Tehlikeli madde güvenliği masaya yatırıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından saat 14:00'da Tehlikeli Madde Güvenliği ve Faaliyetleri konulu eğitim düzenlendi. Tehlikeli madde güvenliğinin masaya yatırıldığı eğitimde, bazı tehlik

GÜNDEM 17.04.2018 17:27:00 0
Tehlikeli madde güvenliği masaya yatırıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından saat 14:00’da Tehlikeli Madde Güvenliği ve Faaliyetleri konulu eğitim düzenlendi.

 

 

2 SAAT SÜRDÜ

 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Konferans Salonu’nda düzenlenen ve 2 saat süren eğitim Avrupa Tehlikeli Maddeler Güvenlik Danışmanlığı Ltd.. Şti Tehlikeli Maddeler Güvenlik Danışmanı, ADR ve SRC Eğitimcisi Yusuf Tunç Eminoğlu ile Tehlikeli Maddeler  Güvenlik Danışmanı Biyolog ve Nükleer Tıp C sınıfı İSG Uzmanı Asuman Pertin  tarafından verildi.

 

 

“YASAL ZORUNLULUKTUR”

 

Tehlikeli maddelerin ADR kapsamında tehlikesine göre sınıflara ayrıldığını belirten Yusuf Tunç Eminoğlu “Paketlemedeki tehlike derecesi, yanıcı ve zehirli olmayan gazlar, zehirli gazlar, yanıcı sıvılar gibi pek çok sınıfa ayrılan tehlikeli maddeler var. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (TMGD), Türkiye Cumhuriyeti’nin 22 Mart 2010 yılında “Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslar Arası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Antlaşması” yani kısaca bilinen adıyla ADR’ye taraf olması ile ilk kez gündeme gelen yasal bir zorunluluktur” dedi.

 

 

RAPORLARIN HAZIRLANMASININ USUL VE ESASLARI

 

Eminoğlu, ‘tehlikeli maddelerin sınıflandırılmaları (çözelti ve karışımların sınıflandırma prosedürleri, tehlikeli madde listesinin yapısı, tehlikeli maddelerin sınıfları ve bu sınıflandırmanın prensipleri, taşınan tehlikeli maddelerin yapısı, tehlikeli maddelerin fiziksel, kimyasal ve zehirlilik özellikleri ve benzeri), genel ambalajlama, tank ve tank-konteyner kuralları (tip, kod, etiketleme, yapımı, başlangıç ve periyodik muayene ve testler), işaretleme, etiketleme, ikaz levhası ve turuncu plakaların takılması kuralları, taşıma evrakı, sevkiyat yöntemi ve gönderimdeki kısıtlamalar, yolcuların taşınması ile ilgili kurallar, karışık yüklemeye ilişkin yasaklar ve tedbirler, tehlikeli maddelerin ayrıştırılması kuralları, taşınan madde miktarlarının sınırlandırılması ve miktar muafiyetleri, elleme ve istifleme kuralları, yükleme öncesinde ve boşaltma sonrasında temizleme veya gazdan arındırma kuralları, araçta bulundurulması gereken belgeler, trafikte araçların seyri ve park etme kuralları, tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili trafik mevzuatı ve kısıtlamalar, tehlikeli maddelerin taşınmasıyla ilgili işletmeye yönelik güvenlik planlarının hazırlanması, tehlikeli madde kaynaklı bir kazanın, kaza nedenleri ve çeşitleri hakkında bilgilendirme ile bu kazaların raporlanması, işletmeler için hazırlanacak yıllık raporların hazırlanma usul ve esasları’ gibi pek çok konuda katılımcıları bilgilendirildi.

 

 

“ÇALIŞMA GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI GEREKİYOR”

 

Eğitimde konuşan Asuman Pertin de “Bazı tehlikeli maddelerin bulaşıcı özelliği var. Özellikle kimyasal ürün üreten işyerlerinde bu tehlikeli maddelerin bulaşıcı özelliği var. Bu maddeler insan sağlığı açısından çok tehlikeli. Bu nedenle bu konuda çalışma güvenliğinin sağlanması gerekiyor” dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ