 118 bin 264 operasyon yapılmış, 193 ton uyuşturucu, 29,7 milyon hap ele geçirilmiştir. Özellikle basın mensuplarına bir şey söylemek istiyorum. Biz bir karar aldık. Bu rakamları verirken bunların maddi karşılıklarını vermemeye özen gösteriyoruz. Eğer televizyonlarımız, gazetelerimiz bunların maddi karşılıklarını, 'şu kadar değerindeki uyuşturucu' demezler ise bunu özendirici olmaktan alıkoyarlar. Bizim hesabımız kilo, bizim hesabımız kişi” dedi.

 

 

“YIKIP GEÇECEĞİZ”

 

Metruk binalara dikkat çeken bakan Soylu, vali, kaymakam ve belediye başkanlarına metruk bina uyarısında bulunarak “Bu metruk binaların yıkılması lazım. Bu işle ilgili esneklik gösterirsek mesafe alamayız. Bu kadar açık ve net. Yıkıp geçeceksiniz. Metruk bina kalmayacak. Metruk binalar asayiş ve uyuşturucu açısından başımıza bir musibettir” dedi. Okul etraflarında operasyonlar gerçekleştirmeye devam edeceklerini kaydeden Soylu “Uyuşturucu satışı bir terörizmdir. Bu kadar açık ve net. Çocuklarımızı sadece silahla katletmiyorlar. Zihinlerini, beyinlerini bu uyuşturucu illetiyle öldürmeye çalışıyorlar” dedi.  Toplantıya Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban ve diğer ilçe kaymakamları, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve ilçe belediye başkanları, emniyet müdürleri, resmi kurum ve kuruluş amirleri, muhtarlar ve basın mensupları katıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU